Himenoplastia este o intervenție chirurgicală responsabilă cu refacerea himenului, redând astfel virginitatea și confortul psiho-emoțional. Himenoplastia este o intervenție sigură, non-invazivă și presupune o recuperare ușoară. Operația durează aproximativ 1-2 ore și nu necesită internare ulterioară.

Himeoplastia sau intervenția chirurgicală prin care femeile redevin… fecioare

Rațiunile pentru care se apelează la această procedură chirurgicală țin de ordin religios sau de cultură, însă sunt și situații în care, în urma unor traume lăsate de o agresiune sexuală, părinții cer himenoplastie pentru copila abuzată, crezând că, astfel, vor putea șterge, oarecum, amintirea abuzului. Pe de altă parte, mai sunt și femeile care doresc să simtă actul sexual mult mai intens și apelează la himenoplastie după ce au născut sau pur și simplu pentru a împlini o fantezie de-a partenerului.

Important de știut e faptul că vârsta prezintă relevanță, întrucât, cu cât înaintezi în vârstă, țesuturile nu mai sunt la fel de moi, iar intervenția și recuperarea nu mai sunt la fel de facile. Potrivit medicilor, tinerele cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani apelează cel mai adesea la această procedură chirurgicală. Totuși, fiecare primă experiență e diferită de la persoană la persoană, de regulă deloc plăcută, ai vrea să o retrăiești?

„La fetele tinere, himenul este foarte bine vascularizat. În cazul femeilor la menopauză, devine foarte subţire. La femeile adulte, abia dacă înconjoară introitul vaginal, fiind foarte mult atrofiat. Refacerea himenului se poate face prin două proceduri: himenorafia și himenoplastia. Intervenția nu necesită internare, se face sub anestezie locală și durează aproximativ o oră. Chirurgia himenului se poate realiza prin reparare simplă – procedură al cărei efect durează maxim o săptămână și care constă în sutura simplă a resturilor rupte ale himenului, adunându-le cu fire de sutură foarte fine- sau prin reconstrucție- procedură la care se apelează atunci când resturile de himen sunt insuficiente și este necesar a fi reconstruit folosind lambouri locale, care fie îngustează, fie realizează chiar o punte la nivelul introitului vaginal.”, precizează – pentru insociety.ro –  dr. Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.

Himenul este o membrană subţire

Himenul este o membrană subţire, constituită din ţesut elastic şi fibros, ce acoperă parţial deschiderea vaginului (introitul vaginal). La fetele tinere, himenul este foarte bine vascularizat, în cazul femeilor la menopauza devine foarte subţire. La femeile adulte, abia dacă înconjoară introitul vaginal, fiind foarte mult atrofiat.

Funcţia biologică a himenului este încă incertă. Dar – se pare – că are rol de protecţie antiinfecţioasa în perioada copilăriei; este întotdeauna incomplet, pentru a putea permite scurgerea sângelui menstrual. Funcţia socială a himenului însă este încă foarte bine dezvoltată. Prezenţa sa fiind simbolul virginităţii în toate culturile şi religiile lumii… Detalii »