Himenul este o membrană subţire, constituită din ţesut elastic şi fibros, ce acoperă parţial deschiderea vaginului (introitul vaginal). La fetele tinere, himenul este foarte bine vascularizat, în cazul femeilor la menopauza devine foarte subţire. La femeile adulte, abia dacă înconjoară introitul vaginal, fiind foarte mult atrofiat.

Funcţia himenului

Funcţia biologică a himenului este încă incertă, dar se pare că are rol de protecţie antiinfecţioasa în perioada copilăriei; este întotdeauna incomplet, pentru a putea permite scurgerea sângelui menstrual.

Funcţia socială a himenului însă este încă foarte bine dezvoltată, prezenţa sa fiind simbolul virginităţii în toate culturile şi religiile lumii.

Ruptura himenului

  • Ruptura himenului apare în cursul primei experienţe sexuale a feţei, dar sunt unele situaţii care pot fi incriminate în ruperea sa în timpul ciclismului sportiv, a gimnasticii sau prin inserarea de tampoane.
  • Himenul se rupe, de obicei, posterior sau posterolateral, în 2 sau mai multe porţiuni. Aproape întotdeauna ruptura himenului este însoţită de o uşoară sângerare ce se opreşte spontan.
  • În cazul unui himen foarte elastic, acesta nu se rupe, chiar la mai multe contacte sexuale. Au fost relatate în literatură sarcini la femei cu himenul intact. Sunt cazuri rare când fetiţele se nasc fără himen.

HIMENOPLASTIA: RESTAURAREA VIRGINITĂŢII

Restaurarea himenului

Nu rareori sunt situaţii când ginecologul este consultat de către o tânără ruşinoasă, însoţită de o hoardă de bărbaţi înrudiţi, cerând ca aceasta să fie examinată; ea nu sângerase în noaptea nunţii, iar toţi bărbaţii întreabă de ce.

  • O simplă asigurare din partea doctorului poate salva onoarea fetei. Probabil că mireasa are un himen elastic, ca multe altele, iar sângerarea nu s-a produs.
  • Revers, femeia poate solicita medicului să îi restaureze “onoarea “ pierdută în împrejurări numai de ea ştiute.
  • Procedurile utilizate sunt himenorafia şi himenoplastia.
  • Refacerea himenului se realizează sub anestezie locală, fără a fi necesară internarea.

Chirurgia himenului

Repararea simplă

Repararea constă în sutura simplă a resturilor rupte ale himenului, adunându-le cu fire de sutură foarte fine; această intervenţie se realizează cu 3-7 zile înainte de noaptea nunţii; procedura este foarte uşoară, dar nu ţine mai mult de o săptămână, deoarece resturile de himen sunt relativ avasculare şi vindecarea este incertă.

Reconstrucţia de himen

  • Când resturile de himen sunt insuficiente, este necesar a fi reconstruit folosind lambouri locale, care fie îngustează, fie realizează chiar o punte la nivelul introitului vaginal.
  • Intervenţia se poate realiza sub anestezie locală.
  • Intervenţia durează mai puţin de 1 oră, iar pacienta poate pleca direct acasă şi a doua zi la serviciu.
  • Suturile folosite sunt resorbabile. Utilizând această tehnică, refacerea himenului este mai stabilă, fiind posibil ca noaptea nunţii să fie mai târziu de o săptămână.
  • Se recomandă ca atunci când vine la medic, pacienta să fie însoţită de o persoană de încredere şi, în acelaşi timp, discretă, care să o însoţească şi înapoi acasă.