Una dintre caracteristicile la nivel microscopic ale procesului de îmbătrânire îl reprezintă reducerea cantităţii şi calităţii fibrelor elastice şi de colagen, precum şi a matricei extracelulare (amestec de substanţe care formează buretele în care se găsesc celulele şi fibrele din care este alcătuit fiecare organ al corpului uman). La nivelul membrelor inferioare coapsele sunt cele mai afectate, „colăcelul” formându-se mai frecvent în partea cea mai de sus a feţei interne a acestora.

De cele mai multe ori, procesul de „laxare” tegumentară este determinat nu numai de pierderea suportului colagenic, dar şi de reducerea stratului de grăsime de sub piele. În acest fel se formează un exces de derm faţă de straturile subadiacente, care trebuie îndepărtat.

Este foarte important de delimitat clinic când este nevoie doar de repoziţionat pielea în poziţia sa naturală, când este suficientă o umplere cu substanţe autologe (de exemplu grefa de grăsime) sau de sinteză (există o multitudine de produse în acest scop) şi când este necesară îndepărtarea pielii în exces.

Liftingul reprezintă o metodă de rejuvenare facială şi corporală prin care se realizează repoziţionarea pielii şi a stratului de grăsime deplasate, împreună cu îndepărtarea surplusului relativ de piele.

Liftingul coapselor

Liftingul coapselor se adresează excesului de piele de la nivelul coapsei, cel mai frecvent localizat imediat sub ligamentul inghinal (cunoscut popular sub denumirea de „stinghie”). Se poate realiza simplu sau împreună cu liposculptura coapsei. Incizia se plasează în pliul dintre coapsă şi trunchi. În funcţie de mărimea excesului cutanat de excizat precum şi de preferinţele pacientului, incizia poate fi extinsă în faţă lateral faţă de oasele bazinului, iar posterior până la nivelul pliului subfesier. Pielea coapsei se repoziţionează şi se fixează la planurile profunde, după care se suturează plaga. În cazurile care impun o disecţie extinsă, se plasează tuburi de dren sub piele, care se vor păstra pentru 2-3 zile postoperator.

Intervenţia se realizează cel mai frecvent în condiţii de anestezie generală inhalatorie. În cazurile în care excesul de piele este redus se poate realiza şi în condiţii de anestezie locală şi sedare intravenoasă.

Postoperator, vor apărea edeme şi echimoze care pot depăşi în jos genunchiul, extinzându-se la nivelul gambei uneori. Acestea se remit progresiv până la 14-21 de zile de la intervenţie, perioadă de timp în care se recomandă folosirea ciorapilor elastici.
Postoperator, se recomandă evitarea exerciţiilor fizice, dar cu reluarea cât mai rapidă a mersului (imediat după trezirea din anestezie).

Remodelarea coapselor prin lifting reprezintă o metodă de tratament din ce în ce mai solicitată, adresându-se în special pielii de la nivelul feţei interne a coapsei şi pliului de piele inghinal (care apare după o pierdere importantă în greutate). Datorită rezultatelor sale imediate, conferă satisfacţie atât pacientului care o solicită, cât şi chirurgului plastician care o efectuează.