Medicul-minune Sidonia Susanu, cea care i-a salvat viața Alexiei, fetița cu mâinile amputate în urma unui accident groaznic, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis.

Doctorița Sidonia Susanu, medicul-minune care i-a replantat mâinile Alexiei, a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de ”Cavaler”, scrie Ziarul de Iași.

Evenimentul a avut loc de Sfântul Andrei, iar în mesajul său de după ceremonie, Sidonia Susanu le mulțumește tuturor celor care stau alături de ea ”pentru a face bine”.

„Cu deosebită onoare și bucurie am primit azi, în ziua Sfântului Andrei, cu ocazia Zilei Naționale a României, cea mai înaltă distincție sanitară oferită de Statul Român: Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de “Cavaler”.

Vă mulțumesc vouă, tuturor celor care zi de zi sunteți alături de mine pentru a face bine. Doar împreună putem aduce alinare și speranță pacienților noștri. La mulți ani, România!”, a transmis medicul Sidonia Susanu, pe pagina sa de Facebook.

În câteva zile se face un an de la accidentul în care Alexia își pierdea ambele brațe. Momentan, încă poartă fașă pe unul dintre brațe, semn că se recuperează.

„Am spus cu Dumnezeu înainte, eu încerc să i le pun pe amândouă”

La intervenția care a durat aproape 20 de ore au participat șase chirurgi, doi medici ortopezi, trei anesteziști și trei echipe de asistente, dar și Sidonia Susanu, medicul care nu s-a desprins de fată timp de 20 de ore, cât a durat operația.

„Fusese după o zi în care deja mai avusesem o fetiță venită după un accident cu strivire a membrului inferior stâng și nu ne-am așteptat ca în seara următoare să fim anunțați că s-a activat codul roșu cu victime multiple, copii. Inițial ni s-a spus că sunt mult mai mulți copii. La nivelul spitalului ne-am organizat foarte repede ca să putem primi un număr necunoscut de pacienți grav răniți.

Medicul care era de gardă mi-a transmis despre Alexia că are o mână strivită și o mână amputată, moment în care am spus că mâna strivită o vom amputa și o vom remplanta pe cea care este detașată complet pentru că aceasta părea mai puțin lezată. A fost o decizie de o fracțiune de secundă.

În momentul în care i-am văzut membrele, mâna dreaptă avea două structuri nervoase principale, dar masele musculare erau foarte puternic strivite. Dar, pentru că șansa de recuperare depinde de integritatea structurilor nervoase, practic, șanse mai mari avea, în ciuda strivirilor masive, membrul superior drept.

M-am gândit: Doamne, cum să-i amputez copilului o mână care are doi din trei nervi principali. Și am spus cu Dumnezeu înainte, eu încerc să i le pun pe amândouă”, a povestit Sidonia Susanu pentru emisiunea ”La Măruță”.

Articol: stirileprotv.ro