Mărirea de sâni cu grăsime proprie. Lipofilling-ul mamar (mărirea de sâni cu grăsime proprie) reprezintă o nouă eră în chirurgia estetică şi reconstructivă a sânului. Descrisă de autorii americani şi japonezi, tehnica măririi de sâni cu grăsime proprie (grefa de grăsime autoloagă) reprezintă o opţiune terapeutică ce are avantaje remarcabile faţă de tehnicile clasice de mărire şi/ sau ridicare a sânilor cu implante siliconice.

Spre deosebire de mărirea de sâni cu implante siliconice, augmentarea mamară cu grăsime proprie prezintă multiple avantaje, printre care:
 • substratul folosit pentru mărirea de volum este reprezentat de ţesut propriu organismului şi, deci, complet inofensiv;
 • riscul de reject care apare în cazul protezei siliconice este astfel inexistent;
 • ţesutul gras transferat la nivelul sânului are capacitatea de a se integra în ţesuturile la nivelul cărora este transferat;
 • grăsimea conţine o cantitate importantă de celule stem, care au capacitatea de a stimula suplimentar rejuvenarea ţesuturilor în care sunt transferate;
 • creşterea/ ridicarea sânilor se poate face progresiv, în 2-3 şedinţe cu injectări între 150-300 ml/ sân/ şedinţă, în funcţie de volumul sânului şi dorinţa pacientei; aceasta permite o schimbare treptată a aspectului bustului;
 • concomitent cu mărirea de sâni se realizează o corectare prin liposucţie a depozitelor adipoase inestetice;
 • aspectul şi senzaţia la atingere a sânului sunt naturale;
 • odată revascularizată, grăsimea transferată îşi păstrează definitiv volumul;
 • intervenţia se realizează cu anestezie locală şi eventual, sedare, de aceea nu necesită spitalizare, iar pacienta poate părăsi clinica la scurt timp după intervenţie;
 • perioada de recuperare este minimă, respectiv de 2-3 zile;
 • durerile postoperatorii sunt minime.

Intervenţia chirurgicală

Intervenţia chirurgicală – mărirea de sâni cu grăsime proprie – este relativ simplă şi presupune trei timpi esenţiali: de recoltare a ţesutului adipos, de prelucrare şi, ulterior, de injectare a acestuia.

În cadrul consultului preoperator se vor stabili zonele de unde se va recolta grefa de grăsime (zonele donatoare). În funcţie de volumul de grăsime care este necesar a fi injectat se vor folosi una sau mai multe zone donatoare. În general, se preferă recoltarea de pe acele zone „cu probleme”, zone la nivelul cărora depunerile adipoase sunt foarte dificil de îndepărtat. Grefa de grăsime prezintă o particularitate, şi anume că păstrează caracteristicile zonei de unde a fost recoltată. De aceea se preferă zonele unde grăsimea se depune cel mai uşor şi dispare cel mai dificil. În acest fel, dacă pacienta va slăbi după procedură, grăsimea transferată la nivelul sânilor se va diminua ultima. În cazul în care pacienta se va îngrăşa, primii care îşi vor creşte volumul vor fi sânii.

În general se recoltează ţesut adipos de la nivelul abdomenului inferior, taliei, feţelor laterale şi posterioare ale coapsei. De cele mai multe ori, mărirea sânilor cu grăsime proprie este combinată şi cu procedee de remodelare corporală, numeroase paciente solicitând în aceeaşi intervenţie şi remodelarea genunchilor, a gambelor sau a feţelor interne ale coapselor.

Recoltarea ţesutului adipos se realizează similar cu o procedură de liposucţie, doar că presiunea negativă cu care se recoltează grăsimea nu trebuie să scadă nici un minut în timpul procedurii sub ‑0.5/ ‑0.6 bari, spre deosebire de liposucţia simplă, în care presiunea negativă folosită poate ajunge la ‑0.9/ ‑1 bar. Acest lucru este deosebit de important, pentru că presiuni negative exagerate pot determina spargerea celulei adipoase (nedetectabilă cu ochiul liber), topirea ţesutului transferat şi eşecul procedurii.

Lipoaspiraţia se efectuează, în general, în condiţii de anestezie locală şi sedare intravenoasă, pentru a oferi pacientei o stare de confort şi relaxare.

Ulterior, lichidul aspirat este prelucrat în vederea separării ţesutului adipos de ser, sânge şi ulei (fiind extrase împreună). Prelucrarea se realizează clasic – manual, deoarece centrifugarea, deşi oferă o rapiditate crescută procedurii, are acelaşi risc de a deteriora calitatea ţesutului adipos, cu resorbţie crescută ulterioară.
Ţesutul adipos astfel obţinut se amestecă cu factori de creştere autologi (concentrat trombocitar obţinut prin recoltarea şi centrifugarea a 10 ml de sânge de la pacientă) şi se injectează la nivelul regiunilor mamare.

Injectarea se face cu ajutorul unei canule fine (cu diametrul între 1.05 – 1.35 mm), progresiv, la nivelul fiecărui cadran şi, ulterior, a porţiunii centrale, submamelonare. Injectarea grăsimii se realizează progresiv, câte 1-2 ml pe fiecare injectare, pentru o repartizare uniformă a grefei adipoase în interiorul ţesutului gazdă. Prin această tehnică se pot corecta atât asimetriile de volum, cât şi cele de poziţie ale sânilor.

Efectul este imediat şi cu atât mai spectaculos cu cât se injectează o cantitate mai mare de ţesut adipos. Însă, aceasta este dependentă de volumul actual al sânului, deoarece „hrănirea” grefei de grăsime depinde de cantitatea de ţesut şi vascularizaţia existente anterior. În cazul unui sân foarte mic se preferă efectuarea procedurii gradual, în 2-3 şedinţe (întrucât grefa de grăsime odată integrată are capacitatea de a revasculariza ea însăşi o nouă grefa de grăsime).

Recuperarea

După intervenţie, sânii vor dezvolta un edem moderat, până la 3-5 zile, care cedează până la 14 zile de la intervenţie. În general, se remite complet la două luni de la intervenţie, aspectul sânilor la acest moment fiind stabil. Doar în cazul în care pacienta va avea variaţii ponderale importante (+/–5 kg), sânii îşi vor modifica dimensiunile.
Perioada de recuperare este, în general, scurtă (în medie 3-5 zile). La nivelul zonelor donatoare pacienta va resimţi o durere sub formă de febră musculară puternică, va prezenta edeme (umflături) şi echimoze (vânătăi). Senzaţia de durere cedează după 3 zile, concomitent şi cu edemul postoperator, în timp ce echimozele pot persista 21 de zile.
Timp de 14 zile se recomandă purtarea ciorapilor compresivi la nivelul zonelor de unde s-a recoltat grăsimea şi a unei bustiere conformatoare. După 14 zile, pacienta îşi poate relua programul normal de exerciţii fizice şi masaj.

Fumatul este absolut interzis postoperator pentru minimum 6 săptămâni.

 

 

Dr. Sidonia Susanu despre marirea de sani/implantul mamar