Singura secţie pediatrică de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă din Moldova, la Spitalul „Sf. Maria” (…) Conform statisticilor, anual, în cadrul Spitalului „Sf. Maria” Iaşi sunt internaţi, în medie, 160 de pacienţi cu arsuri de grade diferite la care se adaugă şi cei trataţi în ambulatoriu. Cazurile cu arsuri de peste 20% din suprafaţa corpului erau transferate însă la Bucureşti.

„În cei peste 20 de ani de carieră medicală este prima dată când uşile autorităţilor s-au deschis spre beneficiul pacienţilor. (…) Tratamentul copilului ars se face încă de la înfiinţarea spitalului. Până acum 10 ani, la venirea mea în spital, tratamentul era adaptat posibilităţilor.

Din 2010 tratamentul pacientului ars se desfăşoară conform protocoalelor Asociaţiei Europene de Arsuri, care au fost greu de implementat din cauza lipsei infrastructurii. (…) În ultimii 10 ani la Spitalul de Copii s-au tratat pacienţi cu arsuri de peste 40%, chiar şi de 65%, cu succes, în condiţiile în care colegii de la Bucureşti erau supraaglomeraţi.

Chiar dacă nu eram organizaţi ca unitate funcţională atâta timp cât comandamentul DSU stabileşte ca un pacient să fie dus într-un anumit centru, centrul trebuie să acorde primul ajutor şi tratamentul pe toată perioada de vindecare a arsurii. În prezent funcţionăm ca Unitate de Arşi. Serviciul este ocupat în proporţie de 80% de pacienţi cu arsuri între 6 şi 40%. Majoritatea copiilor au arsuri de peste 20%”, a declarat Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă. (…)

AGERPRES »