Totul despre reîmprospetarea aspectului feței. Iată cum pot fi ridicate pleoapele: Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor. Aceasta are ca scop reîmprospetarea aspectului feței prin corectarea pliurilor deranjante de piele, a pleoapelor căzute sau pungilor de grăsime, dar și a cearcănelor aflate în stadii avansate. Pacienți de toate vârstele, atât femei cât și bărbați, apelează la această procedură atunci când observă avansarea procesului de îmbătrânire facială. Unul dintre principalele avantaje ale blefaroplastiei este redarea încrederii de sine prin obținerea unui aspect tineresc ce permite schimbarea stilului de viață.

Procesul de îmbătrânire al feței cuprinde modificări la nivelul tuturor țesuturilor de la acest nivel, iar regiunea periorbitară este cea mai timpuriu afectată. Pielea își pierde elasticitatea, grăsimea se atrofiază, tonusul muscular scade, structurile de susținere dintre piele si straturile profunde slăbesc permițând migrarea grăsimii cu formarea pungilor de sub ochi și accentuarea șanțurilor de la acest nivel.

Care sunt indicațiile?

Indicațiile blefaroplastiei superioare sunt îndepărtarea excesului de piele ce creează pliuri și uneori interferă cu câmpul vizual, corectarea ptozei palpebrale (pleoapei căzute), reducerea grăsimii intraorbitare. Blefaroplastia inferioară este indicată pentru corectarea excesului de piele, repoziționarea pleoapei inferioare căzute, îndepărtarea sau repoziționarea grăsimii intraorbitare. Blefaroplastia se poate asocia în anumite cazuri și cu alte intervenții precum liftingul de sprâncene, liftingul mediofacial sau liftingul facial clasic pentru obținerea unui rezultat complet.

De aceea discuția preoperatorie cu chirurgul plastician are rolul de defini clar așteptările pacientei/ului, de a stabili procedura indicată și limitele acesteia, cât și de a explica îngrijirile și restricțiile postoperatorii necesare pentru o evoluție favorabilă.

Ce presupune consultația preoperatorie?

În cadrul întrevederii preoperatorii vor fi discutate antecedentele personale și familiale, cât și cele alergice. Dacă pacienta/ul prezintă afecțiuni oftalmologice sau ale tiroidei vor fi recomandate consult oftalmologic, respectiv endocrinologic. Va fi necesar un set de analize pentru a evidenția o eventuală infecție, anemie sau tulburare de coagulare. De asemenea, anumite medicamente luate în mod curent precum aspirina sau suplimentele naturiste vor trebui întrerupte cu câteva zile înainte de intervenție. Un factor foarte important ce influențează calitatea vindecării este fumatul. Acesta trebuie întrerupt cu câteva săptămâni înainte de intervenție, cât și postoperator.

Ce tip de anestezie este necesară?

Intervenția de blefaroplastie se poate realiza cu anestezie locală, sedare intravenoasă sau, în cazuri rare, cu anestezie generală. Tipul de anestezie va fi decis de comun acord cu chirurgul plastician si medicul anestezist astfel încât experiența să fie cât mai comfortabilă.

Ce presupune intervenția?

Blefaroplastia sau chirurgia pleoapelor are ca scop reîmprospetarea aspectului feței prin corectarea pliurilor deranjante de piele, a pleoapelor căzute sau pungilor de grăsime, dar și a cearcănelor aflate în stadii avansate. Pacienți de toate vârstele, atât femei cât și bărbați, apelează la această procedură atunci când observă avansarea procesului de îmbătrânire facială. Unul dintre principalele avantaje ale blefaroplastiei este redarea încrederii de sine prin obținerea unui aspect tineresc ce permite schimbarea stilului de viață.

Procesul de îmbătrânire al feței cuprinde modificări la nivelul tuturor țesuturilor de la acest nivel, iar regiunea periorbitară este cea mai timpuriu afectată. Pielea își pierde elasticitatea, grăsimea se atrofiază, tonusul muscular scade, structurile de susținere dintre piele si straturile profunde slăbesc permițând migrarea grăsimii cu formarea pungilor de sub ochi și accentuarea șanțurilor de la acest nivel.

Ce complicații pot apărea?

Complicațiile ce pot apărea postoperator includ: sângerarea, infecția, vederea încețoșată, senzația de ochi uscat, desfacerea plăgii, asimetria, dificultăți de închidere a pleoapelor sau complicații legate de anestezie.

Care sunt recomandările postoperatorii?

După operație vor fi prezente edemul și vânătăile din jurul ochilor, însă acestea se vor estompa până la două săptămâni postoperator și pot fi camuflate ușor cu ajutorul machiajului. Este importantă evitarea efortului fizic și odihna cu toracele ridicat în prima săptămână postoperator. De asemenea medicația antiinflamatoare și antalgică vor contribui la ameliorarea simptomelor. Firele de sutură vor fi scoase la 5-7 zile postoperator. Se recomandă utilizarea de ochelari cu lentile închise pentru protejarea de soare și vânt în perioada de recuperare postoperatorie.

Intervenția de blefaroplastie oferă rezultate ce se mențin în timp, majoritatea pacienților bucurându-se de aspectul îmbunătățit timp de minim 10 ani.

Autor: Dr. Mara Popescu – Medic Specialist Chirugie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva – Susanu Clinic