Acidul hialuronic a fost descoperit și izolat pentru prima dată în anii 1930 și a fost numit astfel datorită cuvintelor „hyaloid” (de la cuvântul grecesc „hyalos,” care înseamnă „sticlă”) și „uronic” (datorită structurii sale chimice). Descoperirea sa i se atribuie cercetătorilor Karl Meyer și John Palmer.

Inițial, acidul hialuronic a fost izolat din ochiul de vitel și, ulterior, din alte țesuturi umane și animale. A fost utilizat în domeniul oftalmologiei pentru prima dată pentru a trata probleme ale retinei și ale corneei. Utilizarea acidului hialuronic s-a extins în diferite domenii medicale și estetice de-a lungul anilor. A fost adoptat în chirurgia plastică și estetică pentru a corecta semnele îmbătrânirii și pentru a îmbunătăți aspectul feței și al altor zone ale corpului, așa cum am menționat anterior.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în organismul uman, în special în piele și cartilagii. Cu trecerea timpului și în procesul de îmbătrânire, concentrația și eficacitatea acestui acid hialuronic încep să scadă. Acidul hialuronic are un rol esențial în menținerea barierei hidro-lipidice a pielii și contribuie la sinteza elastinei și a colagenului în țesuturi. Practic, este un tip de glicozaminoglican anionic, care nu conține sulf. Acesta se găsește în mare parte în țesuturile conjunctive din jurul ochilor și pleoapelor, dar este prezent și în alte părți ale corpului. Ceea ce îl deosebește de alți acizi din organism este faptul că este ne-sulfatat și poate crește la dimensiuni moleculare mari în membrana celulară, dacă găsește un mediu adecvat.

Se consideră că acidul hialuronic este o substanță „inteligentă” deoarece își reglează absorbția în funcție de sezon, vârstă, sex sau nivelul de umiditate la care este expus organismul. Cu alte cuvinte, cantitatea de acid hialuronic poate varia semnificativ dacă o persoană are obiceiuri zilnice precum înotul sau duce un stil de viață sedentar. În plus, acidul hialuronic acționează ca un lubrifiant. Acesta reține cantități mari de apă, de până la 100 de ori mai mult decât volumul său. Astfel, menținând un nivel optim de hidratare a țesuturilor, un aspect în care alte substanțe din organism nu reușesc să performeze la fel de eficient.

În general, acidul hialuronic este recunoscut pentru capacitatea sa de a menține țesuturile umane hidratate, lubrifiate și funcționale, și este utilizat într-o serie de aplicații medicale și cosmetice.

Care sunt beneficiile acidului hialuronic?

Acidul hialuronic are numeroase beneficii pentru organism și este folosit în diverse domenii medicale și cosmetice datorită proprietăților sale.

Principalele beneficii ale acidului hialuronic:

 • Hidratarea pielii. Acidul hialuronic are capacitatea de a atrage și reține apa, ceea ce ajută la hidratarea pielii. Acesta poate contribui la menținerea elasticității și a aspectului tânăr al pielii.
 • Reducerea ridurilor și a liniilor fine. Utilizarea acidului hialuronic pentru umplerea ridurilor și a liniilor fine ale feței poate duce la un aspect mai neted și mai tânăr al pielii.
 • Repararea țesuturilor articulare. Acidul hialuronic se găsește în lichidul sinovial care înconjoară articulațiile. Acesta poate fi utilizat pentru a ajuta la menținerea mobilității articulare și la reducerea durerii în afecțiuni precum osteoartrita.
 • Volum facial și conturare. În chirurgia estetică, acidul hialuronic este folosit pentru a adăuga volum în zone precum pomeții, bărbia și buzele, pentru a îmbunătăți conturul feței.
 • Tratamente oftalmologice. Acidul hialuronic este folosit în tratamente oftalmologice pentru a îmbunătăți starea ochilor și a corneei.
 • Cicatrizare mai bună a rănilor. Unele studii sugerează că acidul hialuronic poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare a rănilor.
 • Lubrifierea articulațiilor. Acidul hialuronic este un component important al fluidului sinovial, care ajută la lubrifierea și protejarea articulațiilor.
 • Ușurarea durerii în tratamente dentare. În stomatologie, acidul hialuronic este utilizat pentru a ajuta la reducerea durerii și a inflamației în proceduri precum tratamentele de canal radicular sau extracțiile dentare.

Utilizare chirurgia plastica

Există mai multe proceduri în chirurgia plastică și estetică care folosesc acid hialuronic pentru a îmbunătăți aspectul și a corecta imperfecțiunile feței și ale altor zone ale corpului. Iată câteva dintre cele mai comune proceduri care implică utilizarea acidului hialuronic:

 • Umplerea ridurilor și a liniilor fine. Aceasta este una dintre cele mai frecvente utilizări ale acidului hialuronic în chirurgia plastică. Acesta este injectat în riduri și liniile fine pentru a le umple și pentru a obține un aspect mai tânăr și mai neted.
 • Mărirea și conturarea buzelor. Acidul hialuronic poate fi utilizat pentru a mări buzele și pentru a le contura, oferindu-le un aspect mai plin și mai atractiv.
 • Adăugarea de volum facial. Acidul hialuronic este folosit pentru a adăuga volum în zone precum pomeții, bărbia și obrajii, pentru a îmbunătăți conturul feței.
 • Corectarea cearcănelor sub ochi. Unele persoane au cearcăne pronunțate sub ochi. Acidul hialuronic poate fi injectat pentru a corecta această problemă și a conferi un aspect mai odihnit.
 • Ridurile de marionetă și nasolabiale. Acidul hialuronic poate fi utilizat pentru a umple ridurile de marionetă (liniile care coboară de la colțurile gurii) și ridurile nazolabiale (liniile dintre nas și gură).
 • Corectarea denivelărilor nasului. Acidul hialuronic poate fi folosit pentru a corecta mici asimetrii sau denivelări ale nasului fără a necesita o intervenție chirurgicală majoră.
 • Volumul mâinilor. Acidul hialuronic poate fi utilizat pentru a restabili volumul pierdut în partea superioară a mâinilor, reducând aspectul îmbătrânit al pielii.
 • Corectarea unor defecte faciale minore. Acidul hialuronic poate fi folosit pentru a corecta defecte faciale minore sau pentru a îmbunătăți simetria facială.

„Cele mai frecvente indicatii pentru rejuvenarea cu acid hialuronic sunt stergerea ridurilor de la nivelul fruntii, a cearcanelor, santurilor nazolabiale, liniilor marioneta, refacerea conturului si augmentarea buzelor si a pometilor. Procedura se realizeaza sub anestezie locala sau regionala si presupune injectarea de acid hialuronic cu densitate adecvata zonei tratate.
In anumite situatii rejuvenarea cu acid hialuronic se poate combina si cu alte proceduri precum injectarea de toxina botulinica pentru obtinerea celor mai bune rezultate. In functie de tipul de acid folosit rezultatele se pot mentine timp de 9-12 luni.
Aceasta procedura nu este indicata persoanelor cu alergie cunoscuta la substantele folosite, femeilor insarcinate sau care alapteaza, pacientilor cu boli autoimune sau cu infectii active.” (Dr. Mara Popescu – Medic Specialist Chirugie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva – Susanu Clinic)