Îngerii trăiesc printre noi: medicii de la Spitalul de Copii au reușit să salveze mâna fetiței din Onești! Aceasta fusese prinsă în mașina de tocat carne.

Echipa medicală din cadrul secției de Microchirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului de Copii “Sf. Maria” a reușit o nouă performanță demnă de laudă: restabilirea vascularizației degetelor în cazul fetiței care și-a prins mâna în mașina de tocat carne. Fetița fusese adusă vineri de la Onești, cu un elicopter SMURD. Situația era una gravă, cu risc mare de a-și pierde mânuța încă de la o vârstă fragedă: doar 4 ani. Dar când există determinare, profesionalism și, mai ales, dragoste față de pacienți, imposibilul devine posibil: fetița va avea nevoie de recuperare însă cel mai important este că mâna ei a fost salvată.

Cu modestie, șefa Secției de Microchirurgie Plastică și Reparatorie, dr Sidonia Susanu, nu mărturisește niciodată câte ore au petrecut cadrele medicale în sala de operație pentru astfel de intervenții, extrem de minuțioase, însă putem presupune că cel puțin jumătate din noaptea trecută, s-a muncit din greu pentru ca acest copilaș să își poată folosi, din nou, mâna.

“În prezent fetița este detubata, stabilă hemodinamic, relativ confortabil în ceea ce privește durerile la nivelul mâinii traumatizate. Urmează tratament cu antibiotic pentru prevenirea infecțiilor și de stimulare a regenerării tisulare. În general leziunile provocate prin strivire și smulgere sunt leziuni au indicații reduse de replantare și revascularizare, dar având în vedere vârsta pacientei și șansele foarte mari ale copiilor de a-și recupera segmentele de membrele amputate, s-a realizat revascularizarea degetelor 2, 3, 4. Noi sperăm într-o evoluție favorabilă cu menținerea a cel puțin 90% din segmentele amputate. Deocamdată astăzi pacienta va staționa în serviciul de terapie intensivă, mâine va urma o re-evaluarea a leziunilor în blocul operator, după care vom decide dacă are nevoie de proceduri suplimentare”, a declarat vineri Dr. Sidonia Susanu, coordonator al secției de Microchirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului de Copii “Sf. Maria” din Iași.

Acesta este al doilea caz de acest gen, în decurs de numai două săptămâni.

Articol preluat »