fbpx

Operații deosebite în vreme de pandemie

 

O adolescentă de 16 ani, victimă a unui accident feroviar, va avea șansa de a merge din nou în urma unei intervenţii chirurgicale complexe efectuate de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Operația, care a durat 20 de ore, a presupus efortul unei echipe multidisciplinare de anestezişti, chirurgi plastici şi ortopezi, coordonate de dr. Sidonia Susanu, șef Secție Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și dr. Rani Alagha, directorul medical al spitalului.

” În aceste condiţii de pandemie destul de dificile, la sfârșitul săptămânii trecute, s-a realizat o intervenţie chirurgicală în premieră pentru Iaşi. Pe 15 septembrie a fost internată o adolescentă cu politraumatisme, victimă a unui accident feroviar. Cea mai importantă era cea de bazin complex, cu pierdere de substanţă. După mai multe intervenţii de reconstrucţie a bazinului, s-a efectuat refacerea chirurgicală a părţilor moi, s-a reuşit reconstrucţia plexului lombosacrat, osteosinteză bazin și sacrum, acoperire defect cu lambou muscular vast lateral.
Dacă nu se realiza această intervenţie, copila risca să folosească un scaun rulant toată viaţa. Vor urma foarte multe proceduri de recuperare medicală dar sperăm să poată merge.
Ar fi cel mai frumos să o vedem venind pe picioarele ei la spital.”, a declarat dr Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi. (SURSA: Consiliul Județean Iași – Iași County Council )

O secţie de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pentru copii va funcţiona din luna aprilie la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi. Este a doua unitate de acest gen din România. Secţia de la Iaşi va avea 30 de paturi, dintre care 10 vor fi destinate Unităţii Funcţionale de Arşi, iar 20 de paturi Compartimentului de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. În cadrul Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi sunt internaţi, în medie, 160 de pacienţi cu arsuri de grade diferite, la care se adaugă şi cei trataţi în ambulatoriu. Până acum, cazurile cu arsuri de peste 20 la sută din suprafaţa corpului erau transferate la Bucureşti.

 

Dr. Susanu Sidonia, Medic Primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, director medical la clinica noastră (Susanu Clinic) şi Coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul Spitalului de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi a declarat pe rețelele de socializare: „Dupa o munca de 10 ani si peste 5000 de pacienti operati in cadrul Spitalului „Sf Maria” Iasi, sunt bucuroasa ca am reusit sa-mi indeplinesc o parte din visul de a transforma Spitalul de Copii din Iasi intr-un spital de talie europeana. Acum 10 ani, cand am renuntat la oportunitatea de a lucra ca medic in Japonia sau Germania pentru a-mi dedica activitatea pacientilor din Regiunea Moldovei am suferit enorm datorita discrepantelor flagrante existente intre tratamenul din acel moment fata de standardele mondiale. Desi sufar alaturi de fiecare pacient care ajunge cu o trauma la spital, astazi sunt foarte bucuroasa ca acum am sansa sa-i tratez la standarde europene. Am izbutit sa realizam infiintarea Unitatii Functionale de Arsi in cadrul Sectiei de Chirurgie Plastica care functioneaza conform protocoalelor Bordului International de Tratament al Plagilor al carui membru am onoare sa fiu. Tratamentul cu presiune negativa al plagilor, inclusiv de arsura, pe care l-am implementat la nivelul spitalului nostru reprezinta cel mai mare progres actual in managementul pacientului ars. Imi doresc ca realizarea de astazi sa reprezinte inceputul transformarii Spitalului de Urgente pentru Copii din Iasi intr-un spital de talie mondiala.”

O secţie de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pentru copii, cu 30 de paturi, va funcţiona din luna aprilie la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi. Este a doua unitate de acest gen din România

Singura secţie pediatrică de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă din Moldova, la Spitalul „Sf. Maria”

(…) Conform statisticilor, anual, în cadrul Spitalului „Sf. Maria” Iaşi sunt internaţi, în medie, 160 de pacienţi cu arsuri de grade diferite la care se adaugă şi cei trataţi în ambulatoriu. Cazurile cu arsuri de peste 20% din suprafaţa corpului erau transferate însă la Bucureşti.

„În cei peste 20 de ani de carieră medicală este prima dată când uşile autorităţilor s-au deschis spre beneficiul pacienţilor. (…) Tratamentul copilului ars se face încă de la înfiinţarea spitalului. Până acum 10 ani, la venirea mea în spital, tratamentul era adaptat posibilităţilor. Din 2010 tratamentul pacientului ars se desfăşoară conform protocoalelor Asociaţiei Europene de Arsuri, care au fost greu de implementat din cauza lipsei infrastructurii. (…) În ultimii 10 ani la Spitalul de Copii s-au tratat pacienţi cu arsuri de peste 40%, chiar şi de 65%, cu succes, în condiţiile în care colegii de la Bucureşti erau supraaglomeraţi. Chiar dacă nu eram organizaţi ca unitate funcţională atâta timp cât comandamentul DSU stabileşte ca un pacient să fie dus într-un anumit centru, centrul trebuie să acorde primul ajutor şi tratamentul pe toată perioada de vindecare a arsurii. În prezent funcţionăm ca Unitate de Arşi. Serviciul este ocupat în proporţie de 80% de pacienţi cu arsuri între 6 şi 40%. Majoritatea copiilor au arsuri de peste 20%”, a declarat Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă. (…)

Autor: Daniela Malache – AGERPRES

Renumitul medic Sidonia Susanu revine la Spitalul “Sf. Maria” Iași, odată cu numirea noii conduceri

 

Astăzi, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat schimbări la vârful unor instituții spitalicești aflate în subordine. Astfel, noul manager al Spitalului “Sf. Maria” Iași este Alina Belu, un medic format 100% în această unitate medicală.

 

Dar aceasta nu este singura veste pentru unitatea spitalicească, întrucât numirea noii conduceri vine cu o noutate neașteptată. Renumitul medic Sidonia Susanu, cea care a făcut minuni pentru mulți copii internați aici, a anunțat că își va relua activitatea în cadrul acestui spital.

“Dragi prieteni, dragi pacienti si parinti, astazi este o zi minunată pentru mine: în sfârșit, după mai bine de un an, vă pot răspunde la întrebarea pe care mi-ați adresat-o fiecare dintre voi. O dată cu numirea noului manager al Spitalului de Copii vă anunț că îmi voi relua activitatea în cadrul spitalului. Am convingerea cî doamna manager Belu și domnul președinte Alexe vor face Spitalul de Copii din Iași locul în care imposibilul să devină posibil! Am convingerea că în cele din urma și noi, Spitalul de Copii din Iași suntem importanti pentru Ministerul Sănătații și Guvern, și stiu că de acum lucrurile vor intra pe făgașul normal! Dumnezeu sa ne ajute! “, a declarat medicul Sidonia Susanu.

SURSA: pulsuliesean.ro

Dr. Sidonia Susanu anunţă că va reveni să profeseze la Spitalul de Copii “Sfânta Maria”

Dr. Sidonia Susanu a anunţat pe Facebook că se va întoarce să lucreze la Spitalul de Copii “Sfânta Maria”. Ea nu a mai profesat în cadrul acestei unităţi în momentul în care a fost numit manager Corneliu Mihai.

Revenirea sa coincide cu numirea unui nou manager, în persoana Alinei Belu. “Dragi prieteni, dragi pacienti si parinti, Astazi este o zi minunata pentru mine: in sfarsit, dupa mai bine de un an, va pot raspunde la intrebarea pe care mi-ati adresat-o fiecare dintre voi. O data cu numirea noului manager al Spitalului de Copii va anunt ca imi voi relua activitatea in cadrul spitalului.

Am convingerea ca doamna manager Belu si domnul presedinte Alexe vor face Spitalul de Copii din Iasi locul in care imposibilul sa devina posibil! Am convingerea ca in cele din urma si noi, Spitalul de Copii din Iasi suntem importanti pentru Ministerul Sanatatii si Guvern, si stiu ca de acum lucrurile vor intra pe fagasul normal! Dumnezeu sa ne ajute!”, a anunţat medicul pe Facebook.

SURSA: www.ziaruldeiasi.ro

Managerul de la Sfanta Maria o roaga pe doctorita Susanu sa se intoarca in spital

Daca pana acum Corneliu Mihai directorul de la Spitalul de copii Sfanta Maria spunea ca doctorita Sidonia Susanu lipseste ”temporar” din spital, astazi acelasi manager a lasat sa se inteleaga ca aceasta vrea sa plece definitiv @ Corneliu Mihai a adaugat ca o roaga pe sefa Compartimentului de Chirurgie Plastica sa se intoarca sa lucreze in unitatea medicala

Corneliu Mihai, managerul Spitalului Sfanta Maria din Iasi si seful sau, Maricel Popa, presedinte al Consiliului Judetean au sustinut astazi o conferinta de presa pentru a arata ca in cele trei luni de cand s-a schimbat conducerea unitatii medicale ”au facut minuni”. Cei doi au sustinut ca spitalul a taiat mult din pierderile financiare, si-a marit veniturile si in plus s-au si facut economii importante. Numai ca, ultimele masuri au avut ca efect si plecarea unui medic valoros din spital si anume Sidonia Susanu, sefa Compartimentului de Chirurgie Plastica. Ori, potrivit unor surse plecarea acesteia are legatura tocmai cu ”economiile” de materiale care se fac de circa 3 luni in salile de operatii. Daca pana acum Corneliu Mihai a sustinut ca Sidonia Susanu a plecat temporar fiind in concediu fara plata pana la 1 ianuarie 2020 iar acelasi manager a lasat sa se inteleaga ca Sidonia Susanu a parasit definitiv spitalul.

