Pentru o perioadă lungă de timp, lipoaspiraţia a fost singura modalitate de a îndeparta grăsimea ce nu raspunde la dieta sau sport. Dar cu ajutorul lipolizei injectabile, acum a devenit posibil să se elimine chiar şi cele mai mici depozite de grăsime. Diferenţa principală este ca lipoliza injectabilă este o forma de tratament minim invaziv, în timp ce liposucţia implica o procedură chirurgicală.

Prin lipoaspiraţie, grăsimea dispare aproape imediat. Lipoliza injectabilă permite o schimbare mai lentă a conturului corpului, permiţand pacienţilor să se obişnuiească treptat cu schimbarea aspectului lor pe o perioada de mai multe luni.

Ingredienţii activi utilizaţi în lipoliza injectabilă sunt fosfatidilcolina (5%) şi deoxicolatul (2.5%), ce sunt folosiţi de mulţi ani în Europa pentru prevenirea emboliei cu grăsime în sânge şi pentru tratarea dislipidemiei. Fosfatidilcolina este o substanţă hepatoprotectoare. Substanţele active propriu-zise şi metabolismul lor au fost foarte bine studiate şi documentate în legătura cu tratamentul prin injecţii intravenoase al emboliei cu grăsime.

De asemenea, lipoliza injectabilă este o metoda ideală de tratament după liposucţie, pentru a elimina orice grăsime ramasă, precum şi pentru a netezi eventualele umflaturi sau depresiuni restatante, şi pentru a întinde pielea înconjuratoare. Rezultate bune se pot obţine şi în tratarea celulitei, dacă se aplica tehnica corecta de injectare, deoarece pe masură ce celulele de grăsime se dizolvă, pielea are timp să se contracte elastic, suprafaţa devenind netedă şi omogenă.

În general, lipoliza este ideal indicata pentru tratamentul zonelor mici, bine definite de grăsime (zonele adecvate pentru tratament). În acelaşi timp, lipoliza injectabilă nu este o metodă de scadere generală în greutate sau pentru tratarea obezitaţii.

Sunt un bun candidat pentru lipoliză?

Regiunile adecvate pentru tratamentul cu lipoliză injectabilă sunt:

 • Barbia dublă;
 • Obrajii;
 • Corpul;
 • Coapsele (faţa internă sau externa);
 • Porţiunea inferioară a feselor;
 • Flancurile (la barbaţi);
 • Șoldurile (la femei);
 • Abdomenul;
 • Depozite de grăsime de pe umeri/braţe;
 • Genunchii;
 • Spatele;
 • Tratamentul celulitei: Coapsele.

Nu este indicat a se efectua lipoliză prin injecţii la copii şi adolescenţi, la femeile gravide sau care alaptează, şi la persoanele care au diabet.

La ce trebuie să mă aştept de la prima consultaţie?

Trebuie să veniţi la consultaţie pregatit pentru a discuta istoricul dvs. medical. Aceasta presupune să veniţi la consultaţie pregatit cu o listă a eventualelor dvs. probleme medicale, a intervenţiilor chirurgicale suferite în trecut, şi a medicaţiei actuale şi a alergiilor. Este important să ne puneţi la dispoziţie informaţii medicale complete, deoarece acestea pot influenţa rezultatul şi recuperarea.

Cum se realizeaza aceasta procedura?

Pielea este dezinfectată şi amorţită cu o cremă anestezică dacă este cazul. De obicei nu este nevoie de anestezia zonei ce urmează a fi tratată. Se realizează injectarea substanţelor în stratul de grăsime de sub piele, la adâncimea şi distanţa între punctele de injecţii recomandate. De asemenea, trebuie respectată o doza maximă de fosfatidilcolina injectată ce nu poate fi depăşită într-o singură şedinţă. În general procedura în sine durează între 20 şi 30 de minute, în funcţie de suprafaţa zonei tratate.

Sunt necesare 3-5 sesiuni, distanţate de minim 8 săptămâni între ele, după care se aşteaptă cel puţin 3 luni pentru a se vedea rezultatul final. Peste 80% dintre pacienţi sunt mulţumiţi cu rezultatele vizibile după 3 tratamente.

Ce presupune recuperarea după lipoliza prin injecţii?

Deoarece sunt puţine fibre nervoase în ţesutul subcutanat, injecţiile nu sunt dureroase. Pacienţii simt numai uşoarele înţepături iniţiale şi aproximativ numai 4% dintre pacienţi au nevoie de o tableta de medicament pentru durere în prima noapte după tratament. Imediat după tratament, apare o uşoară umflare a zonei tratate şi sensibilitate la atingere, precum şi înroşirea şi/sau mâncărimea acestei zone, simptome ce pot continuă până la 2-4 zile. Masajul, sauna sau sportul trebuie evitate timp de 3 zile după tratament.

În cazuri rare, pot aparea mici zone îndurate (hematoame profunde, vânătai), dar acestea dispar de la sine în 2-6 săptămâni. Per ansamblu acest tratament poate fi considerat ca având puţine efecte secundare. Prin urmare, nu prezintă riscuri în cazul în care starea de sănătate a pacientului şi orice limitări ce decurg din aceasta au fost clarificate în prealabil.

Ce ar trebui să ştiu despre rezultatul acestei proceduri minim invazive?

Conform informaţiilor cunoscute de către lumea ştiinţifică medicală la momentul actual, celulele adipoase odată dizolvate, nu se mai refac. Aceasta înseamnă că depozitele de grăsime tratate sunt reduse permanent. Cu condiţia ca greutatea dvs. să rămână neschimbată, rezultatele lipolizei sunt permanente. Dacă însa vă îngrăşaţi, atunci celulele adipoase rămase în jur se pot hipertrofia şi parţial se reface stratul adipos.