Dr. Sidonia Susanu, despre fata cu ambele braţe replantate: „A fost o minune că a ajuns în viaţă la spital”. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi au veşti bune referitor la starea în care se află Alexia Tudose, fata căreia i-au fost replantate mâinile amputate în urma accidentului care a avut loc zilele trecute la Paşcani. Aceştia spun că evoluţia fetiţei este una foarte bună, iar ambele mâini au fost salvate în urma intervenţiei chirurgicale care a durat mai mult de 20 de ore.

Dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Secţiei de Chirurgie Plastică de la unitatea medicală, a precizat că astfel de răni sunt extrem de grave şi este un miracol că fetiţa a ajuns vie la spital. „Astfel de leziuni, de regulă, au un potenţial letal foarte mare la locul accidentului. Leziunile duble de arteră humerală, de regulă, ca în cazul acesteia, sunt letale. Aceasta este minunea: că acest copil a putut fi adus viu la spital şi din nou aş vrea să le mulţumesc colegilor SMURD că au făcut eforturi extraordinare să o menţină în viaţă şi să nu piardă foarte mult sânge”, a declarat dr. Sidonia Susanu.

Medicii spun că recuperarea fetei a fost spectaculoasă

În acest timp, medicii continuă intervenţiile de reconstrucţie a structurilor nervoase de la nivelul mâinilor. Deşi iniţial operaţiile au fost programate pentru ziua de miercuri, medicii au stabilit să fie realizate în cursul zilei de luni în speranţa de a scurta cât mai mult timp perioada de spitalizare. Dar şi pentru că tânăra s-a recuperat mai bine decât s-ar fi aşteptat specialiştii.

„Ambele membre revascularizate îşi menţin în continuare viabilitatea, putem spune că riscul de necroză este aproape depăşit. Intervenţiile de reconstrucţie au fost planificate miercuri, însă probabil le vom devansa pentru ziua de astăzi (n.red. luni). Trunchiurile nervoase principale nu au fost ataşate în prima intervenţie pentru a nu prelungi foarte mult o intervenţie care a fost deja foarte laborioasă. Ţinând cont de faptul că evoluţia a fost foarte bună, spectaculoasă aş putea spune, ne-am decis să reconstruim structura nervoasă astăzi. Starea ei generală este foarte bună din punct de vedere biologic, psihologic face eforturi pentru a-şi menţine un echilibru”, a mai explicat dr. Sidonia Susanu.

„Este un copil extrem de puternic, extrem de matur”

Dacă la braţul stâng mai trebuie refăcute conexiunile la nivelul trunchiurilor nervoase, Alexia a putut deja, de noaptea trecută, să îşi mişte degetele de la braţul drept. În cazul acestuia, când a fost adusă la spital, două dintre cele trei structuri nervoase nu au fost secţionate în accident, fiind practic singurele elemente anatomice rămase întregi. „Ştie că are ambele membre afectate, ştie că a fost operată, ştie că mai urmează intervenţii chirurgicale, dar este un copil extrem de puternic, extrem de matur şi face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece. Prima dată după intervenţia chirugicală a întrebat de părinţii ei, iar apoi ne-a mulţumit că am operat-o”, a completat medicul ieşean.

La Spitalul de Copii au mai ajuns încă doi copii, victime ale accidentului, în vârstă de 15 şi 16 ani, care au suferit mai multe traumatisme. În cursul zilei de luni a fost realizată o intervenţie chirurgicală pentru unul dintre aceştia, care avea o plagă facială şi de umăr, fiind a doua operaţie de reconstrucţie a structurilor faciale.

„Din păcate va mai avea nevoie de o intervenţie chirurgicală de mare amploare pentru a acoperi defectele cutanate foarte importante la nivelul feţei. Probabil că această intervenţie va avea loc în cursul zilei de miercuri sau joi, vom face un transfer de ţesuturi probabil de la nivelul antebraţelor la nivelul feţei”, a mai precizat dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Secţiei de Chirurgie Plastică.

În intervenţia pentru a salva viaţa Alexei au fost implicaţi 10 medici, 8 asistente medicale, 4 infirmiere şi doi brancardieri. Tânăra a fost accidentată grav după ce autocarul cu care mergea, alături de ansamblul folcloric din care făcea parte, de la Botoşani spre Ialomiţa, s-a răsturnat într-o curbă la intrarea în municipiul Paşcani.

Articol preluat www.ziaruldeiasi.ro »