• Blefaroplastia

  Blefaroplastia este o procedură estetică simplă de corecţie a pleoapelor, fără riscuri pentru pacient/ pacientă, fiind o metodă naturală ce este realizată cu celule stem autologe (proprii). În timpul operaţiei, surplusurile de piele, grăsime şi muşchi sunt îndepărtate de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare.

  Prin chirurgie se pot repara pleoapele căzute, dar şi aspectul de pleoapă inferioară “umflată”, care dau impresia unei persoane mai obosite sau mai în vârstă decât este în realitate. De asemenea, pleoapele căzute pot reduce câmpul vizual. Trebuie ştiut că aceste operaţii nu au niciun efect asupra ridurilor de la marginea ochilor, pigmentării cutanate din jurul ochilor şi sprâncenelor “căzute”. Chirurgia pleoapei (Blefaroplastia) se poate combina cu procedurile de lifting efectuate pentru faţă şi frunte.

  Operaţia durează, de obicei, între 1-3 ore, în funcţie de complexitatea procedurii.

  De obicei, chirurgul începe prin a corecta pleoapele superioare la ambii ochi, continuând cu cele inferioare. În timpul unei proceduri standard, chirurgul realizează o excizie a pielii din pliurile pleoapei. Pentru pleoapele inferioare, incizia se face la nivelul inserţiei genelor, nivel de la care poate continua până la colţul ochiului. După incizie, chirurgul va separa pielea de grăsimea şi muşchiul de dedesubt, va îndepărta ţesutul în exces şi va practica o sutură fină. În cazul în care nu există surplus de piele, chirurgul va practica o excizie prin interiorul ochiului, invizibilă din exterior. Acest tip de procedură se realizează de obicei la pacienţii tineri, care au pielea mai elastică. Se utilizează, în general, anestezie locală şi sedative intravenoase. Pacientul va fi conştient, dar nu va simţi niciun fel de durere.

  După chirurgie, ambii ochi vor fi bandajaţi. Poate apărea durere în zona operaţiei după terminarea efectului anestezicului. Va fi necesară menţinerea unei poziţii orizontale, cu capul în sus, şi gheaţa la nivelul ochiului în primele 24 de ore, pentru a reduce sângerarea şi, astfel, bombarea zonei. Aceste efecte apar cu o frecvenţă variabilă, cu un maxim în timpul primei săptămâni după intervenţie şi cu o durată ce poate atinge 2-4 săptămâni.

  Procesul de vindecare este progresiv. Local se vor forma cicatrici roz, în general până la 6 luni, iar după, culoarea se va estompa spre alb, respectiv spre o linie aproape invizibilă.

  Intervenţia

  Chirurgia pleoapei se realizează de obicei cu anestezie locală (a zonei din jurul ochilor). Pacientul este treaz în timpul operaţiei, dar relaxat, practic nu simte nici un fel de durere. Anumiţi chirurgi preferă anestezia generală. Blefaroplastia durează în general 1-3 ore, în funcţie de extinderea operaţiei.

  După intervenţie

  Chirurgul va putea practica o lubrifiere a ochilor cu unguent local, cu sau fără bandajare. Pleoapele pot fi simţite ca fiind strânse sau inflamate, după terminarea anesteziei, dar acest aspect se contracarează prin medicaţia prescrisă. Pacientul va fi instruit să ţină capul ridicat câteva zile şi să aplice comprese reci pentru a reduce inflamaţia şi vânătăile. Pacientul va fi învăţat cum să cureţe ochii, care ar putea avea un aspect umflat sau lipicios în prima săptămână. Mulţi doctori recomandă picături oftalmice, întrucât la început pleoapele vor părea uscate.

  În primele săptămâni, pacientul poate manifesta, de asemenea, o lăcrimare excesivă, sensibilitate la lumină şi modificări temporare ale vederii, de tipul vederii în ceaţă sau duble.

