Dupa incetarea procesului de cicatrizare, exista doar solutii chirurgicale. Aceste sunt numeroase, adaptandu-se la particularitatile fiecarui caz in parte, in functie de aspectul cicatricii, localizarea si profunzimea ei, vechime, culoare,etc.

Printre aceste metode se enumera:

Excizia si sutura

Sutura simpla este posibila atunci cand indepartarea chirurgicala a cicatricii nu genereaza un defect de tegument. Este indicata pentru cicatrici de dimensiuni mici, sau localizate in zone cu laxitate tegumentara.

Expanderul tisular

Acesta este un balonas de silicon cu forme sau dimensiuni diferite, care se “umfla” in etape, cu ser fiziologic, creandu-se astfel un surplus de tegument in vecinatatea cicatricii. Acest surplus de tegument obtinut prin expandare tisulara I-l putem folosi ulterior pentru a acoperii defectul rezultat dupa indepartarea chirurgicala a zonei cicatriceale.

O atfel de interventie, asigura un rezultat postoperator optim dar are dezavantajul unui tratament de durata, ce presupune doua etape chirurgicale.

Grefa de piele

Transplantul de piele este indicat pentru tratamentul cicatricilor intinse in suprafata, in special in cazul celor retractile localizate pe zone de mare mobilitate (precum regiunea cervicala, maini, sau zone articulare)

Dermabrazia

Dermabrazia se poate realiza pe regiuni mici, sau mai mari, de obicei la nivelul fetei. Operatia se realizeaza cu ajutorul unei piese abrazive cuplata la un motor. Cu ajutorul acestei piese chirurgul plastician “slefuieste” pielea si indeparteaza iregularitatile si proeminentele. Aceasta operatie se poate realiza intr-un singur timp sau in mai multi timpi in special cind cicatricile sint mari ca profunzime si suprafata. Dupa operatie sunt necesare controale periodice.

Se pot aplica o seria de metode de modelare a viitoarei cicatrici, precum crème su plasturi de silicon. Prin urmare, cicatricile pot reprezenta un stigmat pe viata, creand un prejudiciu estetic important, sursa de importante complexe psihice. Uneori alaturi de prejudicial estetic, pot creea si un prejudiciu functional important (cicatricile dispuse in zone cu importata functionala deosebita, precum comisura bucala, pleoapele, mainile, regiunea cervicala, sau regiunile articulare). Exista solutii numeroase atat pentru prevenirea lor.