„O rog sa vina inapoi”

Acesta a mai aratat ca Sidonia Susanu s-a decis sa plece dupa ce a fost anuntata ca se vor face unele modificari in organigrama spitalului iar aceste schimbari vizeaza si Compartimentul de Chirurgie Plastica. Acum, Corneliu Mihai o roaga pe Sidonia Susanu sa revina in spital. ”La prima intalnire cu doamna in luna iunie am avut o discutie cu doamna Susanu si i-am spus asa: ”Doamna doctor ai de gand sa pleci?”, haideti sa punem umarul si sa facem ceva pentru acest spital. Ulterior cu o saptamana de a pleca in concediu fara plata, am avut o discutie in care i-am spus ca urmeaza sa facem modificari in organigrama. Chiar vineri am rugat pe cineva sa mearga sa-i spun ca vreau sa vorbesc cu ea, sa-mi spuna clar care sunt intentiile. Nu numai eu, intreg colectivul isi doreste ca doamna Susanu sa lucreze in continuare in spital”, a spus Corneliu Mihai.

I-a reprosat ca ”foloseste prea multe materiale”?

Intrebat de jurnalisti daca i-a reprosat vreodata doctoritei Susanu ca foloseste prea mult timp salile de operatii sau ca ar consuma prea multe materiale la interventiile chirurgicale, Corneliu Mihai a negat ca ar fi avut astfel de discutii cu sefa Compartimentului de Chirurgie Plastica. ”Va dau cuvantul meu de onoare ca niciodata nu i-am reprosat astfel de lucruri doamnei Susanu. Va dau cuvantul meu”, a spus Corneliu Mihai. ”Doamna Susanu este foarte apreciata si a avut tot timpul prioritate cand a avut nevoie de echipamente si i-am acordat tot sprijinul de la Consiliul Judetean”, a completat Maricel Popa…

Vezi material pe: www.dezvaluirea.ro

„Nu am voie să plâng, pentru că emoţiile mele s-ar transmite şi celor din jur”

dialog cu dr Sidonia Susanu, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi plasticieni din România

Oamenii în halate albe fac minuni pentru cei din jur, aşa cum face şi dr Sidonia Susanu, coordonatorul clinicii care îi poartă numele. Sidonia Susanu, unul dintre cei mai buni specialişti din ţară, este nu doar medic, ci şi prietena multor copii cu malformații, pe care îi ajută necondiționat. Medicul are grijă nu numai de trupuşoarelor, ci şi de suflet, lucru care se vede în dragostea cu care îi înconjoară, în jucăriile pe care le aduce copiilor şi în veselia cu care îi întâmpină. Am stat de vorbă cu dr Sidonia Susanu despre provocările unei meserii frumoase şi dificile totodată.

– Orice poveste începe undeva demult şi aş vrea să dăm timpul în vremea în care v-aţi decis să deveniţi medic.

– Eu nu am vrut să mă fac medic, nu am dorit să fac ceva anume. Nu am vrut să devin un anumit specialist sau să am o anumită profesie, ci mi-am dorit să fac anumite lucruri, mai exact să repar. Aveam obiceiul să repar tot felul de lucruri când eram copil. Îmi plăcea să îngrijesc animalele bolnave, persoane cu anume răni, să repar obiecte stricate. Orice.

– Şi aţi ales Medicină. Puteaţi fi inginer electronist, să reparaţi televizoare, sau restaurator…

– Ţesuturile sunt mult mai frumoase, când e vorba despre reparaţie. Ţesuturile umane sunt cele mai frumoase structuri care există în Univers. Au viaţă, au culoare, au personalitate şi energie, au suflet. Mereu m-au atras.

– Pe ideea de reparaţie aţi ales chirurgia plastică?

– Chirurgia plastică a fost o alegere întâmplătoare pentru că atunci când am dat admitere la facultate nu ştiam că există o astfel de specializare. Primul contact a fost cu Chirurgia Generală, apoi m-am îndreptat către chirurgia plastică, mi s-a părut un domeniu mai interesant. Este mai minuţioasă, mai de fineţe. Domeniul are mai multe câmpuri de lucru, dar fiecare se rezumă la ideea de a repara ceea ce s-a stricat ori de a aduce cât mai aproape de natural ceva care este în afara perfecţiunii. Asta este baza chirurgiei reconstructive, ceea ce este de fapt chirurgia plastică.

„Copiii te simt, ştiu că vrei să-i ajuţi şi cooperează”

– V-aţi specializat peste hotare, aţi investit mult în pregătire.

– După facultate am făcut un an de stagiu, apoi a urmat rezidenţiatul în timpul căruia mulţi medici vor să facă specializări peste hotare. Asta nu neapărat pentru că afară este mai bine, ci pentru că este important să aduni informaţii din arii de învăţământ diferite. Într-o anumită regiune geografică există cam acelaşi curent chirurgical şi de aceea este bine să mergi în şcoli diferite ca să capeţi idei şi tehnici noi pe care să le foloseşti ulterior în beneficiul pacienţilor. Japonia a fost prima ţară în care am plecat şi nu a fost o întâmplare, şi antecesorii ei merseseră acolo. Din punct de vedere al chirurgiei plastice, Japonia este cu mult înaintea Europei, are o şcoală diferită, o cultură diferită, excelează în amănunt şi perfecţiune, condiţii absolut obligatorii în chirurgia plastică. Fiecare dintre noi îşi doreşte să meargă într-un loc în care specialitatea lui este practicată la nivel de perfecţiune. A urmat Tubingen, despre care aş putea spune că este leagănul tehnicii şi tehnologiei moderne. Este foarte important ca un medic să cunoască foarte bine echipamentele, dispozitivele, tehnologiile noi. Noi nu mai facem chirurgia din anii ‘50, în care doar pensa şi bisturiul contau, ci este un alt nivel.

– De ce aţi ales să lucraţi cu cei mici? Aţi ales un drum nou, aţi venit într-un compartiment care nu exista…

– Aş fi putut să aleg şi altceva, dar aşa a fost să fie. M-a încurajat mult şi soţul meu, care mi-a spus că ar fi păcat să nu folosesc toate informaţiile acumulate. La un spital de adulţi nu se operează malformaţii faciale la copii, deci aici puteam fi de ajutor. Era şi un teritoriu complet neexplorat, era şi curiozitate. Pe de o parte, este foarte frumos că poţi practica chirurgia plastică din toate ariile pentru că malformaţiile nu se rezolvă nicăieri. Sunt centre care fac chiururgie reconstructivă dar nu rezolvă arsuri, ori fac, dar nu fac traumatologie, pe când la Spitalul de Copii abordăm toate aceste chestiuni. La copii mă atrage totul, sunt plini de energie, pozitivi, bucuroşi. Te simt, ştiu că vrei să-i ajuţi şi cooperează. Aşa de multă afecţiune îţi oferă încât fiecare zi cu ei este o binecuvântare.

„Nu am voie să plâng, pentru că emoţiile mele s-ar transmite şi celor din jur”

– Cine a fost primul pacient?

– Un copil cu o arsură chimică la picioare. Mama lui curăţa aragazul cu o soluţie agresivă, a mers să vorbească la telefon, a lăsat-o recipientul pe jos, iar copilul l-a luat şi l-a vărsat. A fost pentru prima oară, în ultimii 20 de ani, când se trata o arsură chirurgical la Spitalul de Copii. Au fost câteva emoţii din partea colegilor mei care nu aveau experienţă cu un copil ars şi grefat imediat. Din fericire, rezultatul a fost un succes. Încet, încet am reuşit să schimb complet conceptul de tratament în patologia copilului ars. De atunci au trecut opt ani şi două luni, iar copilul este bine…

Continuare pe maura.ro >>

Directorul Centrului de Chirurgie Plastică şi Estetică din cadrul Spitalului din Tokyo a venit la Iaşi

Palatul Culturii va găzdui astăzi, începând de la ora 11, un eveniment inedit. Este vorba despre o întâlnire a membrilor Asociaţiei Române de Tratament al Malformațiilor Congenitale. Intitulat „Punte de Legătură Directă între Pacient, Medic și Mentor”, evenimentul este organizat și prezidat de dr. Sidonia Susanu, președintele asociației, medic primar chirurgie estetică, plastică și reconstructivă și coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Regional de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” Iași. Invitat special va fi prof. dr. Yoshiaki Hosaka, profesor emerit la Universitatea Showa şi directorul Centrului de Chirurgie Plastică şi Estetică din cadrul Spitalului General din Tokyo. Dr Hosaka este mentorul care a pregătit-o pe dr. Susanu în cadrul stagiului de un an desfășurat la Universitatea Showa și care astfel a contribuit la dezvoltarea Serviciului de Chirurgie Plastică de la Spitalul Regional de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria”.
Asociaţia este o organizație ne-guvernamentală care desfăşoară în principal activităţi în scopul reparării malformațiilor și îmbunătațirii calității vieții persoanelor care suferă de malformații congenitale, contribuind la creșterea nivelului și a calității vieții în general, a actului medical în special, creșterea nivelului de sănătate publică prin acțiuni cu un puternic caracter social, prin sprijinirea dezvoltării personalului medical la nivel individual dar și a sectorului medical privat, cât și public.

Organizaţia a redactat şi un Ghid al pacientului cu despicătură facială care se adresează părinților sau persoanelor care îngrijesc copii cu astfel de probleme și are ca scop informarea adecvată despre ce înseamnă această afecțiune, cum afectează dezvoltarea copilului, ce presupune tratamentul acesteia și care sunt specialiștii implicați. Ghidul conține informații de bază despre despicături și nu înlocuiește dialogul cu medicii specialiști. În plus, s-a implicat şi în înfiinţarea Registrului Național Unic pentru Pacienții cu Malformații Congenitale, care facilitează planificarea și coordonarea diverselor resurse implicate în tratamentul malformațiilor.

Asociaţia va avea şi un Centru Pilot Inter-Disciplinar de Abordare a Tratamentului Malformațiilor Congenitale, care va cuprinde toate specialitățile medicale, chirurgicale precum și psihologi și specialiști din aria de re-inserție socială care vor conlucra pentru îmbunătățirea calității vieții copilului cu malformații, pe de o parte, dar și a familiei acestuia pe de altă parte. Tot astăzi prof. dr. Yoshiaki Hosaka va susţine un curs gratuit pentru medicii rezidenţi şi studenţI.

