Maraton chirurgical, de 22 de ore, la Spitalul „Sf. Maria“ pentru replantarea mâinii unui copil. Un tânăr în vârstă de 16 ani şi-a recăpătat mâna pierdută în urma unui incident suferit în timp ce lucra pământul. Acesta a ajuns la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ joi seara, pe 6 iunie, după ce a fost spitalizat în Fălticeni şi apoi în Suceava.

O echipă de medici de la Clinica de Chirurgie Plastică a unităţii medicale, coordonată de dr. Sidonia Susanu, a decis să-l opereze pe tânăr şi să-i reataşeze mâna. Intervenţia a durat 22 de ore. „Când a ajuns la noi, joia trecută, era ora 22. Ne-am mobilizat cu toţii, am venit de acasă şi am intrat în sala de operaţie. Prezenţa de spirit a celor care au fost lângă el în momentul producerii incidentului şi au ştiut cum să reacţioneze a fost prima lui şansă. În cazul copiilor trebuie să pleci de la premisa că se poate face bine.

Acest tip de leziune este unul grav de amputaţie deoarece fiecare segment vascular trebuie refăcut. Este nevoie de multă minuţiozitate. În sală a fost o muncă de echipă, o intervenţie în care concentrarea a fost maximă şi pe parcursul căreia nici nu am realizat când s-a scurs timpul. În final, dincolo de tot efortul, este important că acest copil nu şi-a pierdut mâna, ci mai mult, o va putea folosi“, a precizat dr. Sidonia Susanu, coordonatorul compartimentului de Chirurgie Plastică şi Micro­chi­rurgie Reconstructivă.

Tânărul a fost externat ieri, 12 iunie, la nici o săptămână de la intervenţie, urmând să revină curând pentru o a doua operaţie care să-i redea complet mobilitatea braţului. Tânărul spune că a început deja să-şi mişte degetele, deşi nu credea că o va mai face vreodată. Mama acestuia, care a stat în spital cu el în perioada de recuperare, a menţionat că reuşita operaţiei este una dintre cele mai mari bucurii ale sale, pentru că băiatul va putea să aibă o viaţă normală şi va putea să muncească. „Am început deja să mişc degetele, este ceva ce nimic măcar nu mai speram. Eram pe câmp, la arat, când s-a întâmplat, iar apoi nu mai ştiu nimic. M-am trezit la spital, cu mâna bandajată“, a povestit Andrei Moisei, băiatul operat.

Povestea tânărului a fost făcută publică de către medici în cadrul conferinţei care a avut loc miercuri, 12 mai, la Spitalul de Copii, şi la care a participat şi conducerea Consiliului Judeţean Iaşi (CJ). Evenimentul a adus în lumină şi alte cazuri rezolvate în ultima perioadă de doctori, odată ce au început să folosească aparatura nouă, precum pompe de absorbţie de tip vacuum sau aparatul pentru terapia cu celule stem în cazul pacienţilor cu arsuri, metodă folosită doar în câteva clinici din lume. La întâlnire s-a pus în discuţie şi începerea refacerii spitalului, care conform preşedintelui CJ, Maricel Popa, va începe mai înainte decât era stabilit.

Despre refacerea unităţii medicale, dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii, a spus că îşi pierduse speranţa în legătură cu înce­perea lucrărilor, însă că acum lucrurile s-au îndreptat şi în spital au început deja pregăti­rile.

SURSA: www.ziaruldeiasi.ro