  Pacientul va fi capabil să citească şi să se uite la televizor după 2-3 zile. Lentilele de contact sunt contraindicate în timpul primelor 2 săptămâni şi chiar după acest interval, ele vor putea fi inconfortabile în perioada următoare. Majoritatea pacienţilor se pot întoarce la serviciu şi vor putea ieşi în public după 10 zile. Există posibilitatea unei sensibilităţi la lumina soarelui, vânt şi alţi iritanţi, pe o durată de câteva săptămâni, motiv pentru care sunt indicaţi ochelarii de soare şi anumite tipuri de gene false special concepute pentru blocarea razelor solare. Pacientul va primi în majoritatea cazurilor recomandarea de a reduce la minimum activităţile în primele zile şi de a evita activităţile mai intense în primele 3 săptămâni. De asemenea, se indică evitarea alcoolului, care cauzează retenţie de fluide.

  Recuperarea după operaţie

  Recuperarea este un proces treptat, iar cicatricile pot rămâne de nuanţă roz în primele 6 săptămâni sau chiar mai mult după chirurgie. Ulterior, evoluţia va fi spre o linie albă subţire până la inobservabilă.

  Categorii generale de chirurgie reparatorie

  Strategia chirurgicală pentru crearea unui pliu cutanat de tip asiatic la nivelul pleoapelor cuprinde fie refacerea zonei cutanate de fixare a aponevrozei muşchilor ridicători, fie împiedicarea coborârii grăsimii sub o anumită linie dorită la nivelul pleoapei.

  Metoda fără incizie crează pliul cutanat prin reconstrucţia zonei de fixare cu ajutorul firelor din nylon
  Metoda cu incizie în blefaroplastia asiatică recrează pliul prin îndepărtarea grăsimii din regiunea inferioară a zonei ridicătoare a pleoapei, după care zona se închide.

  Grăsimea se extrage printr-o incizie perpendiculară (ştab incision), prin ridicarea efectivă a regiunii septo-aponevrotice. Această procedură este cea mai indicată pentru pacienţii tineri cu o uşoară ptoza a frunţii şi în absenţa intervenţiilor pentru riduri. Pielea de la nivelul pleoapei superioare trebuie să fie destul de subţire, cu un muşchi orbicular pretarsal subţire. Chirurgii cu mai puţină experienţă în practicarea blefaroplastiei asiatice pot prefera acest tip de procedură, care este potenţial reversibilă.

  – O versiune hibridă, metoda semideschisă, combină aspecte ale ambelor tehnici, prin utilizarea suturilor de nylon în profunzime pentru recrearea pliului, dar şi prin îndepărtarea unei părţi a grăsimii din zona ridicătoare a pleoapei, printr-o mică incizie.

  În toate cazurilor, chirurgul nu trebuie să îndepărteze prea multă grăsime din ochi, dacă nu vrea să obţină un aspect occidental al ochilor.

  Riscuri

  Există anumite afecţiuni care cresc riscurile blefaroplastiei. Acestea sunt problemele tiroidiene (hipotiroidismul şi boala Basedow), sindromul de ochi uscat, insuficienţa lacrimală, hipertensiunea arterială şi alte afecţiuni cardiovasculare, precum şi diabetul zaharat. Antecedentele de dezlipire de retină şi glaucom impun o atenţie specială. Din aceste motive, candidaţii la operaţie trebuie să efectueze, obligatoriu, un consult oftalmologic.

  Complicaţii

  Complicaţiile minore, care apar ocazional după blefaroplastie sunt:

  – viziune dublă sau înceţoşată în primele zile;
  – umflături ale colţurilor pleoapelor;
  – uşoară asimetrie în recuperare sau cicatrizare;
  – mici zone albe pot apărea după scoaterea firelor de sutură.

  Acestea pot fi eliminate uşor cu ajutorul unui ac fin.

  După intervenţie, anumiţi pacienţi pot avea dificultăţi în închiderea completă a ochilor, chiar în timpul somnului. În mod excepţional, această modificare poate persista pe termen lung.

  O altă complicaţie foarte rară se numeşte ectropion, o cădere a pleoapei inferioare. În acest caz, se impune o intervenţie suplimentară.

  Deformări posibile

  În blefaroplastia asiatică poate apărea o deformare ireversibilă în cazul eliminării unei cantităţi prea mari din grăsime. Metoda cu sutură sau metoda semideschisă evită această complicaţie.

  Asimetria

  Asimetria vizibilă dispare cu timpul dacă marcajele au fost realizate cu grijă. Dacă asimetria persistă, poate fi necesară reintervenţia, după 3-6 luni. Eliminarea asimetrică a grăsimii, în special dacă se îndepărtează grăsimea retroorbiculară dintr-o parte şi cea din zona ridicătoare din partea opusă, poate fi evitată printr-o bună cunoaştere a zonelor anatomice.

