Intervenție dificilă de excizie a unei tumori gigante la o pacientă de doar 13 zile, la Spitalul de Copii „Sf. Maria”! Dr. Sidonia Susanu: „Îi punea în pericol viața!” O pacientă de doar 13 zile a primit șansa la o viață normală, după ce miercuri, 16 noiembrie 2022, a fost operată cu succes în cadrul Secției de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași. Fetița s-a născut cu o tumoră gigantă ce reprezenta un pericol major pentru viața și dezvoltarea sa.

Copilul a fost transferat de la Constanța la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, în cursul zilei de 10 noiembrie 2022, iar până în momentul intervenției chirurgicale a fost îngrijit în cadrul serviciului ATI, timp în care a fost supus unor investigații suplimentare.

Dr. Sidonia Susanu: „Tumora îi comprima plămânul stâng în proporție de peste 80 la sută”

Dr. Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, a precizat că pacienta în vârstă de doar 13 zile a fost operată în data de 16 noiembrie 2022. Intervenția a constat în excizia formațiunii tumorale gigante cu care fetița s-a născut.

„Fetița a fost transferată în serviciul nostru joia trecută, 10 noiembrie 2022, de la Constanța, cu elicopterul SMURD. S-au făcut investigații suplimentare, a fost îngrijită în cadrul serviciului ATI pe toată perioada și a fost operată. Operația a constat în disecția și excizia formațiunii tumorale gigante, iar copilul este acum detubat, se alimentează, este în serviciul ATI. Astăzi sau mâine o s-o luăm pe secție, iar săptămâna viitoare o să fie externată. O să se mai prezinte la controale periodice.
Deși leziunea este foarte mare, este cel mai probabil o leziune tumorală benignă. Tipul acesta de tumoră îi punea în pericol major viața, deoarece era vorba de o malformație tumorală cu potențial de rupere foarte mare, fiind alimentată din vasele mari ale corpului, dar și din cauza mărimii leziunii, deoarece avea aproximativ o treime din circumferința toracelui.

Tumora îi comprima plămânul stâng în proporție de peste 80 la sută. Aș vrea ca oamenii să știe că astfel de intervenții nu se fac de către o persoană, ci de către un serviciu din cadrul unui spital” a declarat dr. Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași.

Tumora cu care s-a născut fetița avea aproximativ o treime din circumferința toracelui și îi comprima plămânul stâng în proporție de peste 80 la sută. Din cauza mărimii sale, tumora era un pericol major pentru viața fetiței.

„Atunci când ne implicăm profesional și uman în misiunea pe care ne-am ales-o, putem schimba destinul unui copil. De data aceasta, o micuță pacientă, în vârstă de 13 zile, transferată cu elicopterul SMURD de la Constanța, a fost preluată în Secția de Chirurgie Plastică, a primit îngrijiri în Serviciul ATI și a fost operată cu succes pentru o tumoră congenitală gigantă. Acest copil a primit o șansă la o viață normală.

Le mulțumesc tuturor colegilor mei care își dedică sufletul și profesionalismul în salvarea acestor mici pacienți. Mulțumesc întregii Secții de Chirurgie Plastică, pe care am onoarea să o coordonez, colegilor ATI, doamnei doctor Lavinia Ionescu și în egală măsură le mulțumesc și colegilor din blocul operator! Împreună facem lumea copiilor mai frumoasă!”, a precizat dr. Sidonia Susanu.

Evoluția pacientei de doar 13 zile este favorabilă, astfel că medicii speră ca în cursul săptămânii viitoare să poată fi externată.

Sursa articol: www.bzi.ro