SURSA: www.ziarulevenimentul.ro

Conferinta unica la Palatul Culturii! Un medic de renume mondial, prezent la intrunire

Asociatia Romana de Transplant al Malformatiilor Congenitale a sustinut, astazi, o conferinta. Conferinta a avut loc la Palatul Culturii din Iasi. In cadrul conferintei a avut loc un moment memorabil, in speta, participarea prof. dr. Yoshiaki Hosaka, mentorul celebrului doctor Susanu.
In alta ordine de idei, la eveniment au participat si copii din diverse zone rurale ale Moldovei, copii care au fost operati de dr. Susanu si care au avut ocazia de a se intalni cu mentorul medicului mai sus mentionat. Evenimentul a fost organizat si prezitat de doamna dr. Sidonia Susanu, Presedinte al Asociatiei Romane de Tratament al Malformatiilor. Congenitale, medic primar chirurgie estetica, plastica si reconstructiva si coordonator al compartimentului de Chirurgie Plastica din cadrul Spitalului Regional de Urgente pentru Copii ”Sf. Maria” Iasi.

Evenimentul care s-a desfasurat sub titulatura: Punte de legatura directa intre pacient, medic si mentor, a fost un real succes, atat participantii cat si organizatorii s-au aratat extrem de multumiti de ”puntea” creata prin organizarea acestuia. (SURSA: www.bzi.ro)

Sute de copii au sansa la o viata normala datorita acestor maini de aur! Secretul femeii care nu renunta niciodata…

• Un medic de renume mondial a ajuns la Iasi • Acesta a fost prezent la o conferinta care a avut loc la Palatul Culturii Iasi • Yoshiaki Hosaka a fost mentorul renumitului medic iesean Sidonia Susanu • Zeci de copii cu malformatii au fost prezenti in sala, asteptand cu sufletul la gura sa il vada pe cel care le-a oferit sansa la o viata normala

Conferinta cu un impact extraordinar la Palatul Culturii Iasi. Evenimentul a fost organizat si prezidat de Dr. Sidonia Susanu.
Asociatia Romana de Transplant al Malformatiilor Congenitale a sustinut, ieri, o conferinta la care au participat doi dintre cei mai cunoscuti medici din Romania la acest moment.

In cadrul conferintei a avut loc un moment memorabil, si anume, participarea prof. dr. Yoshiaki Hosaka, mentorul celebrului doctor Sidonia Susanu.
La eveniment au participat si copii din diverse zone rurale ale Moldovei, copii care sufera de malformatii congenitale, care au fost operati de dr. Susanu si care au primit sansa de a se intalni cu mentorul celei care le-a facut interventia chirurgicala.

Evenimentul s-a desfasurat sub titulatura „Punte de legatura directa intre pacient , medic si mentor” si a fost un real succes, atat participantii, cat si organizatorii aratandu-se extrem de multumiti de „puntea” creata prin organizarea acestuia.

Pentru a treia oara la Iasi

Medicul Yoshiaki se afla pentru a treia oara la Iasi si se declara indragostit de orasul celor sapte coline, obervandu-i evolutia de la primul impact pe care l-a avut cand a ajuns aici pentru prima data si pana in prezent. Sustine ca dr. Susanu, careia i-a fost mentor in stagiul unu de practica, care s-a desfasurat la Showa University din Tokyo, a fost un student silitor, cu o capacitate deosebita de absorbtie a informatiilor si care a devenit un medic desavarsit. Promite ca va reveni la Iasi si este incantat de fiecare colaborare cu dr. Susanu.

„Am fost prima data acum 18 ani la Iasi. Iasul este un oras frumos si ma bucur sa vad ca arata din ce in ce mai bine. Medicul Susanu mi-a fost student si a plecat din Japonia cu 10 ani in urma. Este o studenta foarte buna si sunt foarte incantat sa-i observ evolutia”, spune Yoshaki Hosaka, mentorul dr. Susanu. Dr. Hosaka este mentorul care a pregatit-o pe dr. Susanu in cadrul stagiului de un an si care astfel a contribuit la dezvoltarea Serviciului de Chirurgie Plastica de la Spitalul Regional de Urgente pentru Copii „Sf. Maria”.

A adus Spitalul la nivelul standardelor internationale

Doctorul Sidonia Susanu si-a propus ca prin aceasta intalnire sa uneasca pacientul cu medicul, sa discute despre repararea malformatiilor si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care sufera de malformatii congenitale, contribuind la cresterea nivelului si a calitatii vietii in general, a actului medical in special, cresterea nivelului si de sanatate publica prin actiuni de acest gen. Aceste actiuni sunt considerate a fi cu un puternic caracter social, prin sprijinirea dezvoltarii personalului medical la nivel individual, dar si a sectorului medical privat si public. Doctorul Susanu se inclina in fata mentorului sau si ii aduce ca omagiu reusitele pe care le-a avut in domeniul medical.

„Conferinta isi doreste o intalnire dintre pacienti si cei care se ocupa de tratarea patologiei de care sufera acestia, nu doar medici, dar si tineri rezidenti si studenti, precum si cadre medicale auxiliare, asistente, ingrijitoare, precum si logoterapeuti, psihoterapeuti, ortodonti si psihologi. Astazi avem un invitat de onoare, domnul profesor Hosaka, cel care practic a adus prin intermediul meu tratamentul malformatiilor despicaturilor faciale la nivelul standardelor nu doar europene, ci si internationale. Domnul profesor Hosaka este presedintele asociatiei asiatice de tratament facial al malformatiilor faciale si dumnealui este practic cel care mi-a implementat cipul tratamentului acestor asociatii. Dumnealui va avea un scurt curs pentru rezidentii in pregatire in perioada de invatare a acestor tehnici de tratare a malformatiilor faciale”, spune Dr. Sidonia Susanu.

Aceasta mai adauga faptul ca este foarte importanta pentru constientizarea populatiei, nu numai a societatii civile, dar si a medicilor, cunoasterea tratamentului acestor malformatii. Este important ca noi toti sa intelegem ca doar impreuna, intr-un aport multidisciplinar, se poate trata aceasta patologie deosebit de severa.

„Este un medic extrem de important”

Ingerul copiilor de la Spitalul de Copii este apreciat nu numai de pacientii care pleaca zambind din spital, dar si de colegii sai. Managerul Spitalului Clinic de Urgenta Pentru Copii „Sfanta Maria” Iasi, Radu Terinte, se declara uluit de profesionalismul si dedicarea celei care a adus renume spitalului. Sustine ca influentele tarilor in care a studiat dr. Susanu se reflecta in munca acesteia.

„Doamna doctor Susanu este o fiinta foarte draga mie, dar si celorlalti colegi ai mei, pentru ca este un medic extrem de important in angrenajul echipei care lucreaza in acest spital. Face niste lucruri cu totul si cu totul deosebite, care intr-adevar ne-au pus ca unitate medicala pe firmamentul unitatilor de elita, atat din tara, cat si din strainatate, prin rezultatele remarcabile pe care le are in ceea ce priveste chirurgia plastica si reconstructiva. Este o fiinta cu o putere de munca fabuloasa, cu o rezistenta si o tenacitate iesita din comun, un exemplu pentru toti ceilalti si, mai ales, are o daruire si un suflet cald, care intotdeauna da un zambet micului pacient”, spune Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii.

Acesta sustine ca dr, Susanu este foarte pregatita din punct de vedere profesional si ca faptul ca a studiat in Japonia si Germania a influentat dezvoltarea sa ca medic. (SURSA: BZI.ro)

Conferință pe tema relației dintre pacient, medic și mentor

Asociația Română de Tratament al Malformațiilor Congenitale în parteneriat cu Spitalul Clinic De Copii Sf Maria Iasi a organizat astăzi la Palatul Culturii din Iași o conferință pe tema relației dintre pacient, medic și mentor. Sidonia Susanu, Medic Primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă în cadrul Spitalului de Copii, a făcut o retrospectivă a cazurilor pe care le-a tratat până acum, în prezența mentorului său, medicul Yoshiati Hosaka, profesor emerit la Universitatea Showa, director al Centrului de Chirurgie Plastică și Estetică a Spitalului General din Tokyo.

”Intenționăm să extindem clinica de la Spitalul ”Sfânta Maria” și să o dotăm cu mai multă aparatură dar și cu un corp medical din care să facă parte inclusiv psihologi specializați. Numărul medicilor tineri interesați de partea de microchirurgie reconstructivă și de tratamentul malformațiilor faciale este din ce în ce mai mare, lucru care ne bucură și ne întărește convingerea că centrul pe care dorim să îl dezvoltăm la acest spital va deveni funcțional în curând” a menționat medicul Sidonia Susanu.
”Pacienții acestui spital au aici un colectiv de excepție, foarte bine pregătit, care a reușit să le redea șansa unei vieți normale. Mulțumesc acestor medici pentru implicarea și dedicarea de care dau dovadă și îi felicit pentru că astăzi sunt în topul medicinei naționale. Consiliul Județean va fi mereu alături de sănătatea ieșeană, astfel încât, spitalele noastre să aibă dotările necesare practicării unui act medical performant” a spus, la deschiderea conferinței, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

SURSA: Consiliul Judeţean Iaşi

Modernizarea Spitalului de copii a debutat cu o operaţie-record

* la Spitalul de copii a avut loc o operaţie care a durat 22 de ore, unui copil fiindu-i reconstruit braţul smuls * operaţia a atras şi atenţia unui reputat medic din Japonia, care a sosit la Iaşi pentru a susţine un curs şi a participa la diferite intervenţii

Au început lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria Iaşi”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, având o valoare totală de 121.476.128,04 lei cu TVA (aproximativ 27 milioane de euro), contribuţia Consiliului Judeţean fiind de 33.250.668,77 lei.

Cel mai mare proiect cu finanţare europeană din Regiunea Nord-Est prevede lucrări de refacere a infrastructurii, izolare termică a faţadei, înlocuire a tâmplăriei, izolarea termică a planşeului peste subsolul neîncălzit, realizarea sursei de răcire pentru saloane, săli de tratamente, săli de operaţie şi cabinete medicale. Va fi instalat un sistem de panouri solare ca formă alternativă de producere a agentului termic necesar obţinerii apei calde de consum, se vor efectua lucrări de modernizare a instalaţiilor de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri cu eficienţă energetică ridicată. „Astăzi, când deja constructorii sunt prezenţi în spital, când organizează modul în care se vor desfăşura lucrările şi vor prelua spaţiul în viitorul foarte apropiat, a dus în sfârşit la o senzaţie de uşurare din partea noastră, a medicilor, vedem că lucrurile se întâmplă într-adevăr şi vor avea o finalitate frumoasă”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Spitalului pentru Copii, Radu Terinte.

