Cuperoza, roşeaţa permanentă din obraji. Când eşti emotionată sau depui efort fizic ca îţi năvăleşte sângele în obraji? Ai putea suferi de cuperoză. Afecţiune specifică îndeosebi femeilor, cuperoza se caracterizează prin aparitia unor vinisoare roşii la nivelul feţei, urmată de inroşirea pielii. Cel mai adesea este localizată la nivelul obrajilor şi al nasului.

Ce este cuperoza şi cum se manifestă?

Cuperoza este o afecţiune a pielii, care se manifestă printr-o inroșire cauzată de prezenţa unor vase dilatate, vizibile pe faţă. Este mai frecventă la persoanele cu pielea subţire sau cu o elasticitate scazută a pereţilor capilari ai dermului. În mod normal capilarele se dilată pentru a permite fluxului crescut de sânge să treacă, apoi revin la normal.

Capilarele mai slabe nu au o problema în a se dilata, însă nu mai pot reveni la forma iniţială. Tocmai de aceea apare roşeala pe piele. Pe laga roşeala care apare cel mai frecvent de-a lungul nasului şi obrajilor, pielea este uscată şi foarte sensibilă. Culoarea sângerie este permanentă şi poate fi insoţită de edem sau umflarea pielii. Afectează cu precadere femeile de varstă mijlocie (30 -50 de ani) şi pe cele cu tenul deschis.

Ce determina aparitia cuperozei?

Principala cauză a acestei afecţiuni este elasticitatea scazută şi circulaţia sanguină defectuasă. Apoi, genetica poate fi o altă cauză alaturi de factorii ce ţin de mediul inconjurator (caldura excesivă şi repetata la locul de muncă, expunerile la soare).

Tratamentele cosmetice sau substanţele care ajung să irite tenul işi pot pune amprenta pe sanatatea pielii noastre, temperaturile foarte joase pot spori riscul de dezvoltare al acestei afectiuni. De asemenea, expunerea la temperaturi foarte ridicate sau la vânt rece şi puternic subtiază treptat pielea, la fel ca şi înaintarea în varstă.

În apariţia cuperozei mai sunt implicate şi factorii endocrini (frecvent menopauza) şi afecţiunile gastro-intestinale: gastrite, colon iritabil, diaree, constipaţie, infecţii intestinale. Nu în ultimul rând, factori declaşatori pot fi şi alcoolul, tutunul, alimentele fierbinţi sau condimentele.

Ingrijire şi tratament

Numai un medic estetician sau dermatolog este în masură să-ţi spună dacă afecţiunea de care suferi este cuperoza sau o alta boala a pielii. Tot el îţi poate prescrie şi tratamentul adecvat. O terapie urmata imediat după apariţia primelor semne opreşte evoluţia bolii şi îi previne recidivele.

Pielea afectata de cuperoza este adesea delicată și sensibilă, de aceea trebuie evitată utilizarea apei fierbiţi sau foarte reci pe faţă, expunerea la soare, alcoolul, tigarile, alimentele picante, stresul.

De asemenea, trebuie să se acorde atenţie hipertensiunii arteriale şi să se evite efortul intens desfasurat în condiţii de caldură, variaţiile bruste de temperatură, alimentele şi bauturile fierbinţi ori sedentarismul.

Pentru că nutriţia joacă un rol cheie în buna funcţionare a organismului este indicat să beţi cel putin doi litri de apă pe zi şi mai ales să mancaţi multe legume şi fructe.

Tenul trebuie curăţat în fiecare zi cu apă caldută şi săpun delicat care nu irită piela.