Lifting frontal şi de sprâncene. În timp, datorită înaintării în vârstă, trăsăturile faciale se schimbă făcându-vă să păreți mai obosit, supărat, mai trist sau mai bătrân decât vă simtiți. De cele mai multe ori, aceste schimbări apar mai întâi la nivelul frunții și al regiunii sprâncenoase. Un lifting frontal, cunoscut şi sub denumirea de lifting al frunţii şi/sau al sprâncenelor, elimină ridurile şi cutele și poate îmbunătăți ridurile de expresie care apar între spâncene şi dau aspectul de chip încruntat. Sprâncenele lăsate (coborâte) pot fi și ele ridicate cu ajutorul acestei proceduri, redând un aspect mai ferm, mai tânăr, în porțiunea superioară a feței. Astfel, rezultatul unui lifting frontal este un aspect mai plăcut, proaspăt și revigorat.

Procedurile de rejuvenare (întinerire), practicate în același timp cu liftingul frontal, includ: chirurgia de întinerire a pleoapelor, liftingul facial pentru a corecta modificările datorate vârstei din porțiunea mijlocie și inferioară a feței și regiunea gâtului, precum și tehnici de renivelare a pielii.

ETAPELE PROCEDURII DE LIFTING FRONTAL

Anestezia

Pe parcursul intervenţiei vi se vor administra medicamente specifice pentru confortul dvs. Opţiunile includ sedarea intravenoasă sau anestezia generală. Doctorii noştri, chirurgi și anesteziști, vă vor recomanda cea mai bună soluţie pentru dvs.

Operația

Liftingul frontal poate fi uneori efectuat cu ajutorul endoscopului (cameră video chirurgicală) şi al unor instrumente speciale introduse prin incizii mici făcute la linia de inserție a părului. Această procedură permite repoziţionarea, modificarea sau îndepărtarea ţesutului şi muşchilor aflaţi sub piele, corectând astfel sursa cutelor şi ridurilor vizibile la nivelul frunţii.

Corectarea sprâncenelor lăsate (coborâte) se poate realiza cu sau fără endoscop, prin incizii la nivelul tâmplelor şi scalpului. Această tehnică poate fi efectuată în combinaţie cu incizii ascunse la nivelul cutelor naturale ale pleoapelor superioare, pentru a elimina ridurile de expresie (încruntare) situate între sprâncene sau la rădăcina nasului.

O variantă tehnică pentru liftingul frontal este liftingul coronal. Acesta abordează specific și corectează anumite regiuni ale sprâncenelor. Tehnica implică o incizie de la o ureche la cealaltă, ridicând fruntea şi îndepărtând excesul de piele din scalp. Timpul de recuperare postoperatorie este deseori mai mare decât în cazul endoscopiilor, datorită dimensiunii inciziei.
Liniile inciziei unei proceduri de lifting de sprâncene sunt bine ascunse în păr sau în contururile naturale ale feței, cu excepția cazurilor în care sunt plasate în linia părului pentru a îngusta fruntea. Rezultatele apar treptat, pe măsură ce tumefierea şi hematoamele dispar, lăsând loc unei frunţi cu aspect fin şi neted şi un chip mai liniștit și mai întinerit.

Inciziile de lifting frontal se închid de regulă prin:

Suturi care sunt absorbite de organism
Suturi care trebuie îndepărtate după câteva zile
Benzi adezive chirurgicale
Adezivi pentru piele
Clipsuri speciale

Liftingul sprâncenelor poate fi menţinut prin utilizarea de:

Suturi permanente
Mici şuruburi chirurgicale
Dispozitive de fixare ce sunt absorbite ulterior de organism, ascunse în zona tâmplelor.
Recuperarea

După terminarea intervenţiei, zona frunţii poate fi lipită cu benzi adezive, iar capul va fi bandajat, pentru a reduce tumefierea si sufuziunile. Uneori se utilizează un tub subţire pentru a drena sângele în exces sau fluidele care se pot colecta sub piele.
Veți primi instrucţiuni specifice care vor include: cum să îngrijiţi zona inciziei, medicamentele pe care trebuie să le luați sau să le aplicați pentru a favoriza vindecarea şi a reduce riscul potențial de infecție, ce anume trebuie supravegheat – local sau la nivelul întregului organism – precum şi perioadele de consultaţie postoperatorie la chirurgul plastician.

Vindecarea inițială a plăgilor poate dura 5 până la 10 zile, perioadă după care suturile sau agrafele vor fi îndepărtate. După aceasta, veţi putea relua activităţile normale. Machiajul poate masca eventualele sufuziuni (vânătăi) apărute. Vindecarea va continua timp de câteva săptămâni, pe măsură ce se reduce tumefierea și cicatricile se vor reduce și şterge. Pot trece câteva luni până la o recuperare completă.
Aplicarea loţiunilor de protecţie solară în mod constant, de-a lungul întregii vieți, vă va ajuta să vă mențineți aspectul tânăr al feței reîntinerite prin reducerea efectelor de îmbătrânire produse de soare. Un stil de viaţă sănătos va ajuta de asemenea la menţinerea aspectului întinerit al pielii.

Informaţii privind siguranţa şi riscurile aferente intervenţiei de lifting frontal

Decizia de a face un astfel de lifting este una extrem de personală şi va trebui să hotărâți dacă beneficiile reprezintă cu adevărat ceea ce v-aţi propus şi dacă riscurile şi complicaţiile potenţiale sunt acceptabile. Chirurgii noştri vă vor explica în detaliu riscurile asociate intervenţiei. Veţi fi rugat să semnaţi formularul de consimţământ prin care vă exprimaţi înţelegerea deplină a procedurii, a riscurilor şi a complicaţiilor potenţiale.

Riscurile includ:

Cicatrizare vicioasă
Sângerare (hematoame)
Infecţie
Dificultăți de vindecare a plăgilor
Evidențierea suturilor
Riscuri legate de anestezie
Tromboze (cheaguri de sânge)
Pierderea de păr în zona inciziilor (corectabilă)
Ridicarea liniei părului
Lezarea nervilor faciali cu pareză sau paralizie
Asimetrie facială
Necroză (pierderea de tegument)
Parestezii (amorțeli) sau afectarea sensibilității cutanate, eventual prurit (mâncărimi)
Iritaţia ochilor sau uscarea acestora
Edemul (acumularea de lichide)
Durere ce poate persista
Neregularităţi ale conturului pielii
Decolorare şi tumefieri (umflături) la nivelul pielii
Suturile pot ieşi la suprafaţa pielii şi pot deveni vizibile sau produce iritaţie, necesitând îndepărtare
Posibilitatea unor intervenţii corectoare
Afectări ale pleoapelor care implică poziţia anormală a pleoapelor superioare (ptoza palpebrală), relaxarea tegumentului pleoapelor sau coborârea (lăsarea) pleoapelor inferioare (ectropion) pot coexista cu efectul de frunte și sprâncene lăsate (coborâte). Liftingul frontal nu le va corecta, acestea necesitând alte tipuri de intervenţii.