Spitalul „Sfânta Maria” este singura unitate medicală multidisciplinară din zona Moldovei care asigură servicii unice pentru segmentul de vârstă 0-18 ani, deservind aproape 800 de mii de copii, potenţiali pacienţi. „Acest spital nu a mai avut din anii 1970 astfel de investiţii. Ca noutate, aş vrea să vă spun că funcţionează aici un Centru de Excelenţă pentru arşi, astfel că pacienţii care au arsuri de peste 60 la sută pot fi trataţi aici, la Spitalul Sf. Maria. Doresc să subliniez faptul că suntem singurii din ţară care utilizăm noua tehnologie, o pompă cu vacuum, care se foloseşte pentru arsuri. Dacă Institutul de Cercetări de la Bucureşti abia acum încearcă să îl implementeze, la noi se foloseşte de un an de zile. Tot ca o noutate pe ţară, vă pot spune că la Sf. Maria se foloseşte un dispozitiv de separare a celulelor stem, o nouă formă de refacere a pielii”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi. Unitatea medicală va fi reabilitată în întregime, atât partea de structură, arhitectură, cât şi partea de instalaţii. La finalul lucrărilor pacienţii din toată zona Moldovei vor beneficia de condiţii moderne de tratament, reabilitarea ducând la creşterea eficienţei energetice a celor 3 corpuri componente ale imobilului dat în folosinţă în anul 1970, care are o suprafaţă construită la sol de 2817 mp şi una utilă de 18.668,38 mp.

Operaţie-record de 22 de ore

La întâlnirea de ieri a fost prezentată şi activitatea Compartimentului de Chirurgie Plastică, unde sunt îngrijiţi inclusiv copiii cu arsuri foarte grave. Departamentul, singurul de acest gen din Moldova şi unul dintre puţinele din ţară, a fost înfiinţat în 2010, la iniţiativa dr Sidonia Susanu, care îl coordonează. „Până în 2017 a avut un singur medic, acum numărul s-a dublat”, a spus zâmbind dr Susanu, apoi a precizat şi numărul intervenţiilor derulate în compartiment – 7.000 până în prezent. Timpul cel mai mic de intervenţie a fost de 30 de minute, iar cel mai mare, de 22 de ore, recordul fiind înregistrat în urmă cu două săptămâni. Pacientul, Andrei Moise, de 16 ani, din localitatea Slatina Găineşti, judeţul Suceava, a fost adus la spital cu mâna smulsă. „Am suferit un acccident în timp ce lucram la câmp. Mergeam în spatele utilajului, am alunecat şi mi-am prins mâna. Nu am simţit nimic atunci, am leşinat şi m-am trezit la spital după operaţie”, am aflat de la pacientul tratat cu succes de echipa dr Susanu.

Andrei va pleca astăzi acasă şi îşi va putea construi viitorul aşa cum şi-l doreşte. „Doamna doctor a făcut o minune, m-a salvat”, a spus adolescentul. Operaţia-record de la Spitalul „Sfânta Maria” a atras atenţia şi unui reputat medic din Japonia, care a sosit la Iaşi pentru a susţine un curs şi a participa la diferite intervenţii. Este vorba despre prof. dr. Yoshiaki Hosaka, profesor emerit la Universitatea Showa şi directorul Compartimentului de Chirurgie Estetică de la Spitalul General din Tokyo.

În Compartimentul de Chirurgie Plastică replantările de membre nu sunt o noutate şi sunt tratate cu o rată mare de succes, la fel ca şi cazurile foarte grave de arsuri. Cel mai grav caz a fost al unui bebeluş de 6 luni, care a sosit la spital cu arsuri de peste 60 la sută din suprafaţa corpului şi a fost salvat. Rata mare de reuşită în cazul operaţiilor dificile este posibilă şi prin dotările de excepţie din compartiment, dar şi printr-o procedură foarte rar întâlnită în România. Este vorba despre tratamentul cu presiune negativă, care se foloseşte în rutina unităţii medicale de trei ani. Procedura este foarte eficientă, a fost preluată de la spitalul din Gratz (Austria) şi ajută mult prin creşterea fluxului sanguin la locul plăgii, ceea ce favorizează vindecarea, inclusiv obţinerea unui rezultat estetic foarte bun.

La finalul întâlnirii de ieri s-a precizat şi că Centrului de excelenţă pentru arşi i se vor adăuga alte două – unul pentru oncopediatrie şi altul pentru cardiologie pediatrică.

www.ziarulevenimentul.ro – Florentina SANDU, Maura ANGHEL

O nouă intervenție de succes la Spitalul ”Sf Maria” Iași

Echipa de specialiști de la Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Copii a reușit replantarea mâinii secționate total a unui adolescent de 16 ani, care a suferit un accident în timp ce lucra cu un utilaj agricol. Intervenția a durat 22 de ore, iar medicii spun că pacientul își va putea folosi în curând mâna.

”Copilul a fost mai întâi spitalizat la Fălticeni, apoi la Suceava și imediat transferat la Iași. Când a ajuns la noi, joia trecută, era ora 22.00. Cu toții ne-am mobilizat, am venit de acasă și am intrat în sala de operație. Prezența de spirit, a celor care au fost lângă el în momentul producerii accidentului și au știut cum să reacționeze, a fost prima lui șansă. În cazul copiilor trebuie să pleci întotdeauna de la premisa că se poate face. Acest tip de leziune este unul grav de amputație, deoarece, fiecare segment vascular trebuie refăcut. Este nevoie de multă minuțiozitate, multă precizie. În sală a fost o muncă de echipă, o intervenție în care concentrarea a fost maximă și pe parcursul căreia nici nu am realizat când s-a scurs timpul. În final, dincolo de tot efortul, este important că acest copil nu și-a pierdut mâna, ci mai mult, o va putea folosi”, a afirmat dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă.

La mai puțin de o săptămână, pacientul a plecat acasă, urmând să revină pentru o nouă intervenție care îi va reda complet mobilitatea membrului.
”Am început deja să mișc degetele, este ceva ce nici măcar nu mai speram. Eram pe câmp, la arat, când s-a întamplat totul. O clipă de neatenție și nu mai știu nimic. Când m-am trezit eram aici, la spital, cu mâna bandajată. Am simțit o bucurie nespusă când am aflat că totul se va sfârși cu bine”, a spus Andrei Moisei, pacientul operat cu succes.
Compartimentul Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructiv de la Spitalul Sf Maria din Iasi a fost înființat în anul 2010. Până acum, aici, au fost efectuate 7000 de intervenții, unele în premieră națională. Cele mai recente sunt folosirea pompelor de absorbție (de tip vacuum) și utilizarea aparatului pentru terapia cu celule stem în cazul pacienților cu arsuri. Metoda, folosită de curând doar în câteva clinici din lume, este aplicată cu succes și la Iași.

”Sunt puține clinici de chirurgie plastică în țară, noi, la Iași, avem această șansă și mai mult, avem și o echipă de profesioniști. Aceste reușite dovedesc încă o dată că sistemul medical românesc funcționează, că nu este nevoie să mergem în alte țări pentru a găsi specialiști, îi avem aici. Acești chirurgi au venit la ora 22 de acasă, deși nu există linie de gardă pentru chirurgia plastică și au intrat imediat în sala de operație de unde au ieșit după aproape 24 de ore de muncă. Recompensa lor cea mai valoroasă o reprezintă reușita intervenției, faptul că, datorită lor, un copil va duce o viață normală. Sunt în această clinică doar doi chirurgi. Prin premierele medicale pe care le-au realizat aici, eforturile lor sunt recunoscute la nivel național și chiar internațional” , a afirmat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

SURSA: Infoiasionline.ro

Operaţie-record!

A venit cu mâna dreaptă în sacoşa şi astăzi a plecat acasă cu ea perfect funcţională. Deşi mai are nevoie de multe zile de îngrijiri medicale şi de recuperare specială, mâna dreaptă a unui adolescent de 16 ani din judeţul Suceava a fost replantată cu succes. Intervenţia chirurgicală, una dintre cele mai dificile făcute în Compartimentul de Chirurgie plastică, singurul de acest tip din regiunea Moldovei, a durat 22 de ore. Este intervenția cu numărul 7000 făcută în cei 9 ani de funcţionare a compartimentului.

SURSA: Jurnalul Regional TVR IASI

Intervenție de succes la Spitalul ”Sf Maria” din Iași, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean

Echipa de specialiști de la Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Copii a reușit replantarea mâinii secționate total a unui adolescent de 16 ani, care a suferit un accident în timp ce lucra cu un utilaj agricol. Intervenția a durat 22 de ore, iar medicii spun că pacientul își va putea folosi în curând mâna.

”Copilul a fost mai întâi spitalizat la Fălticeni, apoi la Suceava și imediat transferat la Iași. Când a ajuns la noi, joia trecută, era ora 22.00. Cu toții ne-am mobilizat, am venit de acasă și am intrat în sala de operație. Prezența de spirit, a celor care au fost lângă el în momentul producerii accidentului și au știut cum să reacționeze, a fost prima lui șansă. În cazul copiilor trebuie să pleci întotdeauna de la premisa că se poate face.

Acest tip de leziune este unul grav de amputație, deoarece, fiecare segment vascular trebuie refăcut. Este nevoie de multă minuțiozitate, multă precizie. În sală a fost o muncă de echipă, o intervenție în care concentrarea a fost maximă și pe parcursul căreia nici nu am realizat când s-a scurs timpul. În final, dincolo de tot efortul, este important că acest copil nu și-a pierdut mâna, ci mai mult, o va putea folosi”, a afirmat dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă.

La mai puțin de o săptămână, pacientul a plecat acasă, urmând să revină pentru o nouă intervenție care îi va reda complet mobilitatea membrului.

”Am început deja să mișc degetele, este ceva ce nici măcar nu mai speram. Eram pe câmp, la arat, când s-a întamplat totul. O clipă de neatenție și nu mai știu nimic. Când m-am trezit eram aici, la spital, cu mâna bandajată. Am simțit o bucurie nespusă când am aflat că totul se va sfârși cu bine”, a spus Andrei Moisei, pacientul operat cu succes.

