„La copii, recuperarea şi depresia după o amputare sunt mult mai puţin severe decât la adulţi“. Singurul chirurg plastician pediatru din Iaşi, dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, explică pentru „Weekend Adevărul“ care sunt provocările specialităţii care le redă şansa de a avea un chip şi un trup normale copiilor cu anumite malformaţii sau care au suferit un traumatism.
Dr. Sidonia Susanu petrece în sala de operaţie şi câte 20 de ore, timp în care „sudează“ sub microscop vase, ţesuturi şi nervi. „Când vine o urgenţă nu este timp să ne evaluăm starea de tensiune sau stres“, spune medicul ieşean al cărui nume a fost pomenit toamna trecută în toată ţara, după ce a salvat doi pacienţi cu situaţii medicale severe: o fetiţă de 6 ani, din Constanţa, care a avut picioarele strivite în urma unui accident, şi a unui bebeluş născut cu o malformaţie cranio-facială rară, cu care au fost diagnosticaţi doar opt copii în toată lumea. Medic primar chirurgie plastică la cel mai mare spital de pediatrie din Moldova, dr. Sidonia Susanu şi-a completat pregătirea de specialitate în centre din Japonia, Germania, SUA, Italia şi Franţa.
„Weekend Adevărul“: Sunteţi singurul chirurg plastician pediatru din Iaşi, singurul chirurg plastician de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Cum vă descurcaţi? Sidonia Susanu: La Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ sunt din 2010, în urma unui concurs pe post. Din câte ştiu, a mai fost un candidat pe acelaşi post, dar la fel de bine ştiu că nu a fost o motivaţie prea mare din partea altor colegi chirurgi plasticieni pentru a ocupa poziţia respectivă. Nu aş putea spune de ce, dar probabil că majoritatea colegilor, fiind formaţi într-un centru care se adresează permanent adultului, sunt uşor reticenţi în ceea ce priveşte pediatria.