Tratamentul vampirilor… sau rejuvenarea tisulară cu factori de creștere autologi. Cunoscută și apreciată de peste 20 de ani în state precum Japonia și Statele Unite ale Americii, așa-numita „terapie a vampirilor” este din ce în ce mai mediatizată în toate statele Europei, inclusiv la noi în țară.

Deși autorii americani l-au promovat sub această denumire, tratamentul este cunoscut sub denumirea de „Platelet Rich Plasma Therapy” – terapia cu plasmă îmbogățită în trombocite – și are la bază un principiu cât se poate de simplu, și anume acela de a folosi capacitatea intrinsecă de regenerare și reparare tisulară pe care o au trombocitele. Inițial, terapia cu plasmă îmbogățită în plachete a fost folosită în traumatologie pentru tratamentul fracturilor cu vindecare dificilă, a leziunilor tendoanelor, ligamentelor, articulațiilor, precum și în chirurgia reconstructivă în tratamentul plăgilor cronice.

Deoarece procesul de îmbătrânire a feței (și a întregului organism) presupune o diminuare a multiplicării celulare, sintezei de colagen și a matricei extracelulare, concentratul plachetar este utilizat tocmai pentru a induce o accelerare a procesului de regenerare celulară și sintezei de colagen atât la nivelul feței, cât și al decolteului, al mâinilor etc. Aceeași procedură este eficientă pentru tratamentul cicatricilor posttraumatice, postacnee, postcombustionale etc. În combinație cu vitamine și oligoelemente, acest tratament este deosebit de eficient pentru tratamentul alopeciei (căderii părului), atât la bărbați, cât și la femei. (Dr. Sidonia Susanu – Medic Primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă)

Tratamentul vampirilor este foarte ușor de efectuat

Tratamentul vampirilor este foarte ușor de efectuat. Acesta presupune recoltarea de sânge de la pacient. Acesta se introduce într-un dispozitiv special (o eprubetă special concepută având un gel separator și un mediu anticoagulant predozat). Eprubeta se centrifughează la un anumit număr de rotații/minut și un număr specific de minute pentru a se obține concentratul trombocitar. Apoi se extrage doar acest strat de trombocite (numit de către specialiști „the golden layer”) și se injectează în zona care se dorește a fi tratată.

Efectul maxim se obține la 3 săptămâni de la injectare

Injectarea se efectuează după o anesteziere prealabilă cu anestezic de suprafață. După injectare, trombocitele eliberează progresiv citokine (factori de creștere) care ating un nivel maxim la 7-10 zile. Din acest moment se constată că pielea începe să capete un aspect din ce în ce mai luminos și mai radios. Ridurile fine se diminuează. Efectul maxim se obține la 3 săptămâni de la injectare. În acest timp, are loc o producere de colagen, formare de noi vase de sânge și multiplicări celulare în zonele tratate. Folosit în asociere cu acid hialuronic, tratamentul poate realiza și augmentarea rapidă în volum în zona șanțurilor lacrimale, nazogeniene, pentru mărirea / ridicarea pomeților.

În general, pentru obținerea unui efect maxim sunt necesare între 2 și 4 ședințe efectuate la un interval de o lună. Acestea trebuie urmate de un tratament de întreținere la 6-12 luni.

În afară de efectele regeneratoare conferite de propriul organism, tehnica are ca avantaj major lipsa riscului apariției reacțiilor alergice. Efectele secundare sunt minore: apariția unor echimoze (vânătăi) la locul de injectare și edeme (umflături) la nivelul pleoapelor. Acestea se datorează procesului de injectare în sine și cedează în 2-3 zile.

Avantajul major al acestei metode este faptul că procesul de reparare duce la un aspect întinerit absolut natural al pielii. Aspectul este complet diferit față de filerele de sinteză și se menține un timp mult mai îndelungat.

Tratamentul poate fi folosit cu succes nu numai în procedura de rejuvenare. Acesta poate îmbunătăți aspectul cicatricilor după operații, arsuri, tenul acneic sau al vergeturilor, precum și pentru oprirea căderii părului.