CELULITA vs LASER. Celulita se manifestă prin fomarea de adâncituri, gropiţe şi o suprafaţă neregulată a pielii, aşa-zisul aspect de “coajă de portocală”. Celulita apare de regulă la femei şi cel mai adesea la nivelul coapselor şi şoldurilor unde se depozitează de regulă grăsimea în exces.

Deoarece se asociază cu un aspect inestetic celulita este adesea însoţită de efecte psihosociale profund negative precum anxietate, distres psihosocial sau scăderea calităţii vieţii. De asemenea îndepărtarea celulitei prin exerciţiu şi dietă are adesea rezultate nesatisfăcătoare deoarece doar reducerea stratului de grăsime nu modifică aspectul tipic neregulat al pielii.

Se estimează că aproximativ 80-90% din femeile trecute de pubertate sunt afectate de celulită. Şi deşi poate apărea la mai multe vârste, de regulă se manifestă iniţial între 20 şi 30 de ani.

De ce apare celulita?

Pielea este ancorată la structurile profunde de către numeroase septuri fibroase ce se interdigitează şi cuprind lobulii de grăsime. Septurile scurte sunt mai subţiri şi leagă pielea de fascia superficială ce, la rândul ei, separă stratul de grăsime superficial de stratul de grăsime profund. Septurile lungi sunt mai groase şi ancorează pielea de fascia profundă.

Odată cu vârsta scăderea nivelului hormonilor de estrogen permite formarea depozitelor de grăsime localizate. Totodată, slăbirea septurilor fibroase scurte şi menţinerea septurilor fibroase lungi duc la apariţia unui dezechilibru între forţele biomecanice ale septurilor fibroase, straturilor de grăsime şi a dermului şi în final, formarea de depresiuni inestetice la nivelul pielii.

Bărbaţii sunt mai puţin predispuşi la apariţia celulitei din cauza arhitecturii diferite a reţelei fibroase ce este dispusă la 45 de grade faţă de derm, cu mult mai multe septuri subţiri încurcişate şi lobuli de grăsime mai mici faţă de femei.

Alte mecanisme de apariţie a celulitei au fost propuse, precum: creşterea permeabilităţii vasculare capilare, inflamaţia cronică indusă de obezitate sau rezistenţa la insulină, atrofia dermului şi hipertrofia lobulilor de grăsime odată cu înaintarea în vârstă, dieta alimentară dezechilibrată bogată în carbohidraţi, stilul de viaţă sedentar, consumul excesiv de alcool ce stimulează lipogeneza (sinteza de lipide).

De câte tipuri poate fi celulita?

Evaluarea clinică a pacientei cu celulită se efectuează în ortostatism deoarece tensiunea asupra septurilor fibroase este mai mare şi permite evidenţierea neregularităţilor de suprafaţă ale pielii.

Una dintre metodele de clasificare a celulitei este scara Nunberger-Muller ce cuprinde 4 stadii:

  • Stadiul 0 – Fără neregularităţi ale pielii în ortostatism, în decubit sau la formarea pliului cutanat
  • Stadiul 1 – Neregularităţile apar doar la formarea pliului cutanat
  • Stadiul 2 – Neregularităţile apar în ortostatism
  • Stadiul 3 – Neregularităţile apar atât în ortostatism, cât şi în decubit.

Cum poate fi eliminată celulita?

Reducerea grăsimii cu laserul este o metodă eficientă de îndepărtare a celulitei. Lipoliza laser folosește un laser rece de 532 nm. Laserul verde Emerald, aprobat de FDA, acționează la nivelul grăsimii prin formarea de pori tranzitorii în celulele adipoase, eliminând acizii grași care sunt convertiți și utilizați ca energie de corp.

Acizii grași eliberați sunt folosiți pentru producerea de energie, iar o parte sunt eliminați prin sistemul limfatic și fagocitoză. Laserul Emerald îmbunătățește colagenul și elastina, tonificând pielea și reducând severitatea celulitei cu două stadii după doar 2 săptămâni de tratament, menținând efectul pe termen lung.

Spre deosebire de tehnicile invazive, lipoliza prin laser nu distruge celulele adipoase prevenind astfel depunerea adiţională de grăsime viscerală.

Laserul Emerald nu este dureros, este dovedit clinic ca fiind sigur și eficient, fiind totodată o metodă de tratament relaxantă cu numeroase beneficii ceea ce reprezintă un lucru deosebit de important în contextul vieții cotidiene. Din acest punct de vedere laserul Emerald este unic pe piață. Nu au fost raportate efecte adverse, laserul acționând prin stimularea proceselor naturale ale organismului spre deosebire de alte tehnologii. Are capacitatea de a trata atât depozite limitate de grăsime cât și suprafețe mari, fiind dovedit efectul de reducere a circumferinței la persoanele cu indice de masă corporală de până la 40 (obezitate gradul II). Zonele ce pot fi tratate cu laserul Emerald sunt abdomenul, şoldurile, coapsele, braţele, regiunea cervicală, dar practic orice zonă cu exces de grăsime poate fi supusă tratamentului.

Durata unei şedinte de tratament este de 30 de minute şi nu presupune efecte adverse, modificări de temperatură la nivelul pielii sau timp de recuperare.

Care cazuri prezintă indicaţii limitate de tratament?

Mai multe ședințe de tratament sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 55 ani, fumătorilor cronici, cu IMC peste 30 (obezitate gradul I), celor aflate sub tratament antidepresiv, cu variații de greutate în ultimele de 3 luni, postmenopauză, stil de viață inactiv, intervenții de liposculptură în antecedente.

Deși nu au fost descoperite efecte adverse tratamentul cu laser Emerald nu este recomandat femeilor însărcinate, persoanelor cu epilepsie, pacemaker sau cu cancer activ sau în remisie de până la un an. De asemenea se recomandă precauție în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, boli ale sistemului limfatic, afecțiuni hepatice sau renale în context tumoral sau aflate sub terapie anticoagulantă.

 

Dr. Mara Popescu – Medic Specialist Chirugie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva – Susanu Clinic

 

Prețuri

  • 1 sedinta: 500 lei;
  • Pachet 4 sedinte: 1800 lei;
  • Pachet 8 sedinte: 3200 lei;
  • Pachet 12 sedinte: 4700 lei.