”Sunt puține clinici de chirurgie plastică în țară, noi, la Iași, avem această șansă și mai mult, avem și o echipă de profesioniști. Aceste reușite dovedesc încă o dată că sistemul medical românesc funcționează, că nu este nevoie să mergem în alte țări pentru a găsi specialiști, îi avem aici.

Acești chirurgi au venit la ora 22 de acasă, deși nu există linie de gardă pentru chirurgia plastică și au intrat imediat în sala de operație de unde au ieșit după aproape 24 de ore de muncă. Recompensa lor cea mai valoroasă o reprezintă reușita intervenției, faptul că, datorită lor, un copil va duce o viață normală. Sunt în această clinică doar doi chirurgi. Prin premierele medicale pe care le-au realizat aici, eforturile lor sunt recunoscute la nivel național și chiar internațional” , a afirmat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Compartimentul Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructiv de la Spitalul Sf Maria din Iasi a fost înființat în anul 2010. Până acum, aici, au fost efectuate 7000 de intervenții, unele în premieră națională. Cele mai recente sunt folosirea pompelor de absorbție (de tip vacuum) și utilizarea aparatului pentru terapia cu celule stem în cazul pacienților cu arsuri. Metoda, folosită de curând doar în câteva clinici din lume, este aplicată cu succes și la Iași.

SURSA: Consiliul.Judetean.Iasi

Maraton chirurgical, de 22 de ore, la Spitalul „Sf. Maria“ pentru replantarea mâinii unui copil

Un tânăr în vârstă de 16 ani şi-a recăpătat mâna pierdută în urma unui incident suferit în timp ce lucra pământul. Acesta a ajuns la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ joi seara, pe 6 iunie, după ce a fost spitalizat în Fălticeni şi apoi în Suceava.

O echipă de medici de la Clinica de Chirurgie Plastică a unităţii medicale, coordonată de dr. Sidonia Susanu, a decis să-l opereze pe tânăr şi să-i reataşeze mâna. Intervenţia a durat 22 de ore. „Când a ajuns la noi, joia trecută, era ora 22. Ne-am mobilizat cu toţii, am venit de acasă şi am intrat în sala de operaţie. Prezenţa de spirit a celor care au fost lângă el în momentul producerii incidentului şi au ştiut cum să reacţioneze a fost prima lui şansă. În cazul copiilor trebuie să pleci de la premisa că se poate face bine. Acest tip de leziune este unul grav de amputaţie deoarece fiecare segment vascular trebuie refăcut. Este nevoie de multă minuţiozitate. În sală a fost o muncă de echipă, o intervenţie în care concentrarea a fost maximă şi pe parcursul căreia nici nu am realizat când s-a scurs timpul. În final, dincolo de tot efortul, este important că acest copil nu şi-a pierdut mâna, ci mai mult, o va putea folosi“, a precizat dr. Sidonia Susanu, coordonatorul compartimentului de Chirurgie Plastică şi Micro­chi­rurgie Reconstructivă.

Tânărul a fost externat ieri, 12 iunie, la nici o săptămână de la intervenţie, urmând să revină curând pentru o a doua operaţie care să-i redea complet mobilitatea braţului. Tânărul spune că a început deja să-şi mişte degetele, deşi nu credea că o va mai face vreodată. Mama acestuia, care a stat în spital cu el în perioada de recuperare, a menţionat că reuşita operaţiei este una dintre cele mai mari bucurii ale sale, pentru că băiatul va putea să aibă o viaţă normală şi va putea să muncească. „Am început deja să mişc degetele, este ceva ce nimic măcar nu mai speram. Eram pe câmp, la arat, când s-a întâmplat, iar apoi nu mai ştiu nimic. M-am trezit la spital, cu mâna bandajată“, a povestit Andrei Moisei, băiatul operat.

Povestea tânărului a fost făcută publică de către medici în cadrul conferinţei care a avut loc miercuri, 12 mai, la Spitalul de Copii, şi la care a participat şi conducerea Consiliului Judeţean Iaşi (CJ). Evenimentul a adus în lumină şi alte cazuri rezolvate în ultima perioadă de doctori, odată ce au început să folosească aparatura nouă, precum pompe de absorbţie de tip vacuum sau aparatul pentru terapia cu celule stem în cazul pacienţilor cu arsuri, metodă folosită doar în câteva clinici din lume. La întâlnire s-a pus în discuţie şi începerea refacerii spitalului, care conform preşedintelui CJ, Maricel Popa, va începe mai înainte decât era stabilit.
Despre refacerea unităţii medicale, dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii, a spus că îşi pierduse speranţa în legătură cu înce­perea lucrărilor, însă că acum lucrurile s-au îndreptat şi în spital au început deja pregăti­rile.

SURSA: www.ziaruldeiasi.ro

Sprijin pentru copiii cu malformaţii congenitale faciale

Mulţi dintre ei sunt în grija Asociaţiei Române de Tratament al Malformaţiilor Congenitale * organizaţia este înfiinţată de către dr. Sidonia Susanu, coordonatorull Compartimentului de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Regional de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria” * pentru meritele sale dovedite în sala de operaţii, dr Susanu a primit ieri medalia de argint oferită de Consiliul Judeţean Iaşi

Peste 50 de copii din toată zona Moldovei, medici şi rezidenţi au participat ieri la prima întrunire publică a Asociaţiei Române de Tratament al Malformaţiilor Congenitale (ARTMC). Intitulat „Punte de Legătură Directă între Pacient, Medic şi Mentor”, evenimentul a fost organizat şi prezidat de dr. Sidonia Susanu, preşedintele asociaţiei, medic primar în chirurgie estetică, plastică şi reconstructivă şi coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Regional de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi. Alături de îndrăgistul specialist, cunoscut penru profesionalismul şi dragostea pe care le-o oferă copiilor s-a aflat ca invitat special prof. dr. Yoshiaki Hosaka, profesor emerit la Universitatea Showa şi directorul Centrului de Chirurgie Plastică şi Estetică din cadrul Spitalului General din Tokyo. Dr Hosaka este mentorul care a pregătit-o pe dr. Susanu în cadrul stagiului de un an desfăşurat la Universitatea Showa şi care astfel a contribuit la dezvoltarea Serviciului de Chirurgie Plastică de la Spitalul Regional de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria”. La eveniment a participat şi managerul unităţii medicale, Radu Terinte, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa.

„Spitalul de Copii este o unitate importantă pentru noi şi am oferit sprijin ori de câte ori a fost nevoie. Ne dorim ca la unitatea medicală să facem un centru de excelenţă pentru arşi, care va fi coordonat de dr Sidonia Susanu, dar să deschidem şi o linie de gardă în Compartimentul de Chirurgie Plastică, foarte necesară”, a spus Maricel Popa, care i-a conferit dr Sidonia Sudanu medalia de argint a Consiliului Judeţean şi diploma de onoare. Oficialul i-a oferit un dar şi oaspetelui din Japonia, un album cu imagini din Iaşi. În cadrul întâlnirii de ieri, Maricel Popa a primit diploma de membru de onoare al ARTMC.

Asociaţia este o organizaţie ne-guvernamentală care desfăşoară în principal activităţi în scopul reparării malformaţiilor şi îmbunătaţirii calităţii vieţii persoanelor care suferă de malformaţii congenitale, contribuind la creşterea nivelului şi a calităţii vieţii în general, a actului medical în special, creşterea nivelului de sănătate publică prin acţiuni cu un puternic caracter social, prin sprijinirea dezvoltării personalului medical la nivel individual dar şi a sectorului medical privat, cât şi public. Ieri, la întâlnire erau şi mulţii copii sosiţi din toată Moldova, cheltuielile de transport fiind suportate exclusiv de către asociaţie. E trei ani şi când avea 6 luni a fost operat de dr Sidonia Susanu pentru o despicătură dublă la buză. „Se simte bine, nici nu spui că s-a născut cu acest defect”, a spus tatăl băiatului. Matei are 10 ani şi s-a născut la fel, cu o malformaţie congenitală, o despicătură a buzei. „Doamna doctor m-a operat şi acum sunt bine, puteţi vedea şi dvs”, a zâmbit băieţelul.

După cum a spus dr Sidonia Susanu, asociaţia va avea şi un Centru Pilot Inter-Disciplinar de Abordare a Tratamentului Malformaţiilor Congenitale, care va cuprinde toate specialităţile medicale, chirurgicale precum şi psihologi şi specialişti din aria de re-inserţie socială care vor conlucra pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii copilului cu malformaţii, pe de o parte, dar şi a familiei acestuia pe de altă parte. Ziua de ieri s-a încheiat cu un curs gratuit susţinut de către prof. dr. Yoshiaki Hosaka pentru medicii rezidenţi şi studenţi.

