Un medic a reatașat membrele amputate în accidente a 50 de copii. Răsplata, un buchet de flori. În urmă cu o lună, o fetiță de 15 ani rămânea fără brațe după un grav accident de circulație. Medicul care i-a reatașat membrele superioare nu este la prima astfel de intervenție chirurgicală… Adolescenta căreia i-au fost replantate braţele, în urma accidentului de la Paşcani, a fost externată după alte două săptămâni de la accident.
„Suntem cu toţii fericiţi că azi Alexia, fetiţa căreia i-au fost replantate braţele a putut pleca acasă fericită la familia ei. După un număr de şapte intervenţii chirurgicale, cumulând mai bine de 50 de ore, echipa noastră a realizat singura replantare bilaterală de braţe raportată la nivelul Europei vreodată, şi a doua din lume”, a scris pe Facebook medicul Sidonia Susanu, medic primar de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi coordonatorul secţiei de chirurgie plastică de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.
Medicul a reușit să ajute peste 50 de copii ale căror picioare sau brațe au fost smulse în urma unor accidente grave și care acum aleargă și își pot îmbrățișă părinții datorită priceperii ei. Sidonia Susanu spune că efortul și oboseala intervențiilor care durează și mai bine de 20 de ore sunt compensate de recunoștința din ochii micilor pacienți.
Sidonia Susanu șef secție chirurgie reparatorie, spune pentru Digi24: I-am spus că atunci când vei avea primul salariu din munca ta, ai să ai voie să îmi cumperi o floare. Peste ani copilul devenit adult a terminat studiile superioare, s-a angajat și din primul ei salariu mi-a cumpărat o floare și a venit să-mi mulțumească pentru că în urma cu mai bine de zece ani am ajutat-o într-o situație delicată din viata ei.
Pentru medicul Sidonia Susanu, șeful secției de chirurgie plastică și reparatorie de la Spitalul Sfânta Maria din Iași, acesta a fost unul dintre cele mai emoționante gesturi de mulțumire din partea unui copil care a întrebat-o cum poate să o răsplătească pentru ca i-a salvat viața.
Sunt intervenții care durează și 20 de ore, în care limitele medicinei sunt forțate la maximum. Medicul Sidonia Susanu spune că „în mod standard protocolul presupune ca un singur membru sa fie replantat, cel care este cel mai puțin afectat”.