Formaţiuni cutanate sau subcutanate. Pielea noastră este mereu în schimbare şi este posibil sa observaţi noi pistrui, pete sau excrescenţe. Cele mai multe formaţiuni ce pot apărea pe piele (cutanate) sau imediat sub piele (subcutanate) sunt benigne, adică nu sunt canceroase, dar cel mai prudent este să fie examinate de un specialist.

De exemplu, lipoamele sunt formaţiuni adipoase – cel mai adesea găsite subcutanat. Cele mai multe lipoame sunt asimptomatice, pot fi diagnosticate prin examenul clinic şi nu necesită neaparat tratament. Poate fi necesar sa fie indepartate din cauze cosmetice, din cauza compresiei ce o exercita pe structurile înconjuratoare sau dacă diagnosticul este incert…

Aluniţele (nevi pigmentari)

Sunt cele mai frecvente formaţiuni cutanate. Ele pot fi plate sau în relief faţă de pielea înconjuratoare, de culoarea pielii, sau mai închise la culoare cu marginii regulate sau nu – în general sunt de 1-2 mm marime, dar cu cât sunt mai mari cu atât probabilitatea de a fi de natură canceroasă este mai mare.
Orice aluniţă mai mare de 6 mm, cu contur sau culoare neregulata, şi mai ales care s-a modificat în ultima perioada sau sangereaza fara un traumatism, trebuie examinata de un specialist !

Lipoamele

Sunt formaţiuni adipoase (de grăsime) ce cresc încet, aproape întotdeauna benigne, care sunt cel mai adesea găsite subcutanat. Cele mai multe lipoame sunt asimptomatice, pot fi diagnosticate prin examenul clinic şi nu necesită neaparat tratament. Poate fi necesar sa fie îndepartate din cauze cosmetice, din cauza compresiei ce o exercită pe structurile înconjuratoare sau dacă diagnosticul este încert. Deoarece lipoamele, în general, nu se înfiltrează în ţesuturile din jur fiind înconjurate de o capsulă, ele pot fi îndepărtate relativ usor prin excizie.

Chisturile sebacee

Sunt formaţiuni subcutanate ce se formează prin acumularea secreţiei unor glande de la nivelul pielii (sebacee) a căror conducte excretoare s-au astupat. Ele pot avea dimensiuni variabile, de la câţiva mm pâna la formaţiuni mari de câţiva cm. Este îndicat sa fie îndepărtate deoarece în aproape toate cazurile la un moment dat se suprainfecteaza. Tratamentul este exclusiv chirugical adică excizia întregii formaţiuni.

Excizia formaţiunilor cutanate sau subcutanate

Tratamentul cel mai îndicat al formaţiunilor cutanate sau subcutanate este prin excizia lor în bloc, în toată grosimea lor, până în ţesutul sănătos. Excizia completă implică o încizie în formă de elipsă a pielii din jurul formaţiunii încluzând formaţiunea în sine, şi apoi suturarea pielii în 2 straturi.

Multe zone ale corpului, mai ales cele cu piele subţire şi fără tensiune, se cicatrizeaza foarte bine prin această tehnică. În principiu linia de excizie trebuie sa fie mai lungă decat formaţiunea pentru a se putea vindeca repede şi estetic. Sunt folosite cele mai precise tehnici şi fire de sutura pentru a avea un rezultat estetic. Într-o singură întervenţie se pot scoate mai multe formaţiuni. Rezultatul examenului histo-patologic este gata în aproximativ 2-3 saptămani şi este singurul care stabileste cu certitudine natura exactă a formaţiunii excizate, precum şi faptul că formaţiunea a fost excizată în totalitate.