SURSA: www.ziarulevenimentul.ro

Se obtin rezultate remarcabile prin aceasta terapie! Pacientii cu arsuri grave au acum o cale moderna spre vindecare

• Aceasta metoda terapeutica are rezultate exceptionale atunci cand vine vorba despre tratamentul arsurilor la copii • Dr. Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastica si Reconstructiva la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iasi a vorbit despre acesta metoda care salveaza sute de vieti

De aproximativ trei ani de zile, pacientii cu arsuri, care ajung la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iasi pot beneficia de un tratament de ultima ora, care da rezultate foarte bune. Este vorba despre o terapie cu presiune negativa, care reduce considerabil interventiile chirurgicale de grefare.
„De aproximativ trei ani, spitalul beneficiaza de cel mai modern tratament al arsurilor grave. Este vorba despre tratament cu presiune negativa si reprezinta un pas extraordinar in tratamentul arsurilor, pentru ca ne permite reducera considerabila a interventiilor chirurgicale de grefare. CONTINUARE

Chirurgul care face minuni la Spitalul Sf. Maria din Iasi vine la BZI LIVE. Dr. Sidonia Susanu va prezenta o metoda terapeutica cu rezultate exceptionale in tratamentul arsurilor la copil… BZI LIVE

Sidonia Susanu, medicul care face eforturi supraomeneşti pentru a salva vieţi

Un medic de la Spitalul de copii Sfânta Maria din Iaşi nu mai are odihnă de când o fetiţă i-a devenit pacientă. Sidonia Susanu face eforturi incredibile pentru a salva viaţa micuţei, mutilată în urma unui accident rutier.
De câteva zile bune, medicul Sidonia Susanu părăseşte spitalul doar pentru scurt timp, deoarece viaţa unui copil depinde de ea. Majoritatea timpului se află în sala de operaţie, de când o fetiţă de numai 6 ani, strivită de remorca unui camion, i-a devenit pacientă, scrie bzi.ro. continuare pe vocea.biz

„Nu mai facem chirurgia din anii ‘50, în care doar pensa şi bisturiul contau”

La Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi ajungi doar dacă micuţul tău suferă şi ai nevoie de ajutor, altfel nu ar fi niciun motiv de vizită. Dacă însă îţi doreşti să-i cunoşti pe oamenii care zi de zi aduc zâmbete pe chipurile celor mici, treci de poarta spitalului cu încrederea că îngerii există. Oamenii în halate albe fac minuni pentru cei mici, aşa cum face şi dr Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, unde se tratează cazuri extrem de grave. Sidonia Susanu, unul dintre cei mai buni specialişti din ţară, este nu doar medic, ci şi prietena copilaşilor din saloanele în care îşi petrece mare parte din timp, aproape şi mamă pentru cei proveniţi din familii cu grave probleme sociale. Medicul are grijă nu numai de trupuşoarelor, ci şi de suflet, lucru care se vede în dragostea cu care îi înconjoară, în jucăriile pe care le aduce copiilor şi în veselia cu care îi întâmpină în fiecare zi. Am stat de vorbă cu dr Sidonia Susanu despre provocările unei meserii frumoase şi dificile totodată. continuare pe www.ziarulevenimentul.ro

„Timpul nu trece, noi trecem prim timp”

Interviu Brilliance Review

Se zice că cine se scoală mai dimineață mai departe ajunge. De acest proverb ne-am condus și noi, echipa Brilliance, într-o zi de duminică. Înarmați cu bună dispoziție, am plecat de acasă… tot acasă, la Iași. Ardeam de nerăbdare să cunoaștem echipa Susanu Clinic, despre care vă vorbeam și în ediția trecută, în special pe Sidonia Susanu, unul dintre pilonii de bază ai clinicii.

Sidonia Susanu este specialist în chirurgia plastică şi reconstructivă. Și-a început drumul profesional acum 20 de ani, odată cu studiile la Facultatea de Medicină. A urmat perioada de rezidenţiat la centrele de pregătire din Iaşi, Japonia, SUA, Germania, Italia, Grecia, Franţa. Apoi a activat la spitalul pentru copii din Iaşi, în acelaşi timp şi la Susanu Clinic.

Susanu Clinic a apărut în anul 2010, iar ideea aparţine în totalitate soţului meu. A fost dorinţa şi preocuparea lui de a avea o activitate de chirurgie plastică privată în România. În mare parte, proiectul a fost realizat doar de el, eu fiind responsabilă de activitatea pur medicală, de relaţia cu pacientul. Pacienţii sunt atât femei, cât şi bărbaţi, mai puţin copii, deoarece pentru aceştia există departamentul de chirurgie plastică din cadrul spitalului pentru copii. Numărul de pacienţi care se adresează pentru a beneficia de serviciile clinicii este din ce în ce mai mare. Din fericire, chirurgia plastică este o ramură a chirurgiei care se adresează nu numai omului cu afecţiuni organice, cu anumite patologii, dar şi pacienţilor care îşi doresc o îmbunătăţire a aspectului fizic. Cea mai frecventă intervenţie de chirurgie plastică este remodelarea sânilor – de mărire, de ridicare sau de micşorare. Pe locul doi este rinoplastia, urmată de blefaroplastie, operaţie de remodelare a pleoapelor, apoi abdominoplastia şi intervenţiile de remodelare corporală prin liposucţie.

”Cu siguranţă, toți chirurgii se străduiesc să le ofere pacienţilor toate serviciile pe care le presupune chirurgia plastică”, spune Sidonia Susanu.

Trebuie specificat faptul că această ramură chirurgicală presupune nu doar operaţii estetice, ci şi intervenţii de chirurgie reconstructivă. Astfel, specialiştii de la Susanu Clinic fac operaţii de reconstrucţie a mâinii (sindrom de canal carpian, maladie Dupuytren, chist artosinovial etc.), excizia cicatricilor, reconstrucţie de tendoane, nervi, excizia formaţiunilor cutanate şi subcutanate.
Clinica nu pare a fi o instituție medicală. E un loc foarte plăcut, ca acasă. Chiar de la intrare te bucuri de bradul frumos împodobit, dar şi de ospitalitatea cu care te întâmpină personalul.
A fost dorinţa noastră ca într-un spaţiu medical, proiectat pentru o activitate medicală, să creăm o ambianţă caldă şi este o mare bucurie pentru noi să spuneţi că vă simţiţi la noi ca acasă. A fost una dintre condiţiile puse înainte de lansarea acestui centru, ca pacienţii noştri să se simtă bine, într-o atmosferă prietenoasă, ca acasă, să nu li se creeze senzaţia de spital.
Cum spuneam, marea pasiune a Sidoniei Susanu, de vreo 20 de ani, este medicina. De atunci a pornit pe această cale, dar este pasionată de acest domeniu încă din copilărie.
Cred că mai degrabă medicina m-a ales pe mine. Este o preocupare a mea dintotdeauna, nu neapărat de a vindeca, ci de a repara oameni, animale, lucruri, absolut orice aş găsi stricat. Cu foarte multă muncă şi cu senzaţia că trebuie să renunţ la absolut totul, astăzi spun că nu a existat ceva să nu fi putut face.

A studiat foarte mult, nu doar în România, dar şi în afara ei. Nu că nu ar fi avut încredere în studiile şi profesorii de acasă, dar mereu şi-a dorit ca ceea ce face să facă atât de bine, încât să impresioneze chiar şi propria persoană.

După facultate sunt absolut necesare studiile de rezidenţiat. Fiecare centru, fiecare specialist are propria metodă de a opera, are supraspecializarea sa în domeniul în care activează. Și, pentru a forma un carater chirurgical cât mai complex, este nevoie de a vizita cât mai multe centre medicale, cât mai mulţi chirurgi. Este nevoie de a urmări mai multe tehnici. Toate acestea ajută la formarea stilului propriu chirurgical. Nu poţi să cunoşti totul în medicină, cu atât mai puţin în chirurgie. În fiecare zi apar tehnici noi, noţiuni noi şi este de datoria fiecărui medic să-şi antreneze atât abilităţile fizice, cât şi cele intelectuale, cunoştinţele medicale.

Pe lângă activitatea la clinică activează şi în cadrul altei instituții medicale din Iaşi. Nu ştiu cum, dar le reuşeşte pe toate.

Da, este vorba de compartimentul de chirurgie plastică şi reconstructivă din cadrul spitalului pentru copii din Iaşi. Acolo îmi petrec jumătate din timpul dedicat activităţii profesionale. Lucrurile merg de la sine. Am două mari pasiuni: chirurgia reconstructivă şi chirurgia estetică. Acestea sunt două feţe ale aceleiaşi monede. Ziua mea începe cu vizitarea pacienţilor la spitalului pentru copii, la 07.30. Urmează programul operator din cadrul aceleiaşi instituţii. Apoi, pe la 15.00, începe munca la Susanu Clinic, care se încheie în jurul orei 22.00. Nu poate fi neglijat nici programul administrativ în cadrul clinicii, aşa că ziua mea de muncă poate continua până la 23.30.

Acum apare întrebarea: care este timpul pe care şi-l dedică personal, dar şi familiei?

Familia mea sunt oamenii cu care lucrez şi, evident, soţul meu, care este unul din membrii clinicii Susanu Clinic. Viaţa mea personală, aş putea spune, este dedicată întru totul activităţii mele.
În puținul timp liber…

Îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr noi locuri, noi civilizaţii, noi culturi. Perioada pe care am petrecut-o în Japonia, o ţară cu o cultură şi civilizaţie complet diferită de cea europeană, mi-a oferit o deosebită împlinire profesională, dar şi sufletească. Dacă nu ar fi existat familia mea, aş fi rămas în Japonia. Îmi doresc şi mi-am propus să vizitez Asia Centrală. Cu siguranţă va exista un proiect de câteva luni într-un centru medical. Și Africa ar fi o destinaţie pitorească pe care aş vrea să o văd, doar că face parte din planurile mele din viitorul mai îndepărtat.

Chiar dacă este împătimită de nou, ar merge în alte țări doar pentru a le vizita. Nu ar părăsi Iaşiul…

Dacă ar fi să aleg, atunci clar aş alege să rămân acasă. Dacă ar trebui să plec, atunci cu siguranţă ar exista nostalgii şi regrete. Dar fiecare loc de pe pământ are farmecul lui şi, din fericire, fiinţa umană este la fel oriunde în lume. Dacă ar trebui vreodată să plec, mi-ar părea rău în primul rând pentru pacienţii din regiunea Moldovei, cu care avem o relaţie destul de apropiată, pentru locurile copilăriei, unde m-am născut, leagănul existenţei mele.

Îi place atât de mult munca, dar mai ales munca pe care o face, încât şi amintirile din copilărie sunt legate de chirurgia plastică. Un moment al copilăriei, pe care spune că nu-l va uita niciodată, i-a fost ca un semn pentru ceea ce avea să aleagă peste ani.

La vârsta de un an şi jumătate aş putea spune că am trăit cel mai bun semn care îmi arăta că trebuie să mă fac medic. Din nefericire, sora mea a făcut o paralizie facială. Prima mea reacţie la acea vârstă a fost să alerg la mama noastră şi să-i spun că sora mea are gura strâmbă, de altfel primul semn al paraliziei. Părinţii au constatat şi ei că ceva nu este în regulă, astfel au reuşit la timp s-o interneze şi să fie tratată cu succes. Faptul că diagnosticul a fost pus corect şi foarte rapid a făcut ca sora mea să fie acum perfect sănătoasă. Atunci, prea mică fiind, nu am dat importanţă acestui gest, dar m-a urmărit foarte mult peste ani imaginea ei cu faţa distorsionată şi modificată de boală. Probabil de atunci aveam un nivel de observaţie mai crescut faţă de o persoană. Cred că este ceva înnăscut de a analiza şi a nu accepta prezenţa bolii pe chipul unui om.