  Pierderea cutelor (loss of crease)

  Aceasta apare mai rar în intervenţia semideschisă comparativ cu metoda deschisă (cu sutură). Modificarea procedurii şi optarea pentru o metodă deschisă de tipul blefaroplastiei cu ancoră (metoda Flowers) pot fi necesare.

  Ptoza

  Cea mai frecventă cauză a ptozei postoperatorii este neobservarea unei ptoze preexistente. În blefaroplastia asiatică, evaluarea poate fi uneori dificilă, din cauza surplusului de piele care poate crea un aspect pseudoptozat. Marginea pleoapei trebuie examinată cu atenţie preoperator. În cazul pleoapelor de tip Asiatic, ptoza se defineşte astfel: o margine inferioară a pleoapei coborâtă sub jumătatea distanţei dintre limbus şi pupilă. Această distanţă este cu aproximativ 1 mm mai jos decât în cazul pleoapelor caucazienilor.

  Pentru un pliu cu aspect natural, în mod ideal este vizibilă o zonă pretarsală de 2-3 mm, măsurată cu ochii deschişi şi privirea înainte. Restul pielii pretarsale trebuie să fie ascunsă în spatele pielii pleoapei superioare. Această distanţă se obţine de obicei printr-o incizie de 7-10 mm deasupra liniei genelor, cu pielea uşor întinsă.

  Deşi este o recomandare generală, la pacienţii cu ptoza a sprâncenelor, incizia ar trebui făcută un pic mai sus, ţinând cont de căderea sprâncenei în perioada postoperatorie, cu diminuarea consecutivă a zonei pretarsale vizibile. Pe de altă parte, pacienţilor uşor exoftalmici ar trebui li se practice o incizie mai joasă, la 6-7 mm.

  Înălţimea ideală a inciziei a fost măsurată cu pacientul stând în picioare şi ţinând cont de anatomia frunţii (mai mare, în jur de 10 mm sau mai mult, dacă pacientul are o ptoza a sprâncenelor) şi poziţia globilor oculari (sub 6 mm, dacă pacientul este exoftalmic).

 • Tratamentul vampirilor

  Tratamentul vampirilor

  Tratamentul vampirilor… sau rejuvenarea tisulară cu factori de creştere autologi Cunoscută şi apreciată de peste 20 de ani în state precum Japonia şi Statele Unite ale Americii, aşa-numita „terapie a vampirilor” este din ce în ce mai mediatizată în toate statele Europei, inclusiv la noi în ţară. Deşi autorii americani l-au promovat sub această denumire,

 • Tratament cearcăne/ pungi sub ochi

  Tratament cearcăne/ pungi sub ochi

  Tratament cearcăne/ pungi sub ochi. Pielea din jurul ochilor, care şi aşa este subtire şi mai sensibilă, se subtiază şi mai mult odată cu vârsta, iar vasele de sânge din acea zonă devin mai vizibile. Iar dacă eşti şi amatoare de soare şi plajă, asta nu face decât să agraveze problema. Ei bine, dacă te-ai

 • Rinoplastia

  Rinoplastia

  Rinoplastia… de la chirurgia reconstructivă la chirurgia estetică a nasului. Practicată în India din cele mai vechi timpuri, fiind una din cele mai vechi preocupări ale chirurgiei plastice, chirurgia reconstructivă a nasului va fi întotdeauna o problemă de mare actualitate. Nasul reprezintă segmentul central al feţei, care stabileşte echilibrul între toate celelalte elemente faciale. Deşi

 • Remodelare facială cu grăsime (lipofilling)

  Remodelare facială cu grăsime (lipofilling)

  Remodelare faciala cu grasime (lipofilling). Lipofillingul reprezintă o metodă de chirurgie minim invazivă prin care grăsime autoloagă (recoltată de la pacient) este folosită pentru a corecta defecte de la nivelul altor regiuni ale organismului. Metoda poate fi folosită atât în scop estetic (ameliorarea ridurilor şi contururilor faciale, îmbunătăţirea aspectului feţei dorsale a mâinii, augmentare mamară,

Messenger Chat
Loading...