Reducera ridurilor. De câţiva ani, nu mai este un secret că acidul hialuronic* este un real ajutor în lupta cu imperfecţiunile şi semnele trecerii anilor. Într-un secol în care imaginea pare a fi cel mai important aspect, modul în care arătăm a devenit, încetul cu încetul, preocuparea noastră supremă, deoarece este în directă dependenţă cu încrederea în propriile forţe.

Fillere pentru un nou chip

În timp, pielea îşi pierde din elasticitate, deoarece proteinele naturale din organism tind să devină insuficiente. Astfel, producţia de colagen, fibronectina şi fibroblastii scade, iar efectul principal se vede pe pielea noastră, prin riduri, piele “lăsată”, fără strălucire. Alături de timp, cauzele aspectului îmbătrânit sunt expunerea prelungită şi fără protecţie adecvată la soare, stresul, poluarea, factorul ereditar, modul de viaţă, dar şi starea de sănătate precară, uneori. În aceste condiţii, cercetătorii au încercat să găsească cele mai bune modalităţi de a stopa efectele acestor factori, astfel încât pielea să-şi menţină aspectul tânăr. Substanţele descoperite au fost numite fillere, subliniindu-le capacitatea de a umple ridurile sau imperfecţiunile, ca şi de a contribui la sculptura feţei. De exemplu, au un rol decisiv nu doar în combaterea ridurilor, ci şi a cicatricilor, a imperfecţiunilor localizate la nivelul ochilor, dar şi în remodelarea pomeţilor, a bărbiei, a sprâncenelor şi a buzelor.

Ridurile şi tratamentele de mărire

Tratamentele de mărire şi antirid pot fi utilizate pentru următoarele zone: liniile dintre sprâncene (glabelare – verticale), liniile frontale – orizontale, liniile dintre nas şi gură (nazo-labiale), liniile ce coboară de la colţul gurii (de marionetă), precum şi pentru definirea formei buzelor sau mărirea lor şi pentru umplerea cicatricilor. Fiind de mai multe tipuri şi cu raze de acţiune diferite, filler-ii pot fi combinaţi în diverse moduri pentru a se obţine rezultatele dorite.

Tratamentul antirid durează 30 de minute şi nu necesită repaos după urmarea acestuia, chiar dacă efectele se văd deja.

Există însă şi câteva contraindicaţii: femeile însărcinate, cele care alăptează, pacienţii cu boli autoimune, infecţii la nivelul pielii (acnee, herpes, impetigo) sau afecţiuni inflamatorii şi persoanele predispuse să dezvolte cicatrici hipertrofice sau cheloide.

*

Cum funcționează acidul hialuronic? Din punct de vedere științific, acidul hialuronic (cunoscut și ca hyaluronan) este un glicosaminoglican, un tip de moleculă compusă în mare parte din zaharuri. Acidul hialuronic este o componentă structurală naturală a pielii și este prezent în țestutul conjuctiv din organism.

De ce este la modă? Magia acestui ingredient constă în abilitatea sa de a reține nivelul optim de hidratare. Are capacitatea de reținere a apei în piele mai mare decât are oricare alt ingredient natural sau polimer sintetic. Un gram de acid hialuronic este capabil să susțină până la 6 litri de apă. Această caracteristică este importantă mai ales când vine vorba de lupta împotriva îmbătrânirii, întrucât hidratarea este cheia unui aspect tânăr.

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde din capacitatea de a se menține hidratată și fermă. Asta nu înseamnă că pielea tuturor va începe să se usuce odată cu înaintarea în vârstă; înseamnă doar că pielea își pierde cantitatea de hidratare pe care o poate susține. Fără îndoială, încă poți avea ten gras și la 60 de ani (poate nu la fel de gras ca la 20).