Îşi aminteşte cu drag şi de momentele trăite alături de sora sa şi întreaga familie, de sărbători, când, ca toți copiii, aşteptau cadouri.

Copilărind într-o perioadă cu mai puţine posibilităţi, cea mai mare bucurie a noastră era când primeam rechizite deosebite, articole de îmbrăcăminte, mai puţin jucării sau tehnică. Sărbătorile erau frumoase, cu tradiţii. Chiar dacă erau mai puţin acceptate la acea vreme, nicio sărbătoare nu putea trece fără împodobitul bradului şi colindele româneşti. Toată lumea se pregătea cu o deosebită bucurie să primească colindători. Noi înşine mergeam pe la casele oamenilor pentru a le aduce bucuria naşterii Mântuitorului. Erau momente frumoase. Simple, dar cu o încărcătură emoţională de nedescris.

Iar ceea ce este frumos nu se uită niciodată, ba mai mult, se păstrează şi se continuă…

Sigur. Și în familia restrânsă, şi în familia Susanu Clinic. Feeria începe în ajunul zilei de Sf. Andrei cu împodobitul bradului. În perioada sărbătorilor activitate clinică nu avem, dar mereu ne facem timp unii pentru alţii, pentru a le petrece frumos împreună.

În ziua în care ne-am întâlnit, am încercat să-i schimbăm rolul, măcar pentru câteva ore. După o aranjare bine pusă la punct de stiliştii profesionişti, prieteni ai echipei Brilliance, Sidonia Susanu s-a transformat în model. Spune că i-a plăcut, deşi i-a fost foarte greu.

A fost o zi foarte interesantă, o zi în care am înţeles că rolul de model e o meserie foarte particulară. Cred că aceste persoane ajung la performaţele lor după o perioadă foarte serioasă de înţelegere a fizionomiei faciale şi a limbajului trupului. Nu ar trebui de neglijat aceste aspecte nici în viaţa de zi cu zi, aspecte faţă de care în mare parte suntem indiferenţi şi nepăsători. Rolul de medic este ceva deja învăţat, antrenat, experimentat, astfel îmi este mult mai uşor să-mi îndeplinesc meseria.

A construit în timp o relație foarte strânsă cu fiecare pacient care apelează la serviciile clinicii. Altfel nu poate fi, spune doamna doctor.

Este o relaţie de suflet de la om la om. Este o legătură fără de care nu poţi înţelege suferinţa şi nevoile celui care ţi se adresează. Trebuie stabilită o relaţie umană cu pacientul pentru a-l înţelege, a putea să-i împlineşti doleanţele şi pentru a-i putea transmite încredere şi suport psihologic, ca să treacă printr-o anumită intervenţie.

Gânduri înainte de operație…

De a face ce pot mai bine, cât pot mai bine pentru pacientul care mă aşteaptă în sala de operaţie. Când pacientul se simte confortabil în perioada postoperatorie, abia atunci pot spune că s-a încheiat operaţia, abia atunci respir uşurat că totul a decurs aşa cum mi-am propus.

Elevă tocilară?

Am fost un copil docil, făceam tot ce mi se cerea. Deşi nu mă pasionau toate disciplinele, oricum trebuia să am note bune. Acum am ajuns în momentul când spun că fac ce-mi place, nu pentru că trebuie. Tot ceea ce fac îmi aduce deosebită plăcere.

Ultima carte citită…

O carte primită în dar de la una din rezidentele mele – ”Arta orizontalei”, o carte despre tipurile camerelor de dormit pe care le-a cunoscut omenirea de la începuturi până în prezent, despre cum se odihneau oamenii din toate timpurile şi toate locurile.

Floarea preferată…

Floarea preferată este anthuriumul. O specie particulară de cală de culoare roşie, de o simplitate aparte, dar care transmite o energie de necrezut.

Țara preferată…

România.

Culoarea …

Grena.

Ceai sau cafea?

Cafea. Îmi place gustul şi senzaţia de trezire pe care o am după ce o savurez.

Gânduri de început de an…

Le doresc tuturor din tot sufletul echilibru sufletesc, capacitatea de a fi împliniţi şi mulţumiţi cu ei înşişi. Mai presus de orice le doresc multă sănătate şi, dacă se poate, să aibă persoana dragă aproape.

Cum şi unde se vede peste cinci ani?

Un pic căruntă, la Susanu Clinic.

Colaborarea cu Brilliance Review…

A fost o zi extraordinară alături de voi. Într-o zi soţul meu mi-a arătat o revistă şi m-a întrebat dacă aş fi de acord să colaborăm. În mai puţin de cinci secunde mi-am dorit, deoarece m-a impresionat foarte mult calitatea imaginii, a aranjării, a culorii, felul cum arată, tot ce înseamnă Brilliance. Venirea echipei Brilliance la Iaşi, la Susanu Clinic, a fost o mare surpriză şi ne-a demonstrat o dată în plus că la Brilliance lucrează profesionişti. Sunteţi oameni foarte calzi pe de o parte şi profesionişti pe de altă parte. Aveţi o capacitate extraordinară de a conlucra unul cu celălalt. M-aţi impresionat. Vă doresc mult succes. (Brilliance Review)

Chirurgul pediatru care sfidează imposibilul. Coase ţesuturi, nervi, piele, milimetru cu milimetru

La uşa cabinetului său bat continuu părinţi cu copii ale căror trupuri sunt chinuite de malformaţii congenitale, arsuri sau alte traumatisme grave. De aceea, la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, Sidonia Susanu este echivalentul profesionistului care îşi măsoară timpul în reuşitele din sala de operaţie, indiferent de durata şi numărul intervenţiilor.
Mutilaţi de accidente ori stigmatizaţi de afecţiuni genetice, copiii din judeţele Moldovei au o singură şansă de a nu rămâne irecuperabil infirmi. Aceea de a ajunge la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, la unicul pediatru specialist în chirurgie reconstructivă care operează în afara Bucureştiului. Reuşitele doctoriţei Sidonia Susanu înseamnă uneori premiere medicale în România. Însă mai presus de orice, înseamnă o pasiune incredibilă pentru meserie şi dragoste pentru copiii al căror zâmbet îl reconstruieşte dincolo de lacrimi.
„Eu cred că nu aș rezista vieții sau muncii la birou nici măcar jumătate de oră. Cred că în sala de operație este cu totul altceva. Pur și simplu, punând la loc fiecare milimetru de țesut, pas cu pas, te acaparează cu totul. Doar realizezi că ai început când răsărea soarele și ai terminat când răsărea a doua oară”, a spus Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi. continuare pe www.digi24.ro

Daca o vedeti pe strada, inclinati-va in fata ei. Aceasta doctorita i-a uimit pe toti prin ceea ce face

Un medic de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi nu mai are odihna de cand o fetita i-a devenit pacienta • Sala de operatie i-a devenit casa si face eforturi supraomenesti pentru a salva viata micutei, mutilata in urma unui accident rutier • Nu ar putea reusi fara ajutorul colegilor din chirurgie si terapie intensiva.
De zece zile, acest medic din Iasi nu mai are liniste. Paraseste spitalul pentru scurt timp, pentru ca viata unui copil depinde de ea. De zece zile, are putine ore in care nu este in sala de operatie. O fetita de 6 ani i-a devenit pacient, in urma unui cumplit accident rutier. Corpul copilei a fost strivit de remorca unui tractor care s-a desprins de utilajul aflat in mers in urma unei defectiuni tehnice.
La internare, medicii nu i-au dat nicio sansa. Piciorul stang era amputat din sold, celalalt avea leziuni grave, fracturi costale, fractura de bazin, traumatism cranio-cerebral, unul dintre plamani strivit. Copila a ajuns pe mana chirurgului plastician Sidonia Susanu, de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi, care de zece zile face aproape imposibilul pentru a salva viata fetitei. continuare www.bzi.ro

Chirurg plastician pediatru: „La copii, recuperarea şi depresia după o amputare sunt mult mai puţin severe decât la adulţi“

Singurul chirurg plastician pediatru din Iaşi, dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, explică pentru „Weekend Adevărul“ care sunt provocările specialităţii care le redă şansa de a avea un chip şi un trup normale copiilor cu anumite malformaţii sau care au suferit un traumatism.

Dr. Sidonia Susanu petrece în sala de operaţie şi câte 20 de ore, timp în care „sudează“ sub microscop vase, ţesuturi şi nervi.

„Când vine o urgenţă nu este timp să ne evaluăm starea de tensiune sau stres“, spune medicul ieşean al cărui nume a fost pomenit toamna trecută în toată ţara, după ce a salvat doi pacienţi cu situaţii medicale severe: o fetiţă de 6 ani, din Constanţa, care a avut picioarele strivite în urma unui accident, şi a unui bebeluş născut cu o malformaţie cranio-facială rară, cu care au fost diagnosticaţi doar opt copii în toată lumea. Medic primar chirurgie plastică la cel mai mare spital de pediatrie din Moldova, dr. Sidonia Susanu şi-a completat pregătirea de specialitate în centre din Japonia, Germania, SUA, Italia şi Franţa.

„Weekend Adevărul“: Sunteţi singurul chirurg plastician pediatru din Iaşi, singurul chirurg plastician de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Cum vă descurcaţi? Sidonia Susanu: La Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ sunt din 2010, în urma unui concurs pe post. Din câte ştiu, a mai fost un candidat pe acelaşi post, dar la fel de bine ştiu că nu a fost o motivaţie prea mare din partea altor colegi chirurgi plasticieni pentru a ocupa poziţia respectivă. Nu aş putea spune de ce, dar probabil că majoritatea colegilor, fiind formaţi într-un centru care se adresează permanent adultului, sunt uşor reticenţi în ceea ce priveşte pediatria.

continuare adevarul.ro

La Spitalul „Sfânta Maria” din Iași sunt operați, în mod curent, copii accidentați, cu traume majore, de un singur chirurg plastician: Sidonia Susanu

Starea fetiței de 6 ani din Constanța internată la Iași, după ce picioarele i-au fost strivite de un tractor, este în continuare gravă, dar stabilă. Dimineață a fost detubată și a comunicat cu familia. Medicii o monitorizează în permanență, iar prognosticul rămâne rezervat.

Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iași a fost singura unitate din țară care a putut prelua fetița accidentată din Constanța având la dispoziție toți cei patru specialiști de care era nevoie pentru intervenția chirurgicală complexă. Echipa a fost condusă de medicul Sidonia Susanu, chirurg plastician, singurul specialist pe aces domeniu din unitatea sanitară.

Managerul spitalului, Radu Terinte, a spus că va face demersuri pentru ca încă un post de chirurg plastician să fie scos la concurs. Dr. Sidonia Susanu este chemată de acasă ori de câte ori este nevoie și niciodată nu s-a pus problema să nu vină, a mai spus Radu Terinte. În secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii din Iași, mai sunt internați 4 copii, cu traumatisme grave, în urma unor accidente rutiere.

Managerul unității sanitare ieșene, Radu Terinte, a vorbit despre complexitatea cazului pacientei de la Constanța, dar și despre activitatea secției de chirurgie plastică pediatrică de la Spitalul Sf. Maria din Iași, într-un interviu acordat Andreei Mânzat Daraban.

continuare www.radioiasi.ro

Semnal de alarma tras de un cunoscut medic iesean: „Noi nu pretindem si nu acceptam cadouri”! Lucrurile au luat-o razna!

Medicii ieseni se vad nevoiti sa traga un semnal de alarma • Foarte multi pacienti sunt pusi in aceasta situatie • Tot mai multe persoane cad in plasa si ajung sa plateasca sume de bani impresionante • Detaliile sunt incendiare • Sumele pe care le cer aceste fundatii sunt colosale • Medicii nu inteleg cum se poate ajunge intr-o asemenea situatie • Aceste cazuri se inmultesc, iar medicii nu stiu cum sa reactioneze in astfel de situatii • Ce sfaturi transmit cadrele medicale si cum ar trebui sa procedeze pacientii.

Spitalele din Iasi se confrunta cu o situatie cel putin ciudata in aceasta perioada. Tot mai multi pacienti ajung la spitale, fiind informati de catre anumite fundatii despre faptul ca trebuie sa plateasca sume colosale de bani pentru a beneficia de diverse operatii. Astfel de cazuri concrete au fost intalnite la Spitalul „Sf. Maria” din Iasi, unde tot mai multi parinti vin pregatiti sa plateasca aproximativ 6.000 de euro pentru operatiile copiilor.

Se pare ca acestia primesc informatii false din partea unor fundatii existente in judet, care nu fac altceva decat sa profite de naivitatea oamenilor si sa stranga bani, folosindu-se de numele copiilor care au nevoie de interventii medicale complicate. Astfel, parintii sunt nevoiti, fara folos, sa scoata sume uriase de bani din buzunare.

Se fac precizari clare. Toate operatiile sunt gratuite.

Medicii Spitalului „Sf. Maria” fac precizari clare asupra acestei situatii si ii informeaza pe ieseni asupra faptului ca, la acest spital, toate operatiile sunt gratuite. continuare www.bzv.ro

Nici un politician nu le aude strigatul sfisietor?

(…) “Eu ar trebui sa ma ocup de chirurgie plastica. Aici intra si arsura, dar separat. Si exista o conventie tacita cu spitalul ca ma ocup de cele grave, iar de cele mai putin grave se ocupa ceilalti chirurgi generalisti. Pentru ca punerea unui pansament dureaza jumatate de ora, o ora, iar durerile sint cumplite, nu as avea cum sa ma ocup eu de toti pacientii arsi”, a declarat dr. Susanu. Un singur chirurg plastician este, asadar, insuficient pentru a se putea ocupa de toti pacientii arsi… continuare www.vremeanoua.ro

Sidonia Susanu, medicul care face eforturi supraomeneşti pentru a salva vieţi

Un medic de la Spitalul de copii Sfânta Maria din Iaşi nu mai are odihnă de când o fetiţă i-a devenit pacientă. Sidonia Susanu face eforturi incredibile pentru a salva viaţa micuţei, mutilată în urma unui accident rutier.
De câteva zile bune, medicul Sidonia Susanu părăseşte spitalul doar pentru scurt timp, deoarece viaţa unui copil depinde de ea. Majoritatea timpului se află în sala de operaţie, de când o fetiţă de numai 6 ani, strivită de remorca unui camion, i-a devenit pacientă, scrie bzi.ro.
Medicii nu i-au dat nicio şansă celei mici în momentul internării. Piciorul stâng era amputat din şold, celălalt avea leziuni grave, iar pe lângă problemele cu picioarele, fata avea şi fracturi costale, fractură de bazin, traumatism cranio-cerebral, unul dintre plămâni strivit. Copila a ajuns pe mâna chirurgului plastician Sidonia Susanu, de la Spitalul de copii Sfânta Maria din Iaşi, care de aproape 20 de zile face imposibilul pentru a salva viaţa fetiţei. continuare vocea.biz

Un copil cu o malformatie extrem de rara, operat de medicii de la Iasi

Specialistii ieseni spun ca in literatura de specialitate sunt mentionate doar opt situatii similare in lume si doar doua au suprtavietuit, dar spera ca ei vor putea salva viata pacientului, in varsta de o luna, rpin mai multe operatii succesive. (…) O echipa complexa din care au facut parte dr. Sidonia Susanu (chirug plastician), dr. Cezar Gheorghita (neurochirurg) si dr. Daniel Rusu (chirurg ORL) l-a supus pe copilas unei prime interventii chirurgicale de corectare a malformatiei cu care a venit pe lume. Conform declaratiilor facute la finalul operatiei, de managerul spitalului, Radu Terinte, in cadrul acestei interventii a fost repozitionat continutul cerebral, interventie absolut necesara pentru ca bebelusul sa poata supravietui, apoi s-a inchis partial comunicarea dintre cavitatea bucala si cutia craniana, cu parti moi, pentru ca oasele ii lipsesc din zona respectiva. Copilul a trecut cu bine peste aceasta prima interventie, starea sa fiind stabila la acest moment. Medicii spera sa il poata salva pe bebelus, dar sunt in continuare rezervati in privinta prognosticului, data fiind gravitatea malformatiilor cu care copilasul a venit pe lume. continuare sanatateabuzoiana.ro

Un bebeluş, născut fără faţă, a fost operat la Iaşi pentru reconstrucţie

Un caz extrem de rar a fost operat zilele acestea la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi. Un bebeluş s-a născut fără nas, buze şi cerul gurii.
Un nou-născut de doar 28 de zile din Botoşani pre­zenta o malformaţie cranio-facială rară, lip­sindu-i elementele centrale ale feţei. Concret, acestuia îi lipsesc buzele, nasul, cerul gurii, musculatura şi ţesutul de pe faţă, iar o parte din emisfera cerebrală împreună cu învelişurile atârnau în gură. Acesta a fost adus la spitalul din Iaşi în cursul zilei de luni, intervenindu-se chirurgical imediat, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Concret, exista o comunicare liberă între craniu şi faţă, iar din această cauză se sufoca, nu putea să înghită, iar o parte din creier îi atâr­na în gură. În cursul nopţii de ieri (n.red. – luni) s-a repoziţionat creierul, s-a rezolvat defectul cranio-oral şi s-a închis cu părţi moi pentru că oasele îi lipsesc în zona respectivă. Prima dată trebuia repoziţionat creierul pentru că putea muri oricând. Este un caz disperat, însă medicii fac tot posibilul să îl salveze”, a precizat dr. Radu Terinte, managerul unităţii me­dicale.
Operaţia a fost efectuată de o echipă de medici din care a făcut parte dr. Sidonia Susanu, medic chirurg plastician, dr. Cezar Gheorghiţă, medic neuro­chirurg şi dr. Daniel Rusu, medic ORL… continuare www.romaniatv.net

Bebeluş cu o malformaţie rară, născut în România. Este o operaţie în premieră în România. Nu cunoaştem să mai fi existat unul ca el

(…) ”Copilul este cu o malformaţie cranio-facială severă, atât la nivelul structurii osoase faciale, cât şi a ţesuturilor moi. Pacientul a suferit o intervenţie chirurgicală cu scop reparator, s-a făcut în aşa fel încât să nu mai ajungă meningele în cavitatea bucală. Pacientul o să aibă nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale, în următoarea perioadă, fiecare moment operator fiind indicat de dezvoltarea pacientului. Este un băieţel din Botoşani. Starea lui este bună. Din literatura de specialitate am înţeles că sunt şapte asemenea cazuri, în lume. Nu are cerul gurii, nu are zonă de piramidă nazală, nu are bine dezvoltată zona maxilarelor”, a declarat, la rândul său, Cătălina Ionescu, medic primar pediatru şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Operaţia a fost efectuată de o echipă de medici condusă de chirurgul plastician Sidonia Susanu… continuare www.diacaf.com

Iași: Operație în premieră la Spitalul de Pediatrie Sf Maria

(…) „Practic, s-au transferat țesuturi de la antebraț la picior, astfel încât să acopere lipsa de piele și mușchi de la nivelul piciorului. Operația, care a durat 12 ore, a fost realizată de o echipă mixtă de chirurgi, chirurgi plasticieni, pediatri și medici specialiști ATI care a fost condusă de dr Sidonia Susanu, specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă. Apreciez în mod deosebit realizarea unor intervenții chirurgicale de complexitatea acesteia în cadrul compartimentului de chirurgie plastică al spitalului. Eforturile lor susținute au oferit pacientului șansa de a-i fi salvat piciorul și de a avea în viitor o calitate a vieții la un nivel cât mai apropiat de normal”, a spus dr Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Pediatrie Sf Maria. Pentru a fi efectuate cât mai des astfel de intervenții, spitalul ieșean ar avea nevoie de un microscop operator, cu ajutorul căruia medicii să poată opera într-un timp mai scurt. AGERPRES…
continuare www.agerpres.ro

 

Messenger Chat
Loading...
Translate »