Blefaroplastia, sau chirurgia pleoapelor, reprezintă o intervenție chirurgicală cu scopul de a împrospăta aspectul feței prin corectarea pliurilor inestetice de piele, a pleoapelor căzute sau a pungilor de grăsime, precum și a cearcănelor pronunțate. Acest procedeu este căutat de pacienți de toate vârstele și sexe, atunci când semnele îmbătrânirii faciale devin evidente. La persoanele unde excesul de piele interferă cu vederea, blefaroplastia se impune ca o soluție esențială, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității câmpului vizual prin eliminarea excesului de piele de pe pleoapele superioare și corectarea ptozei palpebrale….

Procesul de îmbătrânire facială

Procesul de îmbătrânire al feței cuprinde modificări la nivelul tuturor țesuturilor, iar regiunea periorbitară este cea mai timpuriu afectată. Pielea își pierde elasticitatea, grăsimea se atrofiază, tonusul muscular scade, structurile de susținere dintre piele și straturile profunde slăbesc… Astfel, permițând migrarea grăsimii cu formarea pungilor de sub ochi și accentuarea șanțurilor de la acest nivel. Aceste modificări sunt influențate de factori genetici, expunerea la soare, stilul de viață și poluare.

Indicațiile blefaroplastiei

Indicațiile blefaroplastiei superioare includ îndepărtarea excesului de piele care creează pliuri și uneori interferează cu câmpul vizual, corectarea ptozei palpebrale (pleoapei căzute) și reducerea grăsimii intraorbitare. Blefaroplastia inferioară este indicată pentru corectarea excesului de piele, repoziționarea pleoapei inferioare căzute și îndepărtarea sau repoziționarea grăsimii intraorbitare. Blefaroplastia se poate asocia în anumite cazuri și cu alte intervenții precum liftingul de sprâncene, liftingul mediofacial sau liftingul facial clasic pentru obținerea unui rezultat complet.

Discuția preoperatorie cu chirurgul plastician are rolul de a defini clar așteptările pacientului, de a stabili procedura indicată și limitele acesteia, precum și de a explica îngrijirile și restricțiile postoperatorii necesare pentru o evoluție favorabilă.

Consultația preoperatorie

„În cadrul întrevederii preoperatorii vor fi discutate antecedentele personale și familiale, cât și cele alergice. Dacă pacienta/ul prezintă afecțiuni oftalmologice sau ale tiroidei vor fi recomandate consult oftalmologic, respectiv endocrinologic. Va fi necesar un set de analize pentru a evidenția o eventuală infecție, anemie sau tulburare de coagulare. De asemenea, anumite medicamente luate în mod curent precum aspirina sau suplimentele naturiste vor trebui întrerupte cu câteva zile înainte de intervenție. Un factor foarte important ce influențează calitatea vindecării este fumatul. Acesta trebuie întrerupt cu câteva săptămâni înainte de intervenție, cât și postoperator.” (Dr. Mara Popescu – Medic Specialist Chirugie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva)

Tipul de anestezie

Intervenția de blefaroplastie se poate realiza cu anestezie locală, sedare intravenoasă sau, în cazuri rare, cu anestezie generală. Tipul de anestezie va fi decis de comun acord cu chirurgul plastician și medicul anestezist, astfel încât experiența să fie cât mai confortabilă.

Desfășurarea intervenției

Blefaroplastia are ca scop reîmprospătarea aspectului feței prin corectarea pliurilor deranjante de piele, a pleoapelor căzute sau pungilor de grăsime, dar și a cearcănelor aflate în stadii avansate. Pacienți de toate vârstele, atât femei, cât și bărbați, apelează la această procedură atunci când observă avansarea procesului de îmbătrânire facială. Unul dintre principalele avantaje ale blefaroplastiei este redarea încrederii de sine prin obținerea unui aspect tineresc ce permite schimbarea stilului de viață.

Complicațiile posibile

Complicațiile ce pot apărea postoperator includ sângerarea, infecția, vederea încețoșată, senzația de ochi uscat, desfacerea plăgii, asimetria, dificultăți de închidere a pleoapelor sau complicații legate de anestezie.

Recomandările postoperatorii

„După operație, vor fi prezente edemul și vânătăile din jurul ochilor, însă acestea se vor estompa până la două săptămâni postoperator și pot fi camuflate ușor cu ajutorul machiajului. Este importantă evitarea efortului fizic și odihna cu toracele ridicat în prima săptămână postoperator. De asemenea, medicația antiinflamatoare și antalgică va contribui la ameliorarea simptomelor. Firele de sutură vor fi scoase la 5-7 zile postoperator. Se recomandă utilizarea de ochelari cu lentile închise pentru protejarea de soare și vânt în perioada de recuperare postoperatorie. ” (Dr. Mara Popescu – Medic Specialist Chirugie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva)

Rezultatele pe termen lung

Intervenția de blefaroplastie oferă rezultate ce se mențin în timp, majoritatea pacienților bucurându-se de aspectul îmbunătățit timp de minim 10 ani. Rezultatele pe termen lung pot fi influențate de factori genetici, stil de viață și îngrijirea corespunzătoare a pielii postoperator.

Referiri științifice

Studiile clinice și cercetările în domeniul blefaroplastiei au arătat că această intervenție poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery„, majoritatea pacienților au raportat îmbunătățiri semnificative în aspectul fizic și încrederea în sine postoperator.

 

Referințe

  1. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery. „Impact of Blepharoplasty on Quality of Life and Patient Satisfaction.”
  2. American Society of Plastic Surgeons.  „Comprehensive Review of Periorbital Surgery: Techniques and Outcomes.”