fbpx

 • Liposucţia

  Liposucţia (sau lipoplastia) este o tehnică de remodelare corporală care se realizează prin îndepărtarea mecanică a depozitelor excesive de grăsime din diverse regiuni ale corpului. Metoda poate fi folosită pentru remodelarea unor zone extinse precum abdomenul, coapsele, şoldurile, spatele, braţele, dar şi pentru corectarea unor depuneri de grăsime localizate, greu de îndepărtat chiar şi în ciuda unui program de fitness regulat, precum bărbia, gâtul, abdomenul inferior, aşa-numitele „aripioare”, partea internă a genunchiului, gambele, gleznele etc.

  Liposucţia însă nu este un tratament pentru obezitate şi nici nu este în măsură să înlocuiască programul regulat de sport. De asemenea, în cazul persoanelor supraponderale, trebuie asociată şi modificarea regimului alimentar, sub directa supraveghere a unui dietetician.

  Liposucţia se adresează în general pacienţilor adulţi, cu un exces ponderal cu până la 30% din greutatea ideală, care au elasticitatea şi fermitatea pielii păstrată, cu o condiţie fizică bună, fără afecţiuni medicale sau chirurgicale majore, nefumători, persoane optimiste şi care au aşteptări reale în ceea ce priveşte rezultatele liposucţiei.

  Liposucţia se poate realiza în condiţii de anestezie generală sau locală

  Liposucţia se poate realiza în condiţii de anestezie generală sau locală, în funcţie de amploarea procedurii (suprafaţa de tratat, volumul de grăsime aspirată preconizat etc.). Într-o singură intervenţie se pot scoate în condiţii de siguranţă până la 5 litri de aspirat (grăsime împreună cu diverse lichide). Peste această cantitate este nevoie de o terapie de reechilibrare agresivă, care implică inclusiv transfuzii de sânge, şi de aceea este de preferat să se evite.

  Ce presupune operaţia?

  Într-o primă etapă, la nivelul zonei de tratat se va introduce în mod uniform un lichid care are rolul de a facilita desfacerea fragmentelor de grăsime, de a reduce sângerarea din timpul procedurii şi, ulterior, de a reduce traumatismul din timpul procedurii, având şi efect anestezic concomitent. Aceasta este etapa de infiltrare şi se realizează cu ajutorul unor tubuşoare subţiri, numite canule de infiltrare. Ulterior grăsimea în exces se va aspira prin intermediul unor tubuşoare cu diametrul uşor mai mare, variabil în funcţie de zona de tratat şi de grosimea stratului de grăsime, numite canule de aspiraţie. Desprinderea fragmentelor de grăsime se realizează prin mişcări înainte şi înapoi ale canulei prin stratul de grăsime, iar aspirarea acesteia se face prin cuplarea canulei de aspiraţie fie la o seringă vidată, fie la un aparat de lipoaspiraţie. Canulele se introduc în piele prin incizii de 3-5 mm lungime. La sfârşitul procedurii inciziile se vor coase, iar la nivelul zonei tratate se vor aplica fie feşe elastice, fie îmbrăcăminte compresivă (ciorapi cu grad înalt de compresie, pantaloni, burtiere sau compleuri special confecţionate pentru liposucţie). Aceasta are rolul de a închide spaţiile goale rămase în urma scoaterii grăsimii şi de a închide vasele de sânge lezate în timpul procedurii, prevenind astfel pierderile excesive de sânge şi formarea de hematoame. Îmbrăcămintea compresivă trebuie purtată minimum două săptămâni în mod continuu, putând fi dată jos după minim 3 zile de la intervenţie, pentru duş, şi numai pentru o perioadă scurtă de timp (5-10 minute).

  În săptămâna imediat următoare după procedură, zona tratată se va umfla progresiv şi va fi dureroasă. Vor apărea echimoze (vânătăi) la nivelul zonei tratate şi sub această zonă uneori până la nivelul piciorului. Se vor administra medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge, medicamente antinflamatorii şi antalgice (care reduc durerile) se va continua pentru o perioadă scurtă tratamentul antibiotic început înaintea intervenţiei şi pentru o perioadă mai lungă (până la 2-3 luni) tratamentul cu fier. În a doua săptămână durerile cedează progresiv, concomitent cu reducerea inflamaţiei. Rezultatul procedurii începe să se contureze după a doua săptămână de la intervenţie, dar poate fi corect apreciat după două luni şi considerat definitiv după 3 luni.

