Labioplastia presupune o intervenţie chirurgicală cu ajutorul căreia labiile pot fi reduse şi corectate. Operaţia genitală de labioplastie se adresează femeilor care au labii prea mari, flasce, asimetrice, fapt ce constituie frecvent un motiv de disconfort estetic, dar şi sexual.
Labiile sunt buzele interioare ale vulvei. Labiile protejează orificiul vaginului atunci când se desfac coapsele. Din acest motiv trebuie evitată corectarea exagerată a acestora. În general, scopul operaţiei este cel estetic. Intervenţia este recomandată însă şi dacă acuzi dureri în timpul raporturilor sexuale, mersului pe bicicletă sau în cazul practicării anumitor sporturi.
Dacă ai trecut printr-o naştere fiziologică, labiile se pot rupe sau lărgi. Prin labioplastie se pot repara aceste distrugeri, accelerându-ţi procesul de refacere de după naştere.
Intervenţia chirurgicală de labioplastie
Există mai multe tipuri de operaţii pentru labioplastie, în funcţie de complexitatea cazului. Procedura poate consta doar în simpla îndepărtare a labiilor în exces sau se poate păstra ceva din pielea exterioară, mai închisă la culoare, îndepărtând mai multă piele din partea interioară. Al treilea tip de procedură presupune îndepărtarea pielii în exces din afara zonei clitorisului. Este necesar să te consulţi în prealabil cu medicul chirurg pentru a alege tipul de procedură care se identifică cel mai bine cu nevoile şi asteptările tale.
Operaţia de labioplastie se poate desfăşura sub anestezie locală (nu necesită internare) sau sub anestezie generală (internare câteva ore).
Perioada postoperatorie şi recuperarea după labioplastie
După operaţie, trebuie să porţi chiloţi de tip pantalon. Pentru a asigura o vindecare rapidă, este nevoie de o baie zilnică sau un duş uşor. Suturile se dizolvă, astfel încât nu este nevoie de o îndepărtare fizică a acestora. Îţi poţi relua complet activităţile normale după două-patru săptămâni de la operaţia de labioplastie, în funcţie de tipul de intervenţie pentru care ai optat şi gradul de complexitate al acesteia. Cicatricile sunt minime, aproape imperceptibile pentru un necunoscător.
Posibile complicaţii ale labioplastiei
Majoritatea pacientelor se simt bine dupa operaţie. Totuşi, cea mai frecventă complicaţie este sângerarea în primele ore după operaţie. Din acest motiv, unii medici recomandă ca pacientele să rămână la clinică sau în apropiere, în primele patru ore după labioplastie.
Reducerea şi/ sau modificarea labiilor poate reprezenta o soluţie benefică, atât din punct de vedere estetic, cât şi practic, ce îţi poate conferi mai multă încredere în tine însăţi şi confort fizic.