Nici un politician nu le aude strigatul sfisietor? O investitie de numai 600.000 de euro ar injumatati suferintele a sute de copii arsi. In multe privinte, tratamentul lor este ca in urma cu 30 de ani

Maria are doar doi ani si din simbata Pastelui casa ei este Spitalul de Copii. A ajuns arsa pe aproape o jumatate din corp, dupa ce parintii ei au scapat-o in oala in care fierbea mincarea. Ca si cum suferinta ei nu ar fi fost de ajuns, au urmat luni de spitalizare neincheiate inca. In tot acest timp, Mariei i s-au prelevat de mai multe ori bucati de piele de pe coapse pentru a-i fi acoperit trunchiul.

Daca spitalul ar fi avut piele sintetica pentru a-i acoperi ranile, timpul de vindecare a fetitei ar fi fost redus cu o treime, cel putin, spun medicii. Si daca micuta ar fi putut beneficia de toaletare zilnica a ranii, sedata, fara a simti durerea, timpul de vindecare s-ar fi injumatatit. Pentru ca unitatea medicala nu are insa dotarea necesara, ranile Mariei au putut fi toaletate doar o data la doua, trei zile, sub efectul unor calmante, asa ca Maria a resimtit 90% din durere, iar timpul de vindecare s-a dublat. Iar in zilele in care i-au fost schimbate pansamentele nu a mincat nimic pina la amiaza, pentru ca si ea, ca si ceilalti copii arsi, prezinta risc septic si sint lasati la urma, in lipsa unui salon special pentru ei.

Un centru pentru arsuri dotat corespunzator ar costa aproximativ 600.000 de euro, spun reprezentantii spitalului. In timp ce autoritatile analizeaza posibilitatea, sute de copii sint tratati anual ca in urma cu 30-40 de ani, potrivit specialistilor. Iar consecintele sint devastatoare nu doar pe plan fizic, ci si pe plan psihic (…)

(…) “Eu ar trebui sa ma ocup de chirurgie plastica. Aici intra si arsura, dar separat. Si exista o conventie tacita cu spitalul ca ma ocup de cele grave, iar de cele mai putin grave se ocupa ceilalti chirurgi generalisti. Pentru ca punerea unui pansament dureaza jumatate de ora, o ora, iar durerile sint cumplite, nu as avea cum sa ma ocup eu de toti pacientii arsi”, a declarat dr. Susanu. Un singur chirurg plastician este, asadar, insuficient pentru a se putea ocupa de toti pacientii arsi…

continuare www.vremeanoua.ro  »