Intervenție de succes la Spitalul ”Sf Maria” din Iași, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean. Echipa de specialiști de la Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Copii a reușit replantarea mâinii secționate total a unui adolescent de 16 ani, care a suferit un accident în timp ce lucra cu un utilaj agricol. Intervenția a durat 22 de ore, iar medicii spun că pacientul își va putea folosi în curând mâna.
”Copilul a fost mai întâi spitalizat la Fălticeni, apoi la Suceava și imediat transferat la Iași. Când a ajuns la noi, joia trecută, era ora 22.00. Cu toții ne-am mobilizat, am venit de acasă și am intrat în sala de operație. Prezența de spirit, a celor care au fost lângă el în momentul producerii accidentului și au știut cum să reacționeze, a fost prima lui șansă. În cazul copiilor trebuie să pleci întotdeauna de la premisa că se poate face.
Acest tip de leziune este unul grav de amputație, deoarece, fiecare segment vascular trebuie refăcut. Este nevoie de multă minuțiozitate, multă precizie. În sală a fost o muncă de echipă, o intervenție în care concentrarea a fost maximă și pe parcursul căreia nici nu am realizat când s-a scurs timpul. În final, dincolo de tot efortul, este important că acest copil nu și-a pierdut mâna, ci mai mult, o va putea folosi”, a afirmat dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă.
La mai puțin de o săptămână, pacientul a plecat acasă, urmând să revină pentru o nouă intervenție care îi va reda complet mobilitatea membrului.
”Am început deja să mișc degetele, este ceva ce nici măcar nu mai speram. Eram pe câmp, la arat, când s-a întamplat totul. O clipă de neatenție și nu mai știu nimic. Când m-am trezit eram aici, la spital, cu mâna bandajată. Am simțit o bucurie nespusă când am aflat că totul se va sfârși cu bine”, a spus Andrei Moisei, pacientul operat cu succes.
”Sunt puține clinici de chirurgie plastică în țară, noi, la Iași, avem această șansă și mai mult, avem și o echipă de profesioniști. Aceste reușite dovedesc încă o dată că sistemul medical românesc funcționează, că nu este nevoie să mergem în alte țări pentru a găsi specialiști, îi avem aici.
Acești chirurgi au venit la ora 22 de acasă, deși nu există linie de gardă pentru chirurgia plastică și au intrat imediat în sala de operație de unde au ieșit după aproape 24 de ore de muncă. Recompensa lor cea mai valoroasă o reprezintă reușita intervenției, faptul că, datorită lor, un copil va duce o viață normală. Sunt în această clinică doar doi chirurgi. Prin premierele medicale pe care le-au realizat aici, eforturile lor sunt recunoscute la nivel național și chiar internațional” , a afirmat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.
Compartimentul Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructiv de la Spitalul Sf Maria din Iasi a fost înființat în anul 2010. Până acum, aici, au fost efectuate 7000 de intervenții, unele în premieră națională. Cele mai recente sunt folosirea pompelor de absorbție (de tip vacuum) și utilizarea aparatului pentru terapia cu celule stem în cazul pacienților cu arsuri. Metoda, folosită de curând doar în câteva clinici din lume, este aplicată cu succes și la Iași.