Medicii din Iași au reatașat piciorul unui adolescent lovit de tren în Vatra Dornei. Operația a durat 13 ore. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași au reușit să-i reatașeze piciorul amputat unui băiat de 15 ani, care a fost călcat de tren, marți dimineața, în gara din Vatra Dornei. Intervenția chirurgicală a durat 13 ore și vine la o lună după ce, pe 18 decembrie 2022, aceeași echipă medicală a reușit să atașeze unei adolescente brațele amputate în urma unui accident rutier.

Tânărul a fost lovit de tren în timp ce trecea calea ferată în apropierea gării, martorii declarând că acesta purta căștile pe urechi și nu a auzit semnalele acustice de la locomotivă. Transferat la Iași cu elicopterul SMURD, băiatul a intrat direct pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, unde o echipă de peste 10 medici, asistenți și infirmieri s-a luptat să îi salveze viața. Computerul tomograf efectuat la internare a arătat că tânărul a suferit, pe lângă piciorul amputat la nivelul gambei, și un traumatism cranio-cerebral grav, cu mai multe hemoragii la nivelul creierului, o fractură de omoplat, dar și o fractură de trei coaste. Medicii au descoperit și că tânărul suferise o ruptură de splină și a fost necesar ca aceasta să îi fie înlăturată din corp.

Evoluție lent favorabilă

„S-a inițiat, evident, terapie intensivă de susținere a funcțiilor vitale, concomitent cu o intervenție chirurgicală de replantare și revascularizare a membrului inferior amputat. Intervenția chirurgicală a fost desfășurată cu mai mare dificultate din cauza traumelor asociate, dar a fost finalizată cu succes deocamdată, în speranța că membrul replantat își va păstra viabilitatea. Copilul are o evoluție lent favorabilă, fără a instala deocamdată complicații locale și metabolice suplimentare, dar evident nu este încă nici în afara riscului vital și de amputație a membrului replantat”, a declarat dr. Sidonia Susanu, șefa Secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la unitatea medicală și cea care a coordonat echipa medicală.

Medicul a precizat că aproape în fiecare zi sunt accidente rutiere cu o gravitate deosebită, care implică intervenții chirurgicale ample. În ultima lună, în afară de acest caz și cel al adolescentei din accidentul de la Pașcani, fata cu ambele brațe amputate, a mai existat o reatașare de braț pentru o fetiță din Vaslui lovită de un TIR. Doctor: „Este o satisfacție profesională mare” „Este o satisfacție profesională mare pentru rezolvarea acestor cazuri, pentru toți cei implicați. O amputație simplă are o rată de succes mult mai mare, dar o amputație prin strivirea membrului, care este asociată și cu un traumatism sever produs în urma unui accident, are un răsunet biologic mult mai puternic negativ asupra organismului”, a mai explicat dr. Sidonia Susanu.

În cazul Alexei, tânăra de 15 ani din Botoșani, care a ajuns la spital cu ambele brațe amputate în urma unui accident rutier la intrarea în Pașcani, intervenția chirurgicală de reatașare a membrelor a durat 20 de ore.

Sursa: www.libertatea.ro