* Unitatea Funcţională de Arşi din cadrul Secţiei de Chirurgie Plastice a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf.Maria”, a împlinit un an, fiind coordonată de dr. Sidonia Susanu * în doar 365 de zile, o echipă de medici tineri, dar inimoşi şi foarte bine pregătiţi, a operat şi tratat peste 200 de copii arşi, din care 27 foarte gravi

„A fost visul pentru care acum un an şi jumătate am decis să mă întorc la Spitalul de Copii, locul meu de suflet în care se fac eforturi supraomeneşti pentru copiii care ajung la noi în situaţii la limita supravieţuirii. Am izbutit să salvăm pacienţi arşi extrem de grav, precum a fost cazul lui Tavi. Azi poate dansa fericit”, a spus dr. Sidonia Susanu.

Înfiinţarea acestei Unităţi Funcţionale de Arşi nu a fost un lucru tocmai uşor. De la iniţiativă şi până la transformarea ideii în realitate au trecut 11 ani. Am luptat pentru înfiinţarea Unităţii Funcţionale de Arşi încă de când am venit la Spitalul Sf Maria, în anul 2010. Sunt peste 12 ani de când am luat decizia de a renunţa la Japonia sau Germania şi de a rămâne în ţară, pentru a aduce chirurgia plastică şi reconstructivă de aici la nivelul pe care îl văzusem în aceste ţări. Ştiam că nu va fi uşor şi că mă voi izbi de multe probleme şi reticienţe specifice oricărei schimbări. Nicio schimbare nu este facilă, nici pentru cel care o conduce şi nici pentru cei care vrând, nevrând trebuie să o accepte. Am învăţat de-a lungul timpului însă că totul depinde de tine şi de cât vrei să te implici. Dar nu a fost usor şi a venit cu multe sacrificii în plan personal”, a spus dr. Sidonia Susanu.

Altfel spus, vorbim de o medie de peste 50 de nopţi pe an pe care, în loc să fie acasă, le-a petrecut în sala de operaţii. În 12 ani, însumat, sunt peste 600 de nopţi dedicate cu multă dragoste şi devotament de dr Susanu chirugiei reconstructive şi salvării copiilor aflaţi în suferinţă. Nu au fost gărzi normale plătite, ci nopţi petrecute din timpul meu liber, nopţi în care am decis că viaţa unui copil merită acest sacrificiu, spune dr Susanu.

Pentru toate acestea, aşa cum spune şi proverbul, în spatele unui om puternic este nevoie de un om cel puţin la fel de puternic. Am avut binecuvântarea de a-l avea alături pe soţul meu care m-a susţinut necontenit şi de la care am învăţat că nimic nu este imposibil. Le mulţumesc şi tuturor celor care au făcut posibilă această realizare enormă pentru Iaşi, cât şi echipei de chirurgie plastică şi colegilor mei dragi, medicilor anestezişti care a făcut eforturi supraomeneşti alături de noi. Mulţumesc şi echipei pline de suflet: asistentele, infirmierele şi întregului personal din cadrul Secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă a Secţiei ATI şi a blocului operator. Cu ajutorul lor, a tuturor, prin munca şi dedicarea lor, pacienţii noştri au o speranţă reală la viaţă şi la o viaţă normală, a spus dr. Sidonia Susanu. (Laura RADU)