Mărirea de sâni cu grăsime proprie. Lipofilling-ul mamar (mărirea de sâni cu grăsime proprie) reprezintă o nouă eră în chirurgia estetică și reconstructivă a sânului. Descrisă de autori americani și japonezi, tehnica măririi de sâni cu grăsime proprie (grefa de grăsime autologă) este o opțiune terapeutică cu avantaje remarcabile față de tehnicile clasice de mărire și/sau ridicare a sânilor cu implanturi siliconice.

Spre deosebire de mărirea de sâni cu implanturi siliconice, augmentarea mamară cu grăsime proprie prezintă multiple avantaje, printre care:

  • Substratul folosit pentru mărirea de volum este reprezentat de țesut propriu organismului și, deci, complet inofensiv;
  • Riscul de respingere, care apare în cazul protezei siliconice, este inexistent;
  • Țesutul gras transferat la nivelul sânului are capacitatea de a se integra în țesuturile în care este transferat;
  • Grăsimea conține o cantitate importantă de celule stem, care pot stimula suplimentar rejuvenarea țesuturilor în care sunt transferate;
  • Creșterea/ridicarea sânilor se poate face progresiv, în 2-3 ședințe, cu injectări între 150-300 ml/sân/ședință, în funcție de volumul sânului și dorința pacientei; aceasta permite o schimbare treptată a aspectului bustului;
  • Concomitent cu mărirea sânilor se poate realiza și corectarea prin liposucție a depozitelor adipoase inestetice;
  • Aspectul și senzația la atingere a sânului sunt naturale;
  • Odată revascularizată, grăsimea transferată își păstrează definitiv volumul;
  • Intervenția se realizează cu anestezie locală și, eventual, sedare, astfel că nu necesită spitalizare, iar pacienta poate părăsi clinica la scurt timp după intervenție;
  • Perioada de recuperare este minimă, respectiv de 2-3 zile;
  • Durerile postoperatorii sunt minime.

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală – mărirea de sâni cu grăsime proprie – este relativ simplă și presupune trei timpi esențiali:

  1. recoltarea țesutului adipos;
  2. prelucrarea acestuia;
  3. injectarea acestuia.

Zonele donatoare

În cadrul consultului preoperator se vor stabili zonele de unde se va recolta grefa de grăsime (zonele donatoare). În funcție de volumul de grăsime necesar, se vor folosi una sau mai multe zone donatoare. În general, se preferă recoltarea din zonele „cu probleme”, unde depunerile adipoase sunt foarte dificil de îndepărtat. Grefa de grăsime are particularitatea de a păstra caracteristicile zonei de unde a fost recoltată. De aceea, se preferă zonele unde grăsimea se depune cel mai ușor și dispare cel mai greu. Astfel, dacă pacienta va slăbi după procedură, grăsimea transferată la nivelul sânilor se va diminua ultima. În cazul în care pacienta se va îngrășa, primii care își vor crește volumul vor fi sânii.

Procesul de recoltare

În general, se recoltează țesut adipos de la nivelul abdomenului inferior, taliei, fețelor laterale și posterioare ale coapselor. De cele mai multe ori, mărirea sânilor cu grăsime proprie este combinată cu procedee de remodelare corporală, multe paciente solicitând, în aceeași intervenție, și remodelarea genunchilor, gambelor sau fețelor interne ale coapselor.

Recoltarea țesutului adipos se realizează similar cu o procedură de liposucție, doar că presiunea negativă cu care se recoltează grăsimea nu trebuie să scadă niciun moment sub ‑0.5/‑0.6 bari, spre deosebire de liposucția simplă, unde presiunea negativă folosită poate ajunge la ‑0.9/‑1 bar. Acest aspect este deosebit de important, deoarece presiuni negative exagerate pot determina spargerea celulelor adipoase (nedetectabilă cu ochiul liber), topirea țesutului transferat și eșecul procedurii.

Lipoaspirația se efectuează, în general, în condiții de anestezie locală și sedare intravenoasă, pentru a oferi pacientei o stare de confort și relaxare.

Ulterior, lichidul aspirat este prelucrat pentru separarea țesutului adipos de ser, sânge și ulei (fiind extrase împreună). Prelucrarea se realizează clasic – manual, deoarece centrifugarea, deși oferă o rapiditate crescută a procedurii, prezintă același risc de deteriorare a calității țesutului adipos, cu resorbție crescută ulterior.

Prelucrarea și injectarea țesutului adipos

Țesutul adipos astfel obținut se amestecă cu factori de creștere autologi (concentrat trombocitar obținut prin recoltarea și centrifugarea a 10 ml de sânge de la pacientă) și se injectează la nivelul regiunilor mamare.

Injectarea se face cu ajutorul unei canule fine (cu diametrul între 1.05 – 1.35 mm), progresiv, la nivelul fiecărui cadran și, ulterior, al porțiunii centrale, submamelonare. Injectarea grăsimii se realizează treptat, câte 1-2 ml la fiecare injectare, pentru o repartizare uniformă a grefei adipoase în interiorul țesutului gazdă. Prin această tehnică se pot corecta atât asimetriile de volum, cât și cele de poziție ale sânilor.

Efectul este imediat și cu atât mai spectaculos cu cât se injectează o cantitate mai mare de țesut adipos. Totuși, acesta este dependent de volumul actual al sânului, deoarece „hrănirea” grefei de grăsime depinde de cantitatea de țesut și de vascularizația existente anterior. În cazul unui sân foarte mic, se preferă efectuarea procedurii gradual, în 2-3 ședințe (deoarece grefa de grăsime, odată integrată, are capacitatea de a revasculariza ea însăși o nouă grefă de grăsime).

Recuperarea

După intervenție, sânii vor dezvolta un edem moderat timp de 3-5 zile, care cedează până la 14 zile de la intervenție. În general, edemul se remite complet la două luni de la intervenție, aspectul sânilor fiind stabil în acest moment. Doar în cazul în care pacienta va avea variații ponderale importante (+/–5 kg), sânii își vor modifica dimensiunile.

Perioada de recuperare este, în general, scurtă (în medie 3-5 zile). La nivelul zonelor donatoare, pacienta va resimți o durere similară cu febra musculară puternică, va prezenta edeme (umflături) și echimoze (vânătăi). Senzația de durere cedează după 3 zile, concomitent cu edemul postoperator, în timp ce echimozele pot persista până la 21 de zile.

Timp de 14 zile se recomandă purtarea ciorapilor compresivi la nivelul zonelor de unde s-a recoltat grăsimea și a unei bustiere conformatoare. După 14 zile, pacienta își poate relua programul normal de exerciții fizice și masaj.

Fumatul este absolut interzis postoperator pentru minimum 6 săptămâni.

 

Dr. Sidonia Susanu despre marirea de sani/implantul mamar