Operațiile estetice la care apelează bărbații. Dr. Sidonia Susanu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre preferințele bărbaților în materie de proceduri estetice. În topul intervențiilor solicitate se află transplantul de păr, urmat de rinoplastie, blefaroplastie, lipoaspirație și reducerea ginecomastiei.
Bărbații și chirurgia estetică
Chirurgia estetică nu mai este domeniul exclusiv al femeilor. Tot mai mulți bărbați apelează la proceduri pentru a-și menține aspectul tânăr și a corecta diverse imperfecțiuni. Transplantul de păr este cea mai solicitată intervenție, mulți bărbați percepând pierderea părului ca pe un stigmat. Transplantul le oferă rezultate eficiente și de durată.
„Transplantul de păr este cea mai solicitată intervenție. Pierderea părului este privită adesea ca un stigmat, însă transplantul oferă rezultate remarcabile. Spre deosebire de femei, la care indicațiile pentru transplant sunt mai limitate, bărbații beneficiază de un efect spectaculos”, a explicat Dr. Susanu.
Procedurile non-invazive și remodelarea corporală
Din dorința de a-și menține tinerețea, mulți bărbați optează și pentru tratamente de rejuvenare a pielii, reducerea ridurilor și remodelarea corporală. Procedurile sunt căutate în special de cei care au slăbit semnificativ și se confruntă cu surplus de piele.
„Bărbații solicită din ce în ce mai frecvent proceduri de rejuvenare, pentru îmbunătățirea aspectului pielii și reducerea ridurilor. De asemenea, pacienții care au urmat diete drastice sau intervenții bariatrice rămân adesea cu surplus de piele, care necesită corecție chirurgicală”, adaugă Dr. Susanu.
Cum funcționează transplantul de păr
Transplantul de păr este o procedură chirurgicală minim invazivă, concepută pentru a trata alopecia (căderea părului) prin restabilirea părului în zonele afectate. Procedura începe cu recoltarea unor mici cilindri de piele din zona donatoare, de obicei din partea din spate sau laterală a scalpului, unde părul este mai dens și mai rezistent. Acești cilindri conțin foliculi de păr, fiecare având capacitatea de a produce fire de păr noi.
Un aspect esențial al transplantului de păr este că foliculii prelevați provin din zone unde nu există receptori pentru hormonii androgeni, care sunt responsabili de căderea părului în cazul bărbaților și femeilor predispuși la alopecie. Aceasta înseamnă că, odată transplantați, acești foliculi nu vor fi afectați de procesul de cădere a părului, asigurând astfel durabilitatea rezultatelor.
„Procedura constă în extragerea unor mici cilindri de piele care conțin foliculii și firele de păr, care sunt apoi transplantate în regiunile lipsite de păr”, explică Dr. Sidonia Susanu. Această metodă permite realizarea unui transplant natural, deoarece foliculii de păr sunt adaptați la caracteristicile scalpului pacientului.
După transplant, foliculii transplantați intră într-o fază de repaus temporar, urmată de o fază de creștere. De-a lungul timpului, firele de păr noi încep să crească, rezultând un aspect natural și bine integrat în coafura pacientului. Rezultatele finale pot fi observate de obicei la câteva luni după procedură, iar părul nou poate continua să crească pentru o perioadă lungă de timp, oferind un rezultat estetic de durată.