Există dependență de operațiile estetice? Dr. Sidonia Susanu: „Sub 0,5% dintre pacienți chiar dezvoltă, în realitate, o dependență de procedurile estetice”

Dr. Sidonia Susanu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre posibila dependență față de operațiile estetice. Ce responsabilități are medicul curant atunci când observă o astfel de dependență la pacientul său?

Chirurgia estetică a depășit demult limitele necesităților strict medicale. Aceasta devenind pentru mulți un mod de a-și îmbunătăți aspectul conform trendurilor actuale. Totuși, de la dorința de a arăta mai bine la o dependență poate fi doar un pas, iar această tendință merită discutată dintr-o perspectivă medicală.

Dependența de procedurile estetice: un fenomen rar, dar existent

În ultimii ani, tot mai mulți pacienți, indiferent de gen, aleg proceduri precum rinoplastia, blefaroplastia, lipoaspirația sau reducția mamară masculină. Deși unii dezvoltă o anumită dorință de repetare a acestor intervenții, puțini dintre ei experimentează o dependență propriu-zisă.

„Există, într-adevăr, o formă de dependență de procedurile de înfrumusețare, dar aceasta se manifestă la un procent extrem de mic dintre pacienți. Sub 0,5% dintre cei care apelează la noi dezvoltă o dependență reală, iar aici consider că este de datoria medicului să identifice acest comportament și să întrerupă tratamentele. Acestea nu mai îndeplinesc scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și pot deveni chiar dăunătoare,” explică Dr. Sidonia Susanu în cadrul BZI LIVE.

Continuitatea tratamentelor estetice și întreținerea efectelor

În multe cazuri, repetarea periodică a procedurilor este mai degrabă un mijloc de menținere a efectului estetic, nu o manifestare a dependenței. Pacienții care optează pentru diminuarea ridurilor, de exemplu, își repetă anual sau o dată la zece luni tratamentele pentru a păstra rezultatele.

„Tratamentul repetat anual sau la zece luni are rolul de a menține efectul. Multe dintre aceste tratamente au o durată limitată, fiind bazate pe substanțe resorbabile sau reversibile,” precizează Dr. Sidonia Susanu.

Rolul medicului în ghidarea pacienților și prevenirea excesului

În contextul popularizării procedurilor estetice online, mulți pacienți sunt informați și cer proceduri specifice. Totuși, Dr. Susanu atrage atenția asupra importanței dialogului cu medicul pentru a discerne necesitățile reale.

„Pacienții vin adesea cu informații preluate din online, solicitând anumite proceduri. Nu este greșit, dar corect ar fi ca pacientul să-și exprime nemulțumirile, iar medicul să recomande procedura potrivită, pe baza evaluării clinice. De exemplu, anumite trăsături de îmbătrânire sau dismorfii nu necesită corectare, dacă nu deranjează pacientul,” subliniază Dr. Susanu.