Tratamentul vampirilor… sau rejuvenarea tisulară cu factori de creştere autologi. Cunoscută şi apreciată de peste 20 de ani în state precum Japonia şi Statele Unite ale Americii, aşa-numita „terapie a vampirilor” este din ce în ce mai mediatizată în toate statele Europei, inclusiv la noi în ţară.

Deşi autorii americani l-au promovat sub această denumire, tratamentul este cunoscut sub denumirea de „Plateled Rich Plasma Therapy” – terapia cu plasmă îmbogăţită în trombocite – şi are la bază un principiu cât se poate de simplu, şi anume acela de a folosi capacitatea intrinsecă de regenerare şi reparare tisulară pe care o au trombocitele. Iniţial, terapia cu plasmă îmbogăţită în plachete a fost folosită în traumatologie pentru tratamentul fracturilor cu vindecare dificilă, a leziunilor tendoanelor, ligamentelor, articulaţiilor, precum şi în chirurgia reconstructivă în tratamentul plăgilor cronice.

Deoarece procesul de îmbătrânire a feţei (şi a întregului organism) presupune o diminuare în multiplicarea celulară, sinteza de colagen, matrice extracelulară, concentratul plachetar este utilizat tocmai pentru a induce o accelerare a procesului de regenerare celulară şi sinteza de colagen atât la nivelul feţei, cât şi al decolteului, al mâinilor etc. Aceeaşi procedură este eficientă pentru tratamentul cicatricilor posttraumatice, postacnee, postcombustionale etc. În combinaţie cu vitamine şi oligoelemente, acest tratament este deosebit de eficient pentru tratamentul alopeciei (căderii părului), atât la bărbaţi cât şi la femei.

Tratamentul vampirilor este foarte uşor de efectuat

Presupune recoltarea de sânge de la pacient, după care se introduce într-un dispozitiv special (o eprubetă special concepută având un gel separator şi un mediu anticoagulat predozate). Eprubeta se centrifughează la un anumit număr de rotaţii/minut şi un număr specific de minute pentru a se obţine concentratul trombocitar, după care se extrage doar acest strat de trombocite (numit de către specialişti „the golden layer”) şi se injectează în zona care se doreşte a fi tratată.

Efectul maxim se obţine la 3 săptămâni de la injectare

Injectarea se efectuează după o anesteziere prealabilă cu anestezic de suprafaţă. După injectare trombocitele eliberează progresiv citokine (factori de creştere) care ating un nivel maxim la 7-10 zile. Din acest moment se constată că pielea începe să capete un aspect din ce în ce mai luminos, mai radios. Ridurile fine se diminuează. Iar, efectul maxim se obţine la 3 săptămâni de la injectare. În acest timp, are loc o producere de colagen, formare de noi vase de sânge, multiplicări celulare în zonele tratate. Folosit în asociere cu acid hialuronic, tratamentul poate realiza şi augmentarea rapidă în volum în zona şanţurilor lacrimilor, nazogeniene, pentru mărirea / ridicarea pomeţilor.

În general, pentru obţinerea unui efect maxim sunt necesare între 2 – 4 şedinţe efectuate la o lună interval. Acestea trebuie urmate de un tratament de întreţinere la 6/12 luni.

În afară de efectele regeneratoare conferite de propriul organism, tehnica are ca şi avantaj major lipsa riscului apariţiei reacţiilor alergice. Efectele secundare sunt minore: apariţia unor echimoze (vânătăi) la locul de injectare, edeme (umflături) la nivelul pleoapelor. Acestea se datorează procesului de injectare în sine şi cedează în 2-3 zile.

Avantajul major al acestei metode este faptul că procesul de reparare duce la un aspect întinerit absolut natural al pielii. Aspectul este complet diferit faţă de filerele de sinteză şi care se menţine un timp mult mai îndelungat.

Tratamentul poate fi folosit cu succes nu numai în procedura de rejuvenare. Acesta poate îmbunătăţi aspectului cicatricilor după operaţii, arsuri, tenul acneic sau a vergeturilor, precum şi pentru oprirea căderii părului.