  După intervenţie se recomandă reluarea mişcărilor normale cât mai curând posibil. Se recomandă ca exerciţiile fizice să fie reluate după 14 zile de la intervenţie, când se recomandă şi începerea şedinţelor de masaj. În primele 14 zile se recomandă evitarea schimbărilor bruşte de temperatură, în special trecerea la temperaturi ridicate, saună, duşul fierbinte etc., precum şi consumul de băuturi alcoolice (determină dilatarea vaselor de sânge din piele).

  Fumatul, suprimat cu două săptămâni înainte de intervenţie, trebuie evitat pentru minim 6 săptămâni după intervenţie.

  Posibile complicaţii ale liposucţiei:

  – neregularităţi ale pielii
  – lezarea pielii sau a nervilor superficiali cu modificări persistente (peste 2-3 luni) a sensibilităţii cutanate
  – pigmentari neregulate
  – infecţii
  – formare de hematoame
  – embolie grăsoasă sau cu trombi de sânge, inclusiv tromboza venoasă profundă şi trombembolism pulmonar
  – acumulare excesivă de fluide
  – anomalii de cicatrizare a inciziilor pentru canule
  – complicaţii legate de anestezie
  – asimetrie
  – durere persistentă (peste 2-3 luni)
  – lezarea unor structuri profunde sau organe interne (muşchi, nervi, vase de sânge mari, plămâni, organe abdominale)

  Aceste complicaţii sunt doar teoretice dacă se respectă cu stricteţe indicaţiile şi recomandările medicului chirurg şi anestezist. Totuşi, în cazul în care apar oricare dintre complicaţiile amintite, sau starea generală se înrăutăţeşte fără o cauză aparentă trebuie să vă adresaţi imediat medicului. Poate fi nevoie de o medicaţie suplimentară, de o nouă intervenţie sau chiar de o internare pentru o perioadă scurtă de timp.

  În unele situaţii (în care este nevoie să se aspire mai mult de 5 litri) obţinerea rezultatului dorit poate necesita mai multe intervenţii succesive sau asocierea într-un singur timp operator de tehnici suplimentare, precum lipectomia sau liftingul.

  În general rezultatele sunt stabile la 3 luni de la procedură, dar creşterea ponderală importantă poate afecta şi zona tratată, chiar dacă nu la fel de mult ca celelalte regiuni ale corpului. De aceea este de preferat ca după intervenţie să urmaţi un stil de viaţă sănătos, cu o dietă echilibrată şi un program de sport regulat.

  Raspunsuri concrete la intrebarile tale

  Dr. Sidonia Susanu despre liposuctie (lipoplastie)

 • Tratamentul vampirilor

  Tratamentul vampirilor

  Tratamentul vampirilor… sau rejuvenarea tisulară cu factori de creştere autologi Cunoscută şi apreciată de peste 20 de ani în state precum Japonia şi Statele Unite ale Americii, aşa-numita „terapie a vampirilor” este din ce în ce mai mediatizată în toate statele Europei, inclusiv la noi în ţară. Deşi autorii americani l-au promovat sub această denumire,

 • Tratament cearcăne/ pungi sub ochi

  Tratament cearcăne/ pungi sub ochi

  Tratament cearcăne/ pungi sub ochi. Pielea din jurul ochilor, care şi aşa este subtire şi mai sensibilă, se subtiază şi mai mult odată cu vârsta, iar vasele de sânge din acea zonă devin mai vizibile. Iar dacă eşti şi amatoare de soare şi plajă, asta nu face decât să agraveze problema. Ei bine, dacă te-ai

 • Rinoplastia

  Rinoplastia

  Rinoplastia… de la chirurgia reconstructivă la chirurgia estetică a nasului. Practicată în India din cele mai vechi timpuri, fiind una din cele mai vechi preocupări ale chirurgiei plastice, chirurgia reconstructivă a nasului va fi întotdeauna o problemă de mare actualitate. Nasul reprezintă segmentul central al feţei, care stabileşte echilibrul între toate celelalte elemente faciale. Deşi

 • Remodelare facială cu grăsime (lipofilling)

  Remodelare facială cu grăsime (lipofilling)

  Remodelare faciala cu grasime (lipofilling). Lipofillingul reprezintă o metodă de chirurgie minim invazivă prin care grăsime autoloagă (recoltată de la pacient) este folosită pentru a corecta defecte de la nivelul altor regiuni ale organismului. Metoda poate fi folosită atât în scop estetic (ameliorarea ridurilor şi contururilor faciale, îmbunătăţirea aspectului feţei dorsale a mâinii, augmentare mamară,

Messenger Chat
Loading...
Translate »