Un tratament regenerativ inovator al cicatricilor folosind micro-grefe dermice (celule stem mezenchimale)

 

Cicatricile patologice apar în urma vătămărilor și sunt adesea considerate inestetice. Au fost încercate mai multe strategii pentru ameliorarea acestor tipuri de cicatrici, folosind atât metode chirurgicale, cât și non-chirurgicale. Tratamentele cele mai cunoscute includ crioterapia, injecții intra-leziuni cu corticosteroizi, 5-fluoruacil, bleomicină, interferon și verapamil.

Scop: în acest studiu ne propunem să investigăm eficiența micro-grefelor autologe dermice în tratamentul cicatricilor patologice rezultate în urma arderilor, traumelor sau a oricărei surse iatrogene.
Metode: am folosit o nouă practică clinică denumită Rigenera Protocol pentru a obține micro-grefe autologe care au fost injectate apoi pacienților.
Rezultate: s-a observat o îmbunătățire semnificativă în aspectul și textura cicatricilor exagerate, în toate cazurile, în urma unui tratament de 4 luni cu micro-grefe autologe. Am demonstrat, de asemenea, că aceste micro-grefe sunt formate din celule stem mezenchimale și, în plus, evaluarea histologică a confirmat restaurarea straturilor structurale imediat sub epidermă și o realiniere orizontală a fibrelor de colagen din țesutul cutanat papilar.
Concluzie: rezultatele noastre demonstrează clar deznodământul optim obținut în urma tratamentului cu micro-grefe dermice pe cicatricile exagerate de etiologii diferite. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma eficiența acestei noi tehnici.

Cicatricile hipertrofice și cheloide

Cicatricile hipertrofice și cheloide sunt forme excesive aberante ale unor vătămări patologice cu un exces de matrice extra-celulară (ECM), care par să fie provocate în principal de fibroblaști. Cicatricele cheloide și hipertrofice ridică o provocare clinică în privința disfuncțiilor estetice și sunt foarte răspândite în traume și rănile provocate prin ardere. Au fost folosite mai multe metode pentru ameliorarea cicatricilor hipertrofice, folosind atât abordări chirurgicale, cât și non-chirurgicale. Printre acestea, cele mai comune tratamente includ crioterapia, injecții intra-leziuni cu corticosteroizi, 5-fluoruacil, bleomicină, interferon și verapamil. În plus față de tratamentele convenționale, alți autori au folosit terapii non-convenționale sau abordări inovatoare, precuminterleukina-10 și toxina botulinică de tip A. Terapia laser este un tratament minim invaziv în plină expansiune, care a captat recent atenția. Modalitățile de tratament prin laser și cele bazate pe lumină pot aduce rezultate favorabile pacienților. Studiile clinice care au utilizat laserul CO2 sunt mai răspândite în literatura actuală și o combinație de metode poate reprezenta o abordare adecvată. Adăugarea unor tratamente pe bază de lumină, precum terapia fotodinamică (PDT) sau lumina pulsată schemelor de tratament laser poate îmbunătăți rezultatele finale. Mai mult, medicina regenerativă este un domeniu în plină dezvoltare în chirurgia plastică. Descoperirea celulelor stem adipoase ca terapie regenerativă este extrem de favorabilă. Totuși, identificarea unui tratament universal optim pentru toate tipurile de cicatrici rămâne încă o provocare.

Micro-grefele autologe injectabile pacienților pot fi obținute cu ajutorul unui nou dispozitiv clinic (denumit Rigenera), care permite celulelor stem mezenchimale să fie obținute de la același donator și receptor, evitând astfel complicațiile legate de implanturile cu micro-grefe non-autologe. Această procedură poate fi folosită ușor și sigur în timpul intervenției, atât în camera de operare cât și în ambulatoriu. Acest dispozitiv este folosit în prezent în domeniul oro-maxilo-facial, după cum se arată în unele studii recente, dar poate fi aplicat în alte domenii clinice, inclusiv chirurgia plastică, dermatologia și ortopedia. Mai mult, într-un studiu recent, am demonstrat eficiența micro-grefelor dermice în managementul rănilor complexe post-operatorii și în cazul leziunilor post-traumatice. În practica medicală, Rigenera se bazează pe utilizarea dispozitivului medical Rigeneracons (Human Brain Wave, Italia), un disruptor biologic de țesuturi umane, capabil să producă micro-grefe autologe viabile pentru repararea sau regenerarea țesutului.
În acest articol, ne propunem să prezentăm eficiența micro-grefelor dermice în tratamentul cicatricilor patologice de etiologii diferite.

Subiecții și tratamentul regenerativ

Criteriile de incluziune se bazează pe clasificarea cicatricilor patologice. Primul pacient, o femeie de 36 de ani, fără antecedente medicale relevante, a fost afectată de cicatrici hipertrofice post-ardere pe față și gât. Pacientul s-a prezentat cu lacerații predominante simultane ale țesutului în regiunea gâtului din timpul încercărilor de a elibera țesuturile superficiale cu extensoare. Cel de-al doilea caz descrie o femeie de 28 de ani cu cicatrici hipertrofice pe genunchi și membrele inferioare în urma unui accident rutier. Cel de-al treilea caz este un bărbat de 32 de ani, fără antecedente medicale relevante, care s-a prezentat cu cheloide în urma tratamentului cu laser CO2 în regiunea scalpului și a gâtului.

Acești pacienți au fost tratați cu sistemul Rigenera, folosind aparatul Rigenera și Rigeneracons, un disruptor mecanic al țesuturilor umane conective (Human Brain Wave, Italia). Rigeneracons este un dispozitiv medical recent scos pe piață care se bazează pe metoda Medimachine. Rigeneracons poate perturba mici piese de țesut uman conectiv folosind o rețea asigurată de celule de filtrare cu lame hexagonale și componente ale matricei extra-celulare cu o separare aproximativă de 50 microni. În acest scop, șapte piese de țesut cutanat de la subraț, de 2cm2, au fost prelevate de la pacient și introduse în Rigeneracons, alături de 1 mL de soluție salină per piesă și dezagregate timp de 90s. După dezagregare, 7 mL de micro-grefă autologă au fost colectați și folosiți ulterior la tratamentul cicatricilor. Pielea a fost dezinfectată cu Citrosil, iar micro-grefele au fost injectate prin tehnica microponfi, cu un ac hipodermic 30Gx6mm la 45 grade, de-a lungul cutei cicatricilor pielii. La primul pacient, am injectat 1 mL de micro-grefă în cicatricea de la sprânceana stângă, 2 mL în cicatricea din partea dreaptă a frunții și 4 mL în cicatricile de pe gât și bărbie. La al doilea pacient am injectat 2 mL de micro-grefă în cicatricile de la genunchi și 3 mL în cicatricile membrelor inferioare. La al treilea pacient, am injectat 2 mL de micro-grefă în cicatricile de la umăr și 4 mL în cicatricile scalpului.

Nu s-a prescris altă medicație pacienților. Pacienții au fost monitorizați timp de 24 luni după intervenție, fără niciun alt tratament în timpul monitorizării.

Alopecia. Medicina regenerativă. Studii si cazuri clinice.

Regenerare Cartilaj. Medicina regenerativă. Studii si cazuri clinice.

Tratarea ranilor cronice. Medicina regenerativă. Studii si cazuri clinice.