Rejuvenarea mâinilor sau corecţia estetică a mâinilor este un tratament care a devenit foarte răspândit, fiind o armă împotriva îmbătrânirii. Mâinile sunt expuse la mulți factori de mediu dăunători (soare, vânt, frig, substanțe chimice, traumatisme etc.) și de asemenea odată cu înaintarea în vârstă, pielea se subțiază și își pierde elasticitatea, țesutul subcutanat scade în volum iar toate aceste modificări nu pot fi ascunse nici cu machiaj, nici cu haine. Din păcate însă, utilizarea produselor de îngrijire a mâinilor nu sunt suficiente pentru repararea structurii deteriorate a pielii, chiar dacă sunt aplicate frecvent. Scopul final al tratamentului este ca pielea să își recapete fermitatea, tonusul și volumul, să fie  mai netedă și să aibă mai multă strălucire și un aspect mai tânăr.

 Metode de rejuvenare a mâinilor

În general, procedurile de rejuvenare a mâinilor au rolul de a reda volum pielii și de a șterge semnele apărute odată cu înaintarea în vârstă – ridurile și petele pigmentare. Tipurile de proceduri cosmetice prin care se poate obține rejuvenarea mâinilor sunt numeroase și majoritatea sunt minim invazive.

Terapia cu plasmă bogată în trombocite (PRP) – „Terapia Vampir”

Prin tratamentul PRP se recoltează o cantitate mică din sângele pacientului. Ulterior se prelucrează și centrifughează astfel încât să se obțină o plasmă bogată în trombocite. Trombocitele au un rol esențial în regenerarea celulară. Faptul că acestea sunt prelevate de la pacient fac că tratamentul să fie 100% natural și biocompatibil (risc minim de reacții adverse). Acest tratament fortifiază pielea astfel încât aceasta să-și recapete vitalitatea. Petele cauzate de înaintarea în vârstă se estompează, în final obținându-se un aspect întinerit și revitalizat.

Mezoterapia

Este metoda perfectă de profilaxie pentru a preveni îmbătrânirea mâinilor. Prin mezoterapie se injectează la nivelul dermului un „cocktail” de vitamine, aminoacizi și minerale ce au efect anti-aging. Acestea sporesc producția proprie de colagen și elastină ce susțin o piele fermă și volumizată în timp. Asemenea terapiei vampir, mezoterapia prezintă riscuri minime și biocompatibilitate ridicată.

Peelingul chimic

Peelingul chimic constă în aplicarea la nivelul pielii a unor substanțe topice care produc o injurie controlată determinând eliminarea stratului superficial al acesteia. Pielea regenerată ulterior este mai fină, cu aspect estetic îmbunătățit, căpătând un aspect mai luminos și mai întinerit. Peelingul chimic este eficient în special în îndepărtarea petelor pigmentare.

Rejuvenarea mâinilor cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță cu efect de umplere utilizat în tratamentul ridurilor, în augmentarea sau conturarea buzelor sau pomeților. Acesta poate fi utilizat și în rejuvenarea mâinilor pentru a corecta pierderea de țesut adipos, ajutând la ascunderea venelor și tendoanelor vizibile și inestetice.

Procedura implică efectuarea unor micro-injecții pe fața dorsală a mâinilor îmbunătățind semnificativ aspectul acestora, volumul, fermitatea, textura și culoarea. În plus, acidul hialuronic este o substanță produsă în mod natural în organismul uman. Aceasta are proprietatea de a hidrata pielea făcând-o să pară mai tânără și să devină fină.

Beneficii:

  • Rezultatele sunt vizibile imediat
  • Procedura durează în medie 30 de minute
  • Este o metodă nedureroasă, aplicându-se înainte de procedură o cremă anestezică pentru evitarea oricărui discomfort
  • Efectele procedurii rămân vizibile timp de 6-12 luni în funcție de particularitățile fiecărui pacient, recomandându-se ședințe de întreținere la un anumit interval de timp.

Înainte de procedură pacientul vă stabili împreună cu medicul cea mai potrivită metodă de rejuvenare a mâinilor pentru necesitățile sale și va evita consumul de aspirină, antinevralgic, antiinflamatorii nesteroidiene cu cel puțin 7 zile înainte de procedură.

Cu toate că pe piață există și creme sau serum-uri care promit că vor îmbunătăți aspectul pielii, procedurile cosmetice sunt unele dintre cele mai eficiente metode de rejuvenare a aspectului mâinilor. În ceea ce privește beneficiile pe care le oferă un astfel de tratament de rejuvenare, acestea sunt diferite în funcție de procedurile efectuate însă rezultatele sunt, de cele mai multe ori, aceleași adică reîntinerirea aspectului mâinilor și redarea tonusului și luminozității pielii de pe această zonă a corpului.

Profilaxia şi întreţinerea pielii mâinilor se face cu preparate topice, care au la bază factori de protecţie solară UVB şi UVA, derivaţi de vitamina A, E, antioxidanţi (vitamina C) şi substanţe nutritive pentru piele. Preparatele cu derivaţi de vitamina A pot ajuta la repararea pielii deteriorate de soare şi stimularea producerii de colagen cu îmbunătăţirea texturii pielii.

Dr. Daniela Botez – Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă