Boala Dupuytren apare ca urmare a ingrosarii anormale a tesutului subcutanat de la nivelul palmelor. Apare, de obicei, la ambele maini si uneori se poate intalni si la nivelul talpilor. Aceasta boala, numita si boala Viking, progreseaza foarte lent si de cele mai multe ori, nu necesita tratament.

In multe cazuri, afectiunea nu progreseaza si la nivelul degetelor, ramanand doar in zona palmelor. Tesutul dintre piele si tendoane (fascie), se ingroasa, limiteaza in cele din urma miscarile sau produce indoirea degetelor (contractura) si incapacitatea acestora de a se indrepta.

Apare cel mai frecvent la persoanele peste 50 de ani. Desi exista un tratament, acesta nu vindeca boala.

Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute. Se poate considera factorul ereditar ca fiind o cauza, intrucat boala apare mai frecvent in Europa de nord la mai multi membri ai familiei. Ingrosarea tesutului dintre piele si tendoane numit fascie mai asociaza si altor factori:

  • consum de alcool
  • fumatul
  • diabet zaharat
  • tratamentul medicamentos pentru epilepsie.

Formele severe de boala pot fi tratate chirurgical cu succes. Cu toate acestea, boala recidiveaza (reapare). Recurenta bolii este intalnita si in urmatoarele cazuri:

  • cand boala apare la o varsta mai tanara
  • cand exista o tendinta anormala, naturala de progresie spre o forma mai severa
  • cand exista si o alta boala asociata, cum este diabetul zaharat.

Nu este inca deslusit daca folosirea aparatelor ce vibreaza, cum este picamarul, este legata de boala Dupuytren.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este principala optiune pentru cazurile severe de boala Dupuytren. Tintele tratamentului sunt redarea folosirii degetelor si mainii. In majoritatea cazurilor, prin interventie chirurgicala se indeparteaza benzile de tesut moale care leaga articulatiile degetelor de palma si se poate aplica o grefa de tesut.

Nu se poate reda intreaga mobilitate a mainii. Chiar si cu un tratament chirurgical de succes, poate sa reapara tesutul ingrosat subcutanat in acelasi loc sau in alte zone ale mainii. O noua interventie chirurgicala este necesara.

Se poate imbunatatii rezultatul interventiei chirurgicale cu exercitii ale degetelor si atele, conform